Κύριε Δντα

Μ’ αφορμή την καταχώρηση σας από το FB (κλικ εδώ) του κ. Τζουμερκιώτη, προέδρου του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κόζιανη και μέλος του ΔΣ του ΟΑΠΝ θα ήθελα να δημοσιεύσετε το παρακάτω σχόλιο:

«Τα λαϊκά δρώμενα σαν τους Φανούς της Κοζάνης παρά τη μεγάλη μέσα στο χρόνο εξελικτική τους πορεία είναι πολύ καλά θωρακισμένα στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών που τα τελούν. Αν και μας έχουν κληροδοτηθεί « πάππον προς πάππον», εκατοντάδες χρόνια πριν, η φλόγα και ο ζήλος των πρώτων τελεστών διατηρείται άσβεστη και δυνατή μέχρι σήμερα. Όσοι δεν αφουγκράζονται τον παλμό τους δηλώνοντας ότι το έθιμο με την πάροδο του χρόνου φθίνει και ότι επιθυμούν να συμβάλουν στη διατήρηση και συνέχιση του χρήζοντας αυτόκλητα εαυτούς «καθαρούς» θεματοφύλακες του, είναι μάλλον ανιστόρητοι γιατί χρησιμοποιούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας χωρίς τον ανάλογο σεβασμό. Επιπλέον θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους Φανούς , το κορυφαίο γεγονός της Αποκριάς, ως πεδίο αντιπαράθεσης για να ασκήσουν πολιτική και να κάνουν αντιπολίτευση για ίδιο καθαρά προσωπικό όφελος.

Από τη μια μεριά λοιπόν έχουμε αναρτήσεις στο fb με ενορχηστρωμένες επιθέσεις στο πρόσωπο μου κι από την άλλη, τις συντεταγμένες διαδικασίες διαβούλευσης που οργάνωσε το τελευταίο 20ήμερο ο ΟΑΠΝ στα πλαίσια αποφάσεων του ΔΣ του και οι οποίες επέτρεψαν μέσα σε ένα κλίμα ελεύθερου δημοκρατικού διαλόγου και σεβασμού την ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος, παρουσία εκπροσώπων όλων των ενδιαφερόμενων μερών ( Φανών και Πολιτιστικών Συλλόγων). Εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί χωρίς οι Φανοί να έχουν λόγο επ’ αυτού, καθώς αυτό αφορά μόνο στη Διοίκηση του ΟΑΠΝ.

Επί του παρόντος δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ στην ουσία του θέματος. Οι διαδικασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα έχουμε φθάσει σε οριστικές αποφάσεις.

Ως Πρόεδρος όμως του ΟΑΠΝ, που συνεχίζω επανειλημμένα να δέχομαι προσωπικές επιθέσεις, οφείλω να δηλώσω δημόσια ότι δεν είχα, δεν έχω και δεν θα έχω προσωπικές διαφορές με Πολιτιστικό Σύλλογο ή Φανό και τα μέλη τους. Ο σεβασμός μου στις προσπάθειες τους είναι γνωστός σε όλους, όσους συναλλάσσονται μαζί μου τα δυο τελευταία χρόνια . Μοναδικό μου μέλημα είναι να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην προάσπιση και ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου. Στο μόνο που συμφωνώ με όσους εύκολα εκτοξεύουν επιθέσεις εναντίον μου είναι πως η Κοζάνη είναι ένας τόπος που όλοι γνωριζόμαστε!

Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Πρόεδρος ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης