Η ταριχευμένη κεφαλή του περιβόητου λήσταρχου Γιαγκούλα από το χωριό Μεταξά Σερβίων στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

30 Ιουνίου 2019
18:33

 

Υπάρχει ένα μουσείο στην Αθήνα, που λίγοι το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που το έχουν επισκεφθεί. Το μουσείο αυτό διαφέρει από όσα συνήθως επισκέπτεται κάποιος. Ο λόγος για το Μουσείο Εγκληματολογίας που βρίσκεται στην οδό Μικράς Ασίας 75, στο Γουδί, και φιλοξενεί ιδιαίτερα ανατριχιαστικά εκθέματα.

Η επιγραφή: «Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας» που συναντά στην αρχή κανείς, είναι ίσως το μοναδικό που προϊδεάζει για το περιεχόμενο της μακρόστενης αίθουσας που υπάρχει στο βάθος, το Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Τα εκθέματά του, μάλλον μακάβρια και σίγουρα για «σκληρά» στομάχια. Νεογνά, βρέφη ή διάφορα ανθρώπινα μέλη, κεφάλια και κρανία μέσα σε γυάλες με φορμόλη, κεφάλια ληστών, όπως αυτό του Γιαγκούλα, ναρκωτικές ουσίες, δηλητηριώδη μανιτάρια, όπλα, η μοναδική γκιλοτίνα (λαιμητόμος) που υπήρξε στην Ελλάδα καθώς και ο μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε στην σπηλιά του Νταβέλη, είναι μερικά από τα 1.500 εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο Εγκληματολογίας.

Πίσω από τα εκθέματα που βρίσκονται στο Μουσείο κρύβεται και μία ιστορία, όπως αυτή του περιβόητου λήσταρχου Γιαγκούλα. Το κεφάλι του μαζί με την περίφημη «Παρδάλα» με την οποία, εκτιμάται ότι σκότωσε 54 ανθρώπους εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο.

 

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα εικονίζει την ταριχευμένη κεφαλή του περιβόητου λήσταρχου Γιαγκούλα που βρίσκεται σε προθήκη μαζι με τις κεφαλές άλλων ληστών στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Στην «Παρδάλα», τη μαχαίρα του, που είχε αποκτήσει το 1917 είχε χαράξει μάλιστα και ένα ανορθόγραφο μήνυμα όπου κατακεραύνωνε την ελληνική δικαιοσύνη.

 


H μαχαίρα ή αλλιώς «Παρδάλα»του περιβόητου λήσταρχου Γιαγκούλα που βρίσκεται σε προθήκη μαζί με άλλα εκθέματα του μουσείου

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/egklimatologiko-moyseio-ta-anatrihiastika-ekthemata

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ένα σχόλιο

  • θα ηθελα να ξερω αν ερωτηθηκε η οικογενεια του γι αυτη την κινηση.υπαρχει η κορη του και τα εγγονια του εν ζωη,τους ρωτησε κανενας;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.