Μια πρωτόγνωρη εμπειρία…η εκλογική… (γράφει η Ανατολή του Γεωργίου Χρυσοστομίδου*)

16 Μαΐου 2019
14:57

 

Είναι και αυτοί που λένε ότι πάντα υπάρχει για όλα η πρώτη φορά. Και έχουν δίκιο καθώς τους επιβεβαιώνει η πραγματικότητα, τα γεγονότα. Θα ήθελα να μοιραστώ ειλικρινά την πρωτόγνωρη εμπειρία από τη συμμετοχή μου στην προεκλογική περίοδο, θεωρώντας ότι αποτελεί μια ειλικρινή και συνάμα χρήσιμη κατάθεση ψυχής.

Η απόφασή μου να αποδεχτώ την καθ’ όλα τιμητική πρόταση να συμμετέχω στη στην προεκλογική διαδικασία για τη διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης από τον συνδυασμό Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Σημανδράκο, προήλθε έπειτα από συνεκτίμηση παραγόντων. Και εξηγούμαι, πρώτα-πρώτα έλαβα υπόψη τις υποχρεώσεις με τις οποίες είναι επιβαρυμένη μια μάνα τριών παιδιών, όπως εγώ. Έπειτα, τις ήδη πολλαπλές και πιεστικές επαγγελματικές και επιστημονικές υποχρεώσεις του συζύγου μου, στις οποίες διαχρονικά στάθηκα στυλοβάτης. Το επόμενο βήμα ήταν να αξιολογήσω την πρόταση, τη σοβαρότητα του εγχειρήματος της προσπάθειας, συζητώντας με την οικογένειά μου. Απλές καταστάσεις, απλά πράγματα, ανθρώπινα, καθημερινά.

Αυτά τα καθημερινά με ταρακούνησαν. Από τη μια οι σπουδές μου στη Δημόσια Διοίκηση και στις Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι στοχεύσεις και οι δυσκολίες στη διάρκεια τους. Από την άλλη η καθημερινότητα της μητέρας, οι δυσκολίες που μια μητέρα τριών παιδιών αντιμετωπίζει στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλώνει τα παιδιά της. Οι παράγοντες αυτοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση.

Μην φανταστείτε ότι άργησα να αποφασίσω. Θεωρώ ότι η προσπάθεια του συνδυασμού «Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ» είναι σοβαρή, είναι επιβεβλημένη εξαιτίας της μακροχρόνιας κοινωνικής ύπνωσης. «Αξίζουμε περισσότερα», σκέφτηκα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Έχουμε υποχρέωση να τα διεκδικήσουμε για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Αχ τα παιδιά μου! Τα τρία αγγελούδια μου! Πόσες φορές ρώτησαν: «Μαμά τί είναι δημοτικός σύμβουλος;», «Μαμά τί συνάντηση θα κάνετε, τί είναι περιοδεία;» και αρκετά ακόμη. Είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερη εμπειρία η μέχρι τώρα πορεία προς τις εκλογές. Και ‘γω με απλά λόγια προσπάθησα να εξηγήσω. Πρωτόγνωρο για όλη την οικογένεια μας όλο αυτό που ζούμε. Ωστόσο, είμαι απολύτως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, από τη διαχείριση δηλαδή των νέων δεδομένων που απαιτούν από εμένα να εγκλιματιστώ σε ένα νέο περιβάλλον. Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω σαν να ζούσα σε αυτό το περιβάλλον και δεν άλλαξε από την μέχρι τώρα προεκλογική προσπάθεια.

Είναι γεγονός ότι πολλές στιγμές η όλη διαδικασία επαναφέρει στη μνήμη μου λόγια από τις παραδόσεις στο πανεπιστήμιο για παράδειγμα, περί πολιτικής επιστήμης και πολιτικής επικοινωνίας ή περί διοικητικής επιστήμης με ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση και λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Πολύ περισσότερο όμως έρχονται στη μνήμη μου, περνούν από μπροστά μου πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός μου, θαρρείς και είναι δίπλα μου. Συζητήσεις μέσα στην οικογένεια σε καθημερινή βάση, είτε από τον πατέρα μου είτε από θείο μου. Και οι δύο είχαν ενεργή συμμετοχή στα κοινά δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μια οικογενειακή παράδοση. Αυτές τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν, αυτές τις εμπειρίες κληροδότησαν σ’ εμένα. Και είμαι πεπεισμένη ότι αν βρίσκονταν στη ζωή θα ένιωθαν μεγάλη περηφάνια για την απόφασή μου να συμμετέχω στις επικείμενες εκλογές για το Δήμο Κοζάνης, κι αυτοί στυλοβάτες και υποστηρικτές στην επιλογή μου.

Η συμμετοχή στα κοινά θεωρώ ότι δεν είναι απαγορευτική για μια μητέρα τριών παιδιών. Πολύ περισσότερο όταν έχει κοπιάσει σε έναν επιστημονικό τομέα που έχει απόλυτη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρόσθετα ότι είναι υποχρέωση να προσπαθήσει με τη γνώση και την βιωμένη εμπειρία της καθημερινότητας να συνδράμει καθοριστικά σε ζητήματα που ταλαιπωρούν την καθημερινή ζωή των μανάδων, των πολιτών γενικότερα.

«Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ» με επικεφαλής τον Ευάγγελο Σημανδράκο με όραμα και στόχους για το μέλλον των παιδιών μας.

*Η Ανατολή Χρυσοστομίδου είναι Πολιτική Επιστήμων (Πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) – Yποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με  το συνδυασμό του Ε. Σημανδράκου

3 σχόλια

    • Ωχ ωχ όλοι οι σωτήρες και ….φωστήρες του τόπου μας….
      Λόγια για μυθιστόρημα όχι για διοίκηση του Δημου.

  • Πολύ ρεαλιστικό το άρθρο. Μας εκφράζει. Πιστεύω σύμφωνα με οσα διαβασα στα 2 κείμενα σου σε συνδυασμό με τις σπουδές σου, ότι είσαι αντάξια των οικογενειακών καταβαλων σου. Καλή επιτυχία κοπέλα μου και μην πτοεισαι από τους κακεντρεχεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.