Στις 17 Απριλίου 2019, μαθητές και καθηγητές από το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης επισκέφτηκαν

το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (European Space Research Institute ESRIN) της ESA στη Ρώμη, Ιταλία.

H ΕSA (European Space Agency o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) στα ελληνικά) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

Τα κεντρικά γραφεία της ESA βρίσκονται στο Παρίσι, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα. Ωστόσο, η ESA έχει επίσης έναν αριθμό από επιχειρησιακά και ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετικά καθήκοντα.

Το ESRIN (European Space Research Institute ή Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών), βρίσκεται στο Frascati, κοντά στη Ρώμη της Ιταλίας.

Το προσωπικό του ESRIN υποδέχθηκε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές με μια επίδειξη με προσομοιωτές εκτοξεύσεων. Αμέσως μετά, έλαβε χώρα το επίσημο καλωσόρισμα στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και ακολούθησε ένα πρόγραμμα διαλέξεων και παρουσιάσεων κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ηλικία τους.

Οι παρουσιάσεις που παρακολουθήσαμε ήταν οι ακόλουθες:

 • Καλωσόρισμα και εισαγωγή στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Εμμανουήλ Λαγουδάκης και Laura Faggioli

 • Η Γη από ψηλά μέσα από εικόνες και βίντεο Fulvio Marelli και Εμμανουήλ Λαγουδάκης

  • Στην συγκεκριμένη παρουσίαση παρακολουθήσαμε τις βασικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε στην τηλεπισκόπηση. Την αλληλεπίδραση της ΗΜ ακτινοβολίας με το έδαφος. Μάθαμε τις βασικές διαφορές ενός παθητικού δέκτη με έναν ενεργό. Πως βλέπουμε τα φαινόμενα με έναν δέκτη που λειτουργεί στο θερμικό κομμάτι του ΗΜ φάσματος. Είπαμε λίγα λόγια για την κλιματική αλλαγή.

 • Περιήγηση στον χώρο οπτικοποίησης δορυφορικών δεδομένων (Phi Experience) Εμμανουήλ Λαγουδάκης

  • Είδαμε πως χρησιμοποιούμε τα δεδομένα που μας στέλνουν οι δορυφόροι σε διάφορες κλίμακες (local, regional, global). Επίσης είδαμε από τι αποτελείται ένας δορυφόρος (Sentinel-1) και πως τον βάζουμε σε τροχιά.

 • Ο μικρός εκτοξευτής της ESA, VEGΑ (3D) Massimo Cuomo

  • Εισαγωγή στην θεωρία των πυραύλων και ειδικότερα του μικρού εκτοξευτή VEGA. Τα μέρη του πυραύλου. Γιατί εκτοξεύουμε από την Γαλλική Γουιάνα. Οι διάφορες τροχιές που χρησιμοποιούμε για τους δορυφόρους μας.

 • Η ζωή των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) Massimo Cuomo

  • Προβολή 3D για τα διάφορα μέρη του σταθμού και την καθημερινότητα των αστροναυτών.

 • Αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα που κινούνται σε τροχιά κοντά στη Γη. Marco Micheli

  • Πως εντοπίζουμε τους αστεροειδείς. Αποτελούν κίνδυνο για τη Γη μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αποτρέψουμε. Επίσης παίξαμε και ένα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο προσπάθησαν οι μαθητές να εντοπίσουν αστεροειδείς μέσα από αληθινές αστρονομικές λήψεις.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων