Ανάλυση των θετικών μέτρων – αποδόμηση της επιχειρηματολογίας της Ν.Δ.

Την τεράστια διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ/Αλέξη Τσίπρα και ΝΔ/Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιάννης Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ) στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θεοφύλακτος ανέφερε επιγραμματικά τα όσα έγιναν για τους πολίτες από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 8 μήνες που η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων:

– Μη περικοπή των συντάξεων.

– Αύξηση κατώτατου μισθού.

– Κατάργηση υποκατώτατου μισθού.

– Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

– Επιδότηση ενοικίου α’ κατοικίας.

– Χορήγηση κοινωνικού μερίσματος.

– Δωρεάν ασφάλιση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε διεξοδικά στα θετικά μέτρα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο και θα εφαρμοστούν από 20 Μαΐου:

  • 120 δόσεις στον ΕΦΚΑ. Κούρεμα τόσο στο κεφάλαιο όσο και στις προσαυξήσεις των δανείων. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον επανυπολογισμό (δηλ. κούρεμα) των εισφορών από τις αρχές του 2000 σύμφωνα με το ν. Κατρούγκαλου.

  • 80.000 περίπου συμπολίτες μας θα καταφέρουν πλέον να συνταξιοδοτηθούν, ενώ δεν μπορούσαν λόγω χρεών τους. Ιδιαίτερα ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες.

– Μόνιμη καταβολή 13ης σύνταξης.

Κατάργηση των δυσμενών διακρίσεων για τις συντάξεις χηρείας.

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα.

– Μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Μείωση του ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση με νομοτεχνική βελτίωση, κάτι που αφορά άμεσα την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα (αλλά και το Αμύνταιο).

– 100 δόσεις στους Δήμους.

– 120 δόσεις στην Εφορία για τα φυσικά πρόσωπα (24-36 δόσεις για τις επιχειρήσεις).

– Απολύσεις μόνο με νόμιμη αιτιολογία.

Επιπλέον ο κ. Θεοφύλακτος παρουσίασε εν συντομία τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το 2020:

– Μείωση ή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων.

Μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις ορεινές περιοχές, κάτι που επίσης αφορά τη Δ. Μακεδονία.

– Μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

– Έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων.

– Επαναφορά του ΕΚΑΣ στοχευμένα.

Σε όλα αυτά τα θετικά μέτρα η Ν.Δ. τί έχει να αντιπαρατεθεί;” αναρωτήθηκε ο κ. Θεοφύλακτος. Τίποτα! Γι’ αυτό βλέπουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία ο Πρωθυπουργός να καλεί τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε τηλεοπτική αντιπαράθεση (debate) και αυτός να αρνείται!!

Τα επιχειρήματα της Ν.Δ. αρκούνται στο σύνηθες τρίπτυχο: ασφάλεια, Πρέσπες, μεσαία τάξη.

Κι εδώ όμως η Ν.Δ. παραπληροφορεί και υποκρίνεται αφού:

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στα θέματα ασφάλειας του πολίτη η κατάσταση είναι καλύτερη. Έτσι η αντιπολίτευση καταφεύγει στο ύστατο επιχείρημα των “σπασμένων βιτρίνων”. Τέτοιες ενέργειες είναι απερίφραστα καταδικαστέες. Από την άλλη όμως ας αναρωτηθούμε:

“Με πόσες σπασμένες βιτρίνες αντιστοιχούν τα 241 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες στο κράτος;

Με πόσες σπασμένες βιτρίνες αντιστοιχεί το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ;

Με πόσες σπασμένες βιτρίνες αντιστοιχούν τα δισεκατομμύρια από τα σκάνδαλα στην υγεία;

Με πόσες σπασμένες βιτρίνες αντιστοιχούν τα δάνεια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΜΜΕ;

Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών πέραν του ότι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συμφωνούν με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, πρόσφατα η ΝΔ ομολόγησε ότι δεν θα κάνει τίποτα για να την αλλάξει.

Τέλος για την μεσαία τάξη η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν αυτή που μείωσε το εισόδημα της, που απέκλειε πολίτες από την ιατρική περίθαλψη και τους οδηγούσε στο αυτόφωρο επειδή δεν πλήρωναν τις εισφορές τους!

Για τους λόγους αυτούς ο απλός πολίτης φοβάται τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν διαφέρει σε τίποτα από τον κ. Σαμαρά -στα χρόνια του οποίου ‘κοιμόσουν με δουλειά και … ξυπνούσες άνεργος!”. Ευτυχώς ο αρχηγός της ΝΔ φροντίζει συχνά να μας θυμίζει και σήμερα το τι θα κάνει αν εκλεγεί: Απολύσεις, κατάργηση 8ώρου, 7ήμερη εργασία, κατάργηση 13ης σύνταξης, κατάργηση επιδομάτων, μείωση συντάξεων και προσλήψεις 1 προς 5.

Ο κ. Θεοφύλακτος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά “μπορεί να κερδίζει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, όμως, για όλα τα παραπάνω, στις εκλογές που έρχονται θα κερδίσουμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας!”

Βλ.

https://www.youtube.com/watch?v=FSMbEy2uXKw&t=23s