ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ/ΚΗΕ: Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Σταθάκη με θέμα “Θεσμοθέτηση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος”

3 Ιουνίου 2019
12:15

Κύριε Υπουργέ
Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε καν χίλιοι, αλλά 1,4 δις λόγοι επιβάλλουν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ την θεσμοθέτηση του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, ενός μηχανισμού που -ως γνωστόν- διέπεται από το αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για την εσωτερική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νέος αυτός κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει και δεν είναι άλλος από την πιθανότητα, η μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, να καταστεί προβληματική και κατά συνέπεια ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ, είναι μία ανάσα μακριά.
Όπως είναι γνωστό στα κράτη μέλη, η θέσπιση του μηχανισμού απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμα κατατεθεί από το Υπουργείο στη Βουλή με αποτέλεσμα την υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση.
Μία κατάσταση στο όνομα της οποίας διακυβεύονται, όχι μόνο οι περιβαλλοντικές διαστάσεις της εν λόγω επένδυσης, όχι μόνο η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης και πολλά άλλα, αλλά διακυβεύεται η ίδια η βιωσιμότητα της μονάδας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα έργο που ταυτίστηκε με την ανάπτυξη και την πρόοδο, ένα έργο που αποτέλεσε καύχημα και σημαία επίτευξης στόχων σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κινδυνεύει να μείνει ένα έργο χωρίς ρόλο και ουσία.
Κύριε Υπουργέ
Εκτιμώντας ότι η διαχρονική σας θέση «θα στηρίξουμε τη ΔΕΗ» και ο χαρακτηρισμός «ναυαρχίδα των λιγνιτικών μονάδων» που έχετε αποδώσει στην «Πτολεμαΐδα V», θα λειτουργήσουν ως καταλύτης έτσι ώστε να δρομολογήσετε έγκαιρα τα όσα απαιτούνται, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία που στην κυριολεξία θα δώσει «φιλί ζωής» στην πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα που αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή.
Για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ/ΚΗΕ

3 σχόλια

  • Να του πείτε και για την εκκρεμότητα του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ γιατί του διαφεύγει ??

    Ορίστε και το πλήρες Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση της Παρασκευής 12.10 με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, μετά από πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ, όπου και διαψεύστηκαν όλα τα καταστροφικά σενάρια περί ‘σβησίματος’του ΑΗΣ Καρδιάς.

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννη Θεοφύλακτο, Μίμη Δημητριάδη, Θέμη Μουμουλίδη, Γιώργο Ντζιμάνη, Κώστα Σέλτσα), εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Πρόεδρο της ΔEH Μανώλη Παναγιωτάκη και τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη.

    Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λουκέτο της μονάδας. Ο Υπουργός τόνισε ότι τα σενάρια καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ καταδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπνευστές τους. Η συστηματική αυτή παραφιλολογία, που συντηρείται συνειδητά στο βωμό του μικροκομματικού οφέλους, είναι αποτέλεσμα της ακύρωσης από την παρούσα κυβέρνηση ενός προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήθελε τη «μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του 17% της επιχείρησης. Στον αντίποδα η κυβέρνηση διατήρησε τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο και προστάτεψε τα υδροηλεκτρικά, το αποδοτικότερο τμήμα της ΔΕΗ.

    Για τον ΑΗΣ Καρδιάς, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η συζήτηση σχετικά με την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες -έναντι 17.000 ωρών, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου- γίνεται με συντεταγμένο τρόπο στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, μετά και από νέα στοιχεία που η ελληνική πλευρά προσκόμισε.

    Η Υπουργική Απόφαση του 2016 για τις 32.000 ώρες λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας στην Κοζάνη, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, δεν έχει καταργηθεί. Ο Υπουργός, υπενθύμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πέτυχε ο ΑΗΣ Αμύνταιου να τεθεί, εν λευκώ, εκτός της συμφωνίας με τους θεσμούς για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση της μονάδας.

    Η διαμόρφωση των αξόνων και προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι σε εξέλιξη, σε στενή και εντατική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στόχος είναι να αποτυπωθεί επακριβώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος και συνολικότερα η ενεργειακή πορεία της χώρας, με ορίζοντα το 2030, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται διεθνώς.

    Τέλος ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και οι τηλεθερμάνσεις στην περιοχή και ότι η επάρκεια εφοδιασμού είναι διασφαλισμένη. Σε αντίθεση με την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, που στόχο έχει τον κατακερματισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το σχέδιο της κυβέρνησης την καθιστά πιο δυνατή και εξωστρεφή, κεντρικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.

  • Με τον ΑΗΣ Αγ Δημητρίου τι γίνεται ;εννοώ την αποθείωση των 4 μονάδων ,δεν βλέπω να λέτε κουβέντα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.