Συνδικάτο Οικοδομών & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης: Για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

11 Δεκεμβρίου 2016
13:05
Κανένα σχόλιο

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους στην 5η Μονάδα σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο. Είναι γνωστό διαχρονικά ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο τα γενικά εργοταξιακά όσο και τα ατομικά, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Όπως αντιμετωπίζεται άλλωστε ο μισθός, η ασφάλιση και όλα τα αλλά που αφορούν τους οικοδόμους.

Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη. Για τους οικοδόμους σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας.

Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος τραυματίζεται ή χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο, το μόνιμο τροπάρι αρμόδιων και αναρμόδιων είναι πως «φταίει η κακιά η ώρα». Μετά, ξεκινάει ο επιμερισμός των ευθυνών. Από τις οποίες, σχεδόν πάντα, μένει απ’ έξω η εργοδοσία και πολύ περισσότερο το κράτος, οι μηχανισμοί του, η κυβέρνηση και η πολιτική της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ευθύνη καταλήγει στους εργαζόμενους που εμπλέκονται σε ένα εργατικό «ατύχημα».

Τόσο η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας όσο και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Κοζάνης δεν θα ανεχτούμε, ούτε θα συμβιβαστούμε με την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Πόσο μάλλον δεν θα ανεχτούμε την εντατικοποίηση της εργασίας, που εκφράζεται και με τα 10ωρα και 12 ώρα όσο και με τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς κάτω από την πίεση της εργοδοσίας που τρομοκρατεί αξιοποιώντας τον εφιάλτη της ανεργίας.

Τα μέσα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στην 5η Μονάδα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία. Κανένας οικοδόμος να μην δέχεται να δουλέψει χωρίς να του έχουν παρασχεθεί όλα τα απαραίτητα ΑΜΠ (Ατομικά Μέσα Προστασίας).

Απαιτούμε:

  • Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στο εργοτάξιο.

  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας για αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.α). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρία και οι υπεργολάβοι.

  • Τη δημιουργία χώρου εγκατάστασης του γιατρού εργασίας και όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού με τον απαραίτητο εξοπλισμό, εντός του εργοταξίου.

  • Την μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου με το απαραίτητο προσωπικό.

ΥΓ: Το σκηνικό του σκύλου με τη γάτα, τα περί τήρησης από την μεριά της ανάδοχου εταιρίας των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας άλλα της μη συμμόρφωσης των υπεργολάβων ακούγονται στα αυτιά μας ως γελοιότητες. Τόσο η ανάδοχος όσο και οι υπεργολάβοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα και από εμάς το τι εγκληματικές παραλήψεις συντελούνται καθημερινά στο εργοτάξιο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.