Το τελευταίο διάστημα, διαβάσαμε πολλά δημοσιεύματα αλλά και αναφορές τόσο σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ενώ ειδικές αναφορές γίνονται πλέον, σχετικά με την βιωσιμότητα της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Τα παραπάνω θέματα αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Εμείς ως παράταξη αλλά και εγώ, τόσο ως υποψήφιος Δήμαρχος το 2014, αλλά και ως Δήμαρχος την περίοδο 2014-2019, δεχτήκαμε δριμεία κριτική για την «αιρετική» θέση μας σχετικά με τη ΔΕΗ, αλλά και την κριτική μας για τη βιωσιμότητα της επένδυσης στην Πτολεμαΐδα 5. Αυτό που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί όμως είναι οι διακομματικές ευθύνες ενός τόσο σοβαρού για τη χώρα, αλλά και για την περιοχή ζητήματος. Ακόμα και σήμερα που είναι ξεκάθαρο πλέον το αδιέξοδο, σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολλοί που επένδυσαν μικροπολιτικά στη νέα μονάδα αγνοώντας ή κάνοντας ότι αγνοούν τις εξελίξεις, και διαγκωνίζονται ποιος υποστήριξε και πιστεύει περισσότερο στην νέα μονάδα. Το είδαμε να γίνεται στις δημοτικές εκλογές, το είδαμε να γίνεται ακόμα πιο έντονα στις εθνικές εκλογές.
Είναι πλέον κοινώς παραδεκτό πως αυτή η επένδυση ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ, μάλιστα υπάρχει προβληματισμός για το αν η νέα μονάδα θα λειτουργήσει καν. Αξίζει εδώ να τονιστεί πως αναφέρεται ότι η νέα μονάδα θα επιλύσει και το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Το πιο πιθανό όμως είναι να μην γίνει ούτε αυτό, καθώς η νέα μονάδα ακόμα και αν λειτουργήσει, θα είχε για λόγους ανταγωνιστικότητας αδυναμία να ενταχθεί στο σύστημα με συνέπεια να μην καλύπτονται οι ανάγκες της Πτολεμαΐδας σε τηλεθέρμανση.
Η σύμβαση για την νέα μονάδα υπογράφθηκε το 2013 με κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, ενώ η κατασκευή της ξεκίνησε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα οικονομικά δεδομένα της επένδυσης ήταν γνωστά πριν από την υπογραφή της σύμβασης (κόστος CO2, κόστος παραγωγής κ.λ.π.) και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι κάτι από αυτά δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ σε ερώτηση του Ποταμιού στις 25-7-20161.Αναφέρθηκε δε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότησε το έργο, κάτι που όμως δεν ισχύει, καθώς λόγω των υψηλών εκπομπών CO2 της νέας μονάδας αρνήθηκε η ΕΤΕπ να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του έργου.2
Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια τεράστια συζήτηση για τα περιβόητα ΑΔΙ, ενώ παρουσιάζεται ως μάνα εξ ουρανού για την βιωσιμότητα της 5ης μονάδας. Άσχετα με το αν η Πτολεμαΐδα 5 θα λάβει ΑΔΙ ή όχι, λίγο θα αλλάξει το ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού αυτά υπολογίζονται ετησίως σε περίπου 40 εκ. όταν μόνο το ετήσιο κόστος για τα δικαιώματα CO2 θα ξεπερνά τα 110 εκ. με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις. Επομένως τα οικονομικά της μονάδας δεν διασώζονται με τα ΑΔΙ.
Πριν από λίγες μέρες με ΚΥΑ του πρώην Υπουργού κ. Σταθάκη, δόθηκε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, παράταση στη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Άλλη μια περίπτωση που οι διακομματικές ευθύνες οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο, αφού, η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το 2010 ενώ το 2013 η ΔΕΗ ζήτησε να ενταχθούν οι συγκεκριμένες μονάδες (Αμύνται και Καρδιά), όπως προβλέπεται σε σχετικό άρθρο της παραπάνω οδηγίας, σε καθεστώς παρέκκλισης 17.500 και όχι 32.000 ωρών, όπως επιδιώκεται σήμερα. Για να μην υπάρχει ουδεμία αυταπάτη, είναι απόλυτα ανακριβές ότι το 2015 η χώρα και ΔΕΗ έλαβαν καθεστώς παρέκκλισης 32.000 ωρών που μετά ανατράπηκε. Ουδέποτε αυτό συνέβη και το επιβεβαιώνει η αλληλογραφία του υπουργείου με την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και η αλληλογραφία ΔΕΗ-ΥΠΕΝ. Το τι μας περιμένει ήταν γνωστό από το 2010 και για μια ακόμα φορά, στο και πέντε εκβιάζουμε εξαιρέσεις και παρατάσεις χάνοντας ως χώρα την αξιοπιστία μας αλλά και πολύτιμο χρόνο.
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως είναι η τρίτη κατά σειρά μάχη των εξαιρέσεων που θα χαθεί αφού χάθηκε τόσο η ‘μάχη’ για τα δωρεάν CO2, όσο και η ‘μάχη’ για τις επιπλέον ώρες σε Καρδιά και Αμύνταιο. Δυστυχώς και παρά την ίδια την πραγματικότητα που είναι αμείλικτη, στην προεκλογική περίοδο επανήλθε το απολύτως ανεδαφικό αίτημα περί διεκδίκησης δωρεάν δικαιωμάτων CO2 όταν το θέμα έχει κλείσει οριστικά πλέον εδώ και χρόνια.
Η άρνηση της ΔΕΗ και των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιληφθούν τα σημάδια των καιρών και να αλλάξουν ρότα, δεν είναι διόλου άμοιρη της ολέθριας οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη επιχείρηση και ενεργειακός πυλώνας της χώρας.
Οφείλουν όλοι όσοι διαχρονικά έχουν εμπλακεί με την υπόθεση «Πτολεμαΐδα 5» αλλά και στη χάραξη μιας στρατηγικής που βασίζεται στη διαρκή διεκδίκηση εξαιρέσεων για τη λιγνιτική βιομηχανία, να παραδεχτούν ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος και να πουν πλέον ξεκάθαρα την αλήθεια στην κοινωνία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να σταματήσουμε την αιμορραγία και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις.
Όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας των παλινωδιών, του λαϊκισμού και των λάθος χειρισμών χάθηκε πολύ σημαντικός χρόνος τόσο για τη ΔΕΗ αλλά κυρίως για την περιοχή μας. Θα μπορούσε εδώ και πάνω από 10 χρόνια, αντί της εμμονής σε ένα λάθος σχέδιο να ετοιμάζεται κάτι καλύτερο για το μέλλον και όχι να κληροδοτείται στα παιδιά μας η ευθύνη να αποπληρώνουν ένα ακόμα λάθος.
Στις 16-12-2015, λίγες μέρες μετά την συμφωνία του Παρισιού είχα δημοσιεύσει άρθρο3 και επιμένω πως ακόμα και σήμερα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με το ίδιο πνεύμα. Αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα και προσαρμοζόμενοι σε αυτήν και όχι το αντίθετο. Με αυτό εξάλλου το πνεύμα εργαστήκαμε στον Δήμο Κοζάνης αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα τη Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής που πλέον είναι μονόδρομος.
Σήμερα πλέον η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της για την περιοχή. Θα πρέπει να κάνει πράξη την διακήρυξη της για στήριξη της Δυτ. Μακεδονίας αποδεχόμενη ότι η μετάβαση της περιοχής αποτελεί εθνική υπόθεση και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα δρομολογηθεί άμεσα ένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, αξιοποιώντας και σχεδιάζοντας και στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση (Ε.Τ.Δ.Μ., συνεργασία με Παγκόσμια Τράπεζα, COAL PLATFORM κ.λ.π.) και αυτή η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί.
1 https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9668159.pdf?fbclid=IwAR0t1Zj53qz0H_d6wdyGqcOhs0yGTQ-gVkcudRuq-s31xfUx5oHJlxBQikc
Τα είπε όλα. Κανείς δεν δικαιούται να λέει πως δεν ήξερε
Επιτέλους κάποιος πρέπει να τα πει.
Επειδή έχουμε δημοκρατία με κακούς πολιτικούς (όχι επειδή είναι “προδότες” ή “ξεπουλάνε” την χώρα), ο τοπικοί άρχοντες έπραξαν και πίεσαν να γίνει αυτό που ήθελε ο κυρίαρχος σοφός λαός του Νομού μας.
Και τι ήθελε; ΔΕΗ, κάρβουνο, 3 χιλιάρικα τα οποία δεν αξίζει και για τους πιτσιρικάδες 8μηνα δίχως τέλος μέχρι να βολευτούν και αυτοί.
Και να που φτάσαμε….
Υ.Γ.: Σχετικά με την ΕΤΕπ. Εδώ πλέον εκλεγμένος βουλευτής του νυν κυβερνώντος κόμματος δήλωνε προεκλογικά οτι το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, παρουσιάζοντας το ως κατόρθωμα της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε το κόμμα του.
Θα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον μια τοποθέτηση από κάποιον από τους νέους βουλευτές ή τον νέο περιφερειάρχη για το θέμα. Για να δούμε πως αντιλαμβανονται την κατάσταση
Οι επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες απαιτούν πολύ μεγάλα κεφάλαια και συνεπώς έχουν και μεγάλο χρόνο για να πάρει κάποιος τα λεφτά του πίσω. Οπότε το να κάνεις μια τέτοια επένδυση σε ένα περιβάλλον όπου η στάση απέναντι στα στερεά καύσιμα γίνεται όλο και πιο εχθρική και επιπλέον οι κανόνες αλλάζουν (λανθασμένα κατά τη γνώμη μου) διαρκώς λόγω πολιτικών αποφάσεων είναι όπως σωστά αναφέρεται τεράστιο λάθος. Δεν χρειάζεται να υπάρχει βεβαιότητα, για μια επένδυση που μπορεί να περάσουν και 20 χρόνια για να πάρεις τα λεφτά σου πίσω ο κίνδυνος αρκεί. Τώρα για το ότι ήταν γνωστό (βέβαιο δηλαδή) ότι τα δικαιώματα εκπομπής θα απογειωνόντουσαν, αναμένω με ανυπομονησία να δημοσιεύσει τα κέρδη του ο κ.Ιωαννίδης από τα δικαιώματα εκπομπών που αγόρασε όταν είχαν 5 ευρώ ο τόνος.
Είναι όμως μια πραγματικότητα ότι έχουν επενδυθεί σχεδόν όλα τα χρήματα για να ξεκινήσει η μονάδα. Ότι απαιτούνται ακόμα 450 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί η μονάδα και ότι η ΔΕΗ ήλπιζε να τα βρει από τα ΑΔΙ, όπως αναφέρει ο δημιουργός όλων των παραπάνω δημοσιευμάτων, γνωστός πρασινάνθρωπος και φίλος του κ.Ιωαννίδη δεν στέκει. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ. Στο τέλος του 2018 η συνολική δαπάνη για το έργο ήταν στα 1.05 δις. Επιπλέον στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ (όχι μόνο για την 5η μονάδα) επενδύσεις ήταν 200 εκατομμύρια. Και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο τρίτο τρίμηνο, δεν είναι καθόλου παράλογο η συνολική δαπάνη για το έργο να έχει ξεπεράσει τα 1.2 δις και σίγουρα τα 1.1 δις σε σύνολο 1.37 δις προϋπολογισμού+κάτι λίγα για τα σύνοδα έργα.
Γιατί είναι αναγκαίο να ειπωθούν τα παραπάνω; Ο κ.Ιωαννίδης αναφέρει το κόστος CO2 της μονάδας, μάλλον για να τρομάξουμε λίγο και το συγκρίνει με τα ΑΔΙ. Ξεχνά (γιατί;) να αναφέρει πως αν θα πληρώσει αυτά τα λεφτά για CO2 θα παράγει περίπου 620MW*7000ώρες = 4300 GWh, με σύνολο της χώρας 52000GWh με οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) γύρω στα 70 ευρώ/MWh. Και αν η ΟΤΣ δεν μας κάνει μιας και είναι η ακριβότερη προσφορά που “μπαίνει” στο σύστημα, θα μπορούσε είτε ο ίδιος είτε ο κύριος που έχει γεμίσει το διαδίκτυο με δημοσιεύματα για την νέα μονάδα, να μας πει πόσο είναι το κόστος/MWh μιας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου. Παραδόξως, αν και έχουν δημοσιεύσει ολόκληρη μελέτη για την Πτολεμαΐδα 5, δεν κάνουν μία τέτοια σύγκριση, μιας και με ελάχιστα χρήματα να απαιτούνται για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας,μάλλον δεν θα εκπληρωνόταν ο διακαής πόθος τους να μην λειτουργήσει. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα “βγει” η επένδυση, σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε είναι προτιμότερο να λειτουργήσει.
Ο κ.Ιωαννίδης έχει απόλυτο δίκαιο ότι πολλοί τοπικοί παράγοντες έκαναν καριέρα ως λιγνιτάρχες. Όπως επίσης ότι άσχετα αν θα γινόταν ή όχι η νέα μονάδα, έπρεπε η περιοχή να σχεδιάσει την επόμενη μέρα, μιας και δεν μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες θέσεις εργασίας από τα λουκέτα των ΑΗΣ Καρδιάς, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. Βέβαια κανείς δεν εμποδίστηκε να αναπτύξει ή να προωθήσει εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, όπως δυστυχώς προβάλλεται από τους οικολόγους, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν ότι ο λιγνίτης δημιούργησε από το πουθενά έναν ολόκληρο οικονομικό κύκλο. Θυμίζει απόψεις συνδικαλιστών ΔΕΗτζίφων, που αρνούνται τα προβλήματα υγείας ή την συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή του “υπέροχου” κάρβουνου. Να θυμίσουμε εδώ και τα χρήματα του τοπικού πόρου που έγιναν καπνός, και πάλι όχι με ευθύνη του κ.Ιωαννίδη.
Όσο για τα πολλά που έχουν γίνει για την δίκαιη μετάβαση, “ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια”. Στην Γερμανία με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών ως το 2038 θα δωθούν 40 δις στις περιοχές που πλήττονται. Φυσικά δεν λέω ότι πρέπει να δοθούν 40 δις στην περιοχή μας και την Μεγαλόπολη, αλλά σίγουρα μιλάμε για ανάγκες δις. Όσα σχέδια και αν κάνει κανείς χρειάζεται και τα ανάλογα χρήματα. Το εθνικό ταμείο είναι εντελώς γελοίο ποσό. Το Ευρωπαϊκό είναι 8(?) δις ως το 2027, δηλαδή μας αναλογούν κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια. Δυστυχώς η Δυτική Ευρώπη θέλει γρήγορη απεξάρτηση από το κάρβουνο, αλλά όταν πρόκειται για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην φτωχότερη Ανατολική Ευρώπη (αυξημένα τιμολόγια, χρηματοδότηση μετάβασης λιγνιτικών περιοχών) έχει καβούρια στις τσέπες και πετάει το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις.
Ο Ιωαννίδης βάζει την υπογραφή του σε άρθρα που του γράφει το WWF. Όταν αποφασίστηκε η μονάδα, ήταν γνωστό πως θ’ αγοράζει δικαιώματα εκπομπών CO2. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό, κι εδώ ψεύδονται ο Ιωαννίδης και το WWF, είναι πως η ΕΕ θα απέσυρε δικαιώματα εκπομπών στο Market Stability Reserve, χειραγωγώντας ξεδιάντροπα την τιμή του δικαιώματος εκπομπής. Ούτε ήταν γνωστό, και πάλι ψεύδονται ο Ιωαννίδης και το WWF, πως θα άλλαζε τα όρια εκπομπών SO2-NO2-αιωρούμενων σωματιδίων για εργοστάσια που είχαν πάρει όλες τις άδειες και ήδη βρίσκονταν υπό κατασκευή. Η ΕΕ τράβηξε το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της χώρας, της ΔΕΗ και της περιοχής κι ο Ιωαννίδης με το WWF χαίρονται. Εντάξει, μεγάλη η πίκρα που οι Κοζανίτες τους εξωπέταξαν στις Δημοτικές εκλογές, αλλά όχι κι έτσι!
10 χρόνια τα λέει ο Ιωαννίδης αυτά. 10 ολόκληρα χρόνια, όχι τώρα. Αλλά όταν κάποιος λέει την αλήθεια τον λέμε εχθρό. Δυστυχώς δικαιώνεται καθώς είναι μια πικρή δικαίωση που θα την πληρωσουμε όλοι μας. Αντ βγείτε καμία φωτό έξω από την νέα μονάδα. Θα αποκτήσουν κάποτε συλλεκτική αξια
Αγαπητέ, αυτά που λέτε απλά δεν ισχύουν.
1. Το Market Stability Reserve συμφωνήθηκε στις 15 Ιουνίου 2015, ΠΡΙΝ ξεκινήσει η κατασκευή της Πτολεμαίδας 5. Συζητιόταν δε καιρό πριν και είχε ως πρόδρομο το backloading από το 2013. Αρα η ΔΕΗ ήξερε πάρα πολύ καλά και η τότε κυβέρνηση ήξεραν άριστα ότι τα πράγματα όδευαν προς αύξηση των τιμών CO2. Για αυτό και η “στρατηγική” ήταν να διεκδικηθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για το χρηματιστήριο ρύπων. Μια διεκδίκηση η οποία διήρκεσε πάνω από 2,5 χρόνια και τελικά στέφθηκε με αποτυχία
2. Επίσης, τα νέα όρια εκπομπών οξειδίων του αζώτου, διοξειδίου του θείου, σωματιδίων (και υδραργύρου) ήταν υπο διαπραγμάτευση 6 ολόκληρα χρόνια, πριν τελικά οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο του 2017. Τα σχετικά νούμερα ΔΕΝ άλλαξαν πρακτικά καθόλου τα τελευταία 2 χρόνια των διαπραγματεύσεων. Εκ μέρους της Ελλάδας, στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν στελέχη της ΔΕΗ. Άρα ΚΑΙ αυτό το ήξερε η ΔΕΗ.
H αμήχανη στιγμή που ο Ιωαννίδης είναι πιο κοντά ιδεολογικά στο νέο Πρωθυπουργό από τα τοπικά στελέχη του κόμματος
Πρώτη φορά βλέπω αιρετό να παλεύει να μην λειτουργήσει επένδυση 1,2 δις στην περιοχή του που είναι στο 80% της κατασκευής της. Γι αυτό πηγές σπίτι και μην ονειρεύεσαι βουλή γιατί μ αυτά τα μυαλά μέχρι πολιτιστικό σύλλογο σε βλέπω.
Δεν παλεύει για τίποτα. Άλλωστε καμιά εξέλιξη δεν μπορεί να επηρεάσει κανένας τοπικά. Απλά σου λέει την αλήθεια ότι δεν θα λειτουργήσει και ότι ήταν λάθος . Φυσικά και δεν θα πάει στη βουλή γιατί ο κόσμος θέλει χάιδεμα στα αυτιά και οχι την αλήθεια. Θέλει να ακούει για νέες μονάδες στον Άγιο Δημήτριο αλλά όχι για προσαρμογή στη μεταλιγνιτική. Το πρόβλημα της περιοχής είναι ότι όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση των εξελίξεων συμφωνούν μαζί του αλλά δεν τολμούν να το πουν.
Ο αποτυχημένος σε όλα Δήμαρχος φροντίζει φεύγοντας να μας θυμίζει για ποιους λόγους απέτυχε: αντί ν’ ασχοληθεί με την πόλη και τα χωριά, ασχολούνταν πώς θα σβήσει το λιγνίτη. Καληνύχτα Λευτέρη, χαιρετίσματα στο μέντορά σου και στο Γερμανοθρεμένο καθοδηγητή σου.
Μην ανησυχείτε, υπάρχει σχέδιο !!
Πρωτος αυτός με αιρετική θέση; Χαχαχα! Φτάνει με την αλαζονεία και το κυνήγι καριέρας.
Ποιός άλλος μίλησε για την Πτολεμαίδα 5 τα τελευταία 10 χρόνια; Ένα link ανέβασε
Πρωτη φορα βλεπω αιρετό να αγωνίζεται να μην λειτουργήσει επένδυση 1,5 δις στην περιοχή του. Αλλη μια αντιγραφή δημοσιεύσεων από το wwf και τυχαίως πλήρη ταύτιση με τον Μαντζαρη του wwf.
Τώρα που ήρθε ο νέος Δήμαρχος φαντάζομαι θα λειτουργήσει η μονάδα ε; Το συμφέρον της περιοχής είναι ο ρεαλιστικός σχεδιασμός και η ομαλή μετάβαση του και όχι οι πολιτικές που μας έριξαν στα βράχια. Θα το καταλάβετε μέχρι τέλος Αυγούστου
Δεν ξέρω τι θα κάνει αυτός ο Δήμαρχος, ο Ιωαννιδης πάντως στο θέμα της ΔΕΗ ήταν 100% άπραγος, απλός παρατηρητής, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως να μαζέψει χρήματα για τον Δήμο απο το ταμειο μεταβασης και όχι η δραστηριοτητα της επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας ή ανάπτυξη που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει. Αντίθετα οπως φαίνεται ακόμα και σημρρα τον βόλεψε αυτή η εξέλιξη. Σήμερα βλέπουμε ένα σχόλιο οικονομική φύσης, εάν η μονάδα είναι βιώσιμη κ.τ.λ και το ερώτημα είναι, τελικά ενδιαφέρεστε από οικολογικής η οικονομικής άποψης για τα ενεργειακά ζητήματα ΤΗΣ χώρας, γιατί η εμπλοκή οικολόγων σε επενδύσεις ενεργειακού ενδιαφεροντος είναι παρεξηγησιμη. Στο κάτω κάτω η 5η μονάδα είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνα σε σχέση με τις εξελίξεις στους υδρογονανθρακες, τις επενδυσεις σε μοναδες αεριου, οικιακή κατανάλωση ορυκτών (lng) κ.τ.λ, εκεί δεν βλέπω να έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση. Εκτός και αν οι περιβάλλοντικες του ανησυχίες περιοριζονται στον Δημο Κοζάνης.
Φοβερό!
– τώρα δείχνεις Σταθάκη!
-τώρα σε ενοχλούν οι ‘εξαιρέσεις’ επί ΣΥΡΙΖΑ!
ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ;;
– ‘πάνω από 10 χρόνια’! ωρέ μάστορα, 5 χρόνια τώρα διοικείς εσύ, θα μας τρελάνεις;;
καθόλου τυχαίο λοιπόν που πήγες σπίτι σου !!
Μάστορα η κουβέντα για τη μονάδα είναι εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια και μάλιστα το 2014 ήταν βασικό στοιχείο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Μάντεψε ποιός δικαιώνεται…
Ο Ιωαννίδης δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να στηρίζουν τους Δήμους.