Συνέντευξη: Ο Γρηγόρης Τζουμερκιώτης μιλά στο kozan.gr σχετικά με την υποψηφιότητά του στο Δήμο Κοζάνης, με το συνδυασμό «ΚΟΖΑΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» του Ε. Σημανδράκου

8 Μαΐου 2019
08:40
Κανένα σχόλιο

 

1) Είστε ένα πρόσωπο που δέχτηκε προτάσεις από αρκετούς συνδυασμούς, για να είστε υποψήφιος, ωστόσο εσείς επιλέξατε το συνδυασμό “Κοζάνη – Μπροστά” και το συνδυασμό του Ε. Σημανδράκου. Τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την απόφασή σας;

Με τιμά το γεγονός ότι δέχτηκα αρκετές προτάσεις για να ασχοληθώ με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγώ όμως επέλεξα την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Βαγγέλη Σημανδράκο και το συνδυασμό «ΚΟΖΑΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ». 

Επέλεξα τον Βαγγέλη Σημανδράκο γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, ικανός με ηθικές αρχές και αξίες, έχει όρεξη για δουλειά και διαθέτει εμπειρία από την αυτοδιοίκηση.

Επίσης με τον Βαγγέλη Σημανδράκο μου δόθηκε και μένα η ευκαιρία να στήσουμε ένα νέο συνδυασμό μαζί, ο οποίος να είναι υπερκομματικός, και νομίζω είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή στην Κοζάνη, έναν συνδυασμό έτσι όπως τον ονειρευόμαστε για μια νέα Κοζάνη με προοπτική, σύγχρονη και φιλική σε όλους τους δημότες και κυρίως τους νέους ανθρώπους.

2) Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην πόλη της Κοζάνης και τα γύρω χωριά; Τι δεν σας αρέσει και θέλετε να αλλάξετε, πείτε μας κάποια παραδείγματα.

Ο Δήμος Κοζάνης είναι, σε γενικές γραμμές, ένας απρόσωπος Δήμος, τον οποίο οι δημότες τόσο στον αστικό ιστό όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα τον αισθάνονται μακριά.

Θέλουμε ένα Δήμο που να είναι πιο φιλικός στους δημότες και κοντά στην καθημερινότητά τους, ένα Δήμο έξυπνο και ένα Δήμο φιλικό στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Χρειάζεται βελτίωση επίσης στο οδικό δίκτυο, στις συγκοινωνίες, το φωτισμό και στην αποκομιδή απορριμμάτων και στην παροχή υπηρεσιών.

3) Ως επαγγελματίας, που δραστηριοποιείται στις λαϊκές αγορές, θέλουμε να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση των λαϊκών αγορών στα όρια του Δήμου Κοζάνης; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, αλλά θέλουμε να μας πείτε και κάποιες προτάσεις – σκέψεις που έχετε σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κεντρική λαϊκής αγοράς επί της οδού Αριστοτέλους.

Όπως όλες οι επαγγελματικές ομάδες, έτσι και ο χώρος των λαϊκών αγορών βρίσκεται σε κρίση. Μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος αλλά και η προσέλευση κόσμου σε αυτές.

Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από πλευράς Δήμου προς τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών και να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα και ευνοϊκή μεταχείριση στους δημότες Κοζάνης επαγγελματίες λαϊκών αγορών.

Να αλλάξει η χωροθέτηση, να επικρατεί ισονομία και να διαφυλαχθεί η ποιότητα των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κλειστής αγοράς, σύγχρονης με όλες τις ανέσεις για τους επαγγελματίες και για τους καταναλωτές, και εύκολα προσπελάσιμης.

Να δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα παρέχει ποιότητα και ψυχαγωγία.

4) Είστε πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας (ΟΑΠΝ) του Δήμου Κοζάνης. Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, είστε ευχαριστημένος με τον αριθμό και την ποιότητα των εκδηλώσεων που αναλαμβάνει να διοργανώσει ή συνδιοργανώσει το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο ή χρειάζονται ακόμη περισσότερα; Δώστε μας ενδεικτικά δύο παραδείγματα, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις ή ακόμη και δημιουργία νέων εκδηλώσεων σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο ΟΑΠΝ οργανώνει ή συνδιοργανώνει ικανοποιητικές σε αριθμό και ποιότητα πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ευρύ κοινό.

Απλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να τις χωρίσουμε σε θεματικές ενότητες και να δημιουργήσουμε θεματικές πολιτιστικές εβδομάδες ή εποχές, όπου να διοργανώνονται διάφορα forums ή festival και να μεταμορφώνεται η Κοζάνη εκείνη την εποχή σε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, τόσο για τους δημότες, όσο για τους ξένους ενδιαφερόμενους.

Τα «Λασσάνεια» χρειάζονται αναβάθμιση, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους και χρειάζεται να βρεθεί τρόπος να γίνουν πιο ελκυστικά στο κοινό, ενώ απαιτείται να τονωθούν οι εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες.

Σε συνεργασία με διαφόρους φορείς ή συλλόγους μπορούν να στηθούν πολλές μεγάλες και ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ», ώστε να έχουμε σε «νεκρές» περιόδους εκδηλώσεις που θα φέρουν κίνηση στο Δήμο μας.

Με λίγα λόγια η Κοζάνη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια «πολιτιστική πρωτεύουσα».

5) Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΟΑΠΝ, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για την κατάσταση των αθλητικών υποδομών. Η σημερινή δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας έργα ανακατασκευής, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής του ΔΑΚ, παράλληλα με μια σειρά εργασιών συντήρησης κι αποκατάστασης βλαβών, γενικότερα, σε όλους τους αθλητικούς χώρους. Επίσης έθεσε σε λειτουργία κι αξιοποίησε το Κλειστό της Λευκόβρυσης, το οποίο παρέμενε, επί χρόνια, κλειστό κι ανεκμετάλλευτο. Τι έχετε να πείτε εσείς για όλα αυτά και τι καινούριο, σχεδιάζετε ή οραματίζεστε, ως συνδυασμός ή προσωπικά εσείς, για την αναβάθμιση του αθλητισμού στην περιοχή μας.

Οι αθλητικές υποδομές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που το ΔΑΚ πέρασε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Δήμο Κοζάνης κανένας αντιδήμαρχος αθλητισμού δεν ασχολήθηκε, με αποτέλεσμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις να είναι ετοιμόρροπες, να είναι εστίες μόλυνσης και ανθυγιεινές για τα τόσες χιλιάδες παιδιά πουν γυμνάζονται εκεί.

Για να έρθουν σε ένα καλά επίπεδο χρειάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο μόνος πρόεδρος ΟΑΠΝ που ασχολήθηκε με το πρόβλημα και είναι προς τιμή του, είναι ο τωρινός, ο κος Ιωαννίδης ο οποίος κατάφερε κάπως να καθαρίσει τους χώρους υγιεινής. Χρειάζεται όμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αθλητισμό και μελέτες για την βελτίωση και ανέγερση νέων έργων.

Το κλειστό γυμναστήριο στη Λευκόβρυση λειτούργησε για κάποιες μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις μόνο, είναι πολύ υψηλό το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, για αυτό αναρωτιέμαι από πού βρίσκονται αυτά τα κονδύλια για να λειτουργήσει. Βέβαια πρακτικά είναι ασύμφορο να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα δημοτικά διαμερίσματα θα βρίσκονται σε υποφερτή κατάσταση όσο τις συντηρούν οι ομάδες και οι σύλλογοι των χωριών.

Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για τα κολυμβητήρια, να βρεθεί χρηματοδότηση και να κατασκευαστεί νέα 50αρα πισίνα. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε τη δημιουργία κολυμβητηρίου με πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών.

Να στηθούν νέες κερκίδες στο στρατιωτικό γήπεδο και να συντηρηθούν ιεραρχώντας τις ανάγκες και κατά προτεραιότητα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και των χωριών.

6) Μένοντας λίγο ακόμη στον τομέα του αθλητισμού, θέλουμε να μας πείτε, στην περίπτωση που είστε η επόμενη Δημοτική Αρχή, αν θα συνεχίσετε την αρχή της ανταποδοτικότητας με τη συνέχιση του καθεστώτος των εισπράξεων από το αντίτιμο των αθλητικών υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΑΠΝ στους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς- χρήστες των εγκαταστάσεων του Δήμου ή θα αλλάξετε κάτι κι αν ναι τι;

Εγώ από την πρώτη στιγμή ήμουνα ενάντια στο καθεστώς της ανταποδοτικότητας με τη θέσπιση αντιτίμου των αθλητικών υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΑΠΝ στους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς-χρήστες των εγκαταστάσεων του δήμου.

Ο λόγος είναι ότι τα σωματεία αδυνατούν να πληρώσουν, διότι τα οικονομικά τους είναι πενιχρά.

Προτείνω κατάργηση του αντιτίμου και τα χρήματα που θα χαθούν, θα προκύψουν από οικονομίες κλίμακας, οι οποίες θα προέλθουν από τη μείωση των χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό θα επιτευχθεί γιατί θα ενθαρρύνουμε τις συγχωνεύσεις των ομάδων.

Στο κολυμβητήριο θα ισχύει το αντίτιμο του κοινού. Θα δοθούν περισσότερες και καλύτερες ώρες στο κοινό και στα ΑμεΑ.

Επίσης θα είμαστε δίπλα στην Κολυμβητική Ένωση και θα είμαστε αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων της.

Βέβαια εδώ επειδή το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου είναι πολύ υψηλό, στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε έργα εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να καταστεί βιώσιμη οικονομικά η λειτουργία του.

7) H Αποκριά της Κοζάνης θεωρείται το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, κάθε χρονιάς, για το Δήμο Κοζάνης. Τι βελτιώσεις και καινοτομίες προτείνετε ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η διοργάνωση του εθίμου;

Η Αποκριά της Κοζάνης είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για το δήμο μας, το κορυφαίο, αλλά είναι και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό και επιχειρηματικό γεγονός.

Έχει πολλές παραμέτρους, εκτός του ότι ψυχαγωγεί, διατηρεί την παράδοση, είναι και το κορυφαίο οικονομικό γεγονός για το Δήμο μας.

Για αυτό πρέπει να στοχεύσουμε σε πολλά διαφορετικά πράγματα, τα οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα, πρώτον να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το χαρακτήρα του εθίμου και να το μεταδώσουμε έτσι στις νέες γενιές και δεύτερον να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην πόλη μας.

Αυτό θα γίνει με καλύτερη διαφήμιση και προώθηση της Αποκριάς αλλά και με τρόπους ώστε το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό στον κόσμο και ιδίως στα παιδιά.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν να επενδυθεί περισσότερο χρήμα και με σωστό τρόπο.

Προτείνω τη δημιουργία οργανισμού Αποκριάς, ο οποίος θα υπάγεται σε πρώτη φάση στον ΟΑΠΝ, με στόχο να μετεξελιχθεί αργότερα σε δημοτική επιχείρηση.

Αυτός ο οργανισμός θα έχει μέλη στελέχη του ΟΑΠΝ, ανθρώπους των φανών, των πολιτιστικών συλλόγων και γενικά όσους εμπλέκονται με την Αποκριά.

Επίσης θα έχει εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού συλλόγου, των καταστημάτων εστίασης και καφέ, των ξενοδοχείων και γενικά όλων όσων έχουν άμεση ή έμμεση οικονομική σχέση με την Αποκριά.

Ο οργανισμός αυτός θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα πραγματεύεται τα της Αποκριάς και όχι την τελευταία στιγμή όπως γίνεται τώρα, θα έχει δικό του προϋπολογισμό και θα θέτει στόχους ποιοτικούς και οικονομικούς.

Θα επισκέπτεται άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να παίρνει ιδέες οργανώσεις και λειτουργίας, όπως Θεσσαλονίκη (Helexpo), Πάτρα, Ξάνθη, Τρίκαλα (Μύλος των Ξωτικών), Δράμα (Ονειρούπολη) κ.α

Θα βρίσκει μεγάλους χορηγούς και θα βοηθάει με οποιοδήποτε τρόπο στη βελτίωση της Αποκριάς.

Παράλληλα προτείνουμε την ίδρυση Μουσείου Αποκριάς και Πολιτιστικής Παράδοσης με σκοπό την προβολή της ιστορικότητάς της και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για τον οργανισμό αυτό έχω μεγάλα όνειρα τα οποία δεν γίνεται να αναλυθούν τώρα. Στόχος είναι να γίνει αυτόνομος, έχει τον δικό του προϋπολογισμό και να ξεφύγει από τα στενά όρια της Αποκριάς, έχοντας κύριο μέλημα την αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού στην Κοζάνη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

8) ΣΒΑΚ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Εσείς ως συνδυασμός έχετε μιλήσει για αναθεώρησή του. Πείτε μας, ποια είναι η άποψή σας; Ποιες ενστάσεις έχετε και πού απαιτούνται αλλαγές;

Κατ’ αρχήν δεν κατατέθηκε προς το παρόν καμία μελέτη. Η έρευνα που παρέδωσε το Πολυτεχνείο Αθηνών και που κόστισε πάνω από 100.000 ευρώ, δεν έλαβε υπόψη της τις κλιματικές και γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της Κοζάνης. Εμείς εδώ έχουμε 6 μήνες χειμώνα. Συνεπώς ούτε με ποδήλατα γίνεται να κυκλοφορούμε ούτε όλα τα μέσα μεταφοράς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις περιοχές. Αυτό που χρειάζεται, τώρα προτού γίνει και η μελέτη εφαρμογής η οποία θα κοστίσει πάνω από 80.000 ευρώ, είναι να αναθεωρηθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και τις προτάσεις των φορέων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την πεζοδρόμηση κεντρικών οδικών αρτηριών ούτε να αναγκάζουμε τον κόσμο να αφήνει τα αυτοκίνητα εκτός πόλης και να κινείται με άλλα μέσα στο κέντρο. Εμείς είπαμε ότι θα ξαναδούμε το σχέδιο από την αρχή, μεριμνώντας για θέσεις στάθμευσης στο κέντρο, για την διευκόλυνση των επιβατών των μέσων μεταφοράς χωρίς να απαιτούνται περιττές μετεπιβιβάσεις μεταξύ κέντρου και αμαξοστασίου και τέλος θα αλλάξουμε τα ωράρια των απορριμματοφόρων ώστε να μην κινούνται σε ώρες αιχμής δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

9) Ως συνδυασμός υποστηρίζετε πως θα καταργήσετε το ειδικό τέλος 80% στα τιμολόγια του νερού. Κάποιοι άλλοι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εξαγγελία λαϊκισμό. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη,

Η ΔΕΥΑΚ είναι μια επιχείρηση στην οποία ο Δήμος Κοζάνης χρωστά πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν πλήρωνε καμία δημοτική αρχή για χρόνια. Εμείς βάζουμε ένα τέλος σ’ αυτό και καταστούμε την επιχείρηση βιώσιμη ξανά. Παράλληλα με έργα εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές της ΔΕΥΑΚ μειώνουμε το λειτουργικό της κόστος. Τέλος θα βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να αυξηθεί και η ρευστότητα της επιχείρησης. Με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε όλους εκείνους τους πόρους που χρειάζονται ώστε όχι μόνο να καταργηθεί το ειδικό τέλος 80% επί της αξίας του νερού αλλά να βρεθούν και πόροι για τη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων στο Δήμο μας, όπως έργα αποχέτευσης, διότι μην ξεχνάμε ότι σε πολλά χωριά ακόμη δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης.

10) H κατάσταση με τα αδέσποτα, σήμερα, στο Δήμο Κοζάνης ποια είναι; Στο μέτρο του δυνατού, η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει διαχειριστεί αρκετά καλά το ζήτημα ή όχι; Εσείς τι – διαφορετικό – θα κάνετε, αν αναλάβετε τη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης;

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα πραγματικό. Πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα σκυλί έξω και τώρα έχουμε καταγράψει πάνω από 200, τα οποία να σημειώσουμε δεν είναι καθόλου πολλά. Πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εμείς θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών και που δεν αξιοποίησε η δημοτική αρχή προκειμένου να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Θα βελτιώσουμε τις υποδομές και σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους θα προχωρήσουμε στη στείρωση και θεραπεία των ζώων αυτών. Επίσης με τη βοήθεια των φιλοζωικών σωματείων θα προβούμε σε δράσεις ενημέρωσης και υιοθεσίας ώστε να μην ξαναδούμε εικόνες ντροπής με δηλητηριασμένα ζώα έξω από σχολεία (Κρεβατάκια). Υπάρχουν πόροι του δήμου, του κεντρικού κράτους και της Ε.Ε. που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης σαν αυτό που προτείνουμε στο πρόγραμμά μας.

11) ‘Έχετε ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες σας στα χωριά. Ποιο είναι το κλίμα που συναντάται. Τι σας λένε οι πολίτες, ποια προβλήματα αναφέρουν και τι ζητούν από εσάς να επιλύσετε αν εκλεγείτε δήμαρχος.

Το κλίμα που συναντάμε είναι πολύ θετικό, θεωρούν την τωρινή δημοτική αρχή ότι απέτυχε σε πολλούς τομείς και τους υπόλοιπους συνδυασμούς, ότι οι επικεφαλής τους και τα στελέχη τους είναι άτομα που έχουν κάνει τον κύκλο τους και ότι δεν έχουν τίποτα περισσότερο να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση.

Ζητάνε βελτίωση της καθημερινότητας, μείωση του 80% της αξίας του νερού στους λογαριασμούς ύδρευσης, καλύτερες συγκοινωνίες, λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα, περισσότερο ενδιαφέρον για τα δημοτικά διαμερίσματα, περισσότερο πράσινο και χώρους αναψυχής και πολλά άλλα.

Νομίζω πως όλα δείχνουν ότι η ΚΟΖΑΝΗ θα πάει ΜΠΡΟΣΤΑ και θα πάει μπροστά έχοντας τον Βαγγέλη Σημανδράκο στο τιμόνι της.

kozan.gr