Σχολιασμός θεμάτων ισπανικής γλώσσας, πανελλαδικές εξετάσεις 2019 (Γράφει η Παυλίδου Λεμονιά)

22 Ιουνίου 2019
19:36
Κανένα σχόλιο

Οι εξετάσεις των ισπανικών ήρθαν να δώσουν ένα ανάλαφρο και ενθαρρυντικό τέλος της διαδικασίας των εξετάσεων. Ενθαρρυντικό όχι μόνο γιατί το επίπεδο δυσκολίας ήταν όπως και τις προηγούμενες χρονιές μέτριο, επιπέδου Β1, ίσως χαμηλό για μαθητή που έχει μελετήσει συστηματικά για 3 χρόνια (μέσος όρος διάρκειας σπουδών για έναν ανήλικο)

Ανάλαφρο όμως διότι ξεκίνησε με ένα θέμα δροσερό, τους λεγόμενους αστικούς χορούς που εντάσσονται στις νεανικές προτιμήσεις των νέων όπως το( twerking, shuffle, passinho, salsa) και που τους άνοιξε την όρεξη για το ξεκούραστο καλοκαίρι που θα ακολουθήσει. Αυτός ο…καλοκαιρινός αέρας του θέματος ήρθε να επιβεβαιώσει τον ελκυστικό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της ισπανικής γλώσσας.

Ας περάσουμε όμως στην ίδια την εξέταση…

Η κατανόηση γραπτού κειμένου δεν είχε καμία λεξιλογική δυσκολία, πέραν μερικών σημείων που με μια δεύτερη ανάγνωση κατανοούνταν εύκολα. Οι ερωτήσεις κατανόησης Α1. ήταν επίσης μέτριας δυσκολίας λόγω του ότι ο υποψήφιος πρέπει να υποστηρίξει την άποψη του σε τρία ζητούμενα μη κλειστού τύπου. Το Α2. μέρος ήταν αρκετά ξεκάθαρο.

Στην γλωσσική επίγνωση η συμπλήρωση κενών με τις κατάλληλες λέξεις και γραμματικού τύπους (Β1. Και Β2.) ήταν αρκετά βατή επιπέδου Α2. ενώ ίσως η ταξινόμηση του κειμένου σε λογική σειρά Β3. να κράτησε περισσότερο την προσοχή λόγω της δυσκολίας της φύσης της συγκεκριμένης άσκησης.

Τέλος, στην παραγωγή γραπτού λόγου ο υποψήφιος κλήθηκε να γράψει ένα άρθρο στο blog του σχολείου για την σημασία του εθελοντισμού. Το θέμα σίγουρα ήταν αναμενόμενο και αναμφισβήτητα από πολλούς προετοιμασμένο για την εξέταση Νέα Ελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας. Προσοχή θα έπρεπε να δοθεί στο ότι επρόκειτο για άρθρο οπότε απαιτείται τίτλος, σε blog της τάξης του γεγονός που του δίνει πιο χαλαρό χαρακτήρα και μπορούμε να χαιρετήσουμε κα αποχαιρετίσουμε (προαιρετικό ) και σίγουρα να υπογράψουμε, ως συντάκτες του κειμένου.

Εύχομαι σε όλους καλά αποτελέσματα, αναζωογονητικό καλοκαίρι και να θυμάστε!

Η γλώσσα δεν σταματάει στα πτυχία!

Παυλίδου Λεμονιά

Κέντρο Ξένων Γλωσσων AVENTURA

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΆΨΩΝ 9

50100 Κοζάνη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.