Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα «θα αφεθεί να λήξει» όπως είναι προγραμματισμένο σήμερα (15/7) και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα υποβληθούν προσφορές αφού οι συμμετέχοντες έχουν εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από την όλη διαδικασία.
Κάτι το οποίο γνωρίζει καλά ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης που κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει τις τελευταίες ημέρες την ανυπαρξία επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζοντας το διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ως σαφή ένδειξη για την ανυπαρξία ενδιαφέροντος και για το σύνολο της ΔΕΗ σε περίπτωση που προωθούνταν υπό τις παρούσες συνθήκες, σχέδιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.
«Δεν τίθεται θέμα στρατηγικού επενδυτή αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον στην αγορά» λέει και ξαναλέει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι κανένας δεν θέλει να γίνει διαχειριστής των ζημιών της ΔΕΗ οι οποίες πέρυσι μόνο έφτασαν τα 900 εκατ. ευρώ».
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα δρομολογήσει επαφές με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα, αφού η πώληση των λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ είναι απότοκο απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος.
Εντός της εβδομάδας θα βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν και προφανώς το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες ωστόσο δεν θα γίνουν σε επίπεδο υπουργού.
Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να περιμένει έως ότου οριστούν οι νέοι Επίτροποι Ενέργειας και Ανταγωνισμού, αλλά έως τότε θα πρέπει να έχει καταστρωθεί το ελληνικό σχέδιο και να έχει υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τα μόνιμα στελέχη της Κομισιόν, τα οποία άλλωστε γνωρίζει καλά και συνομιλεί στην ίδια γλώσσα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν και σήμερα πλέον, υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Διαπραγμάτευση για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ
Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται ότι θα μπουν εξαρχής στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν είναι η υποχρέωση της ΔΕΗ, που είχε συμπεριληφθεί στο βασικό κείμενο του Τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, να μειώσει το μερίδιο της στο 50% έως το 2020. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που οδήγησε στην υιοθέτηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα καταργηθούν αφού επιβάρυναν οικονομικά τη ΔΕΗ χωρίς να έχουν την παραμικρή απόδοση σε ότι αφορά το στόχο της μείωσης του μεριδίου.
Όπως λέει χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην λιανική αγορά από το 90% στο 50% χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η μετοχή της ΔΕΗ το 90% της αξίας της στο Χρηματιστήριο, αποφάσισε να δώσει την καυτή πατάτα σε εμάς».
Πάντως γενικότερα ο κ. Χατζηδάκης κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα επιμένοντας στην ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση και παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις για τα περεταίρω.
«Πακέτα» ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
Ωστόσο αντί της πώλησης μόνο των λιγνιτικών μονάδων που οι δυο προηγούμενοι διαγωνισμοί έδειξαν ότι δεν προχωράει, στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια όπως η δημιουργία πακέτων λιγντικών και υδροηλεκτρικών που θα βγουν προς πώληση.
Άλλωστε, η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ είχε επιλεγεί ως λύση και από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν στο πλαίσιο του σχεδίου πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ».
Σήμερα πλέον η κυβέρνηση δεν μιλά για «Μικρή ΔΕΗ», θεωρώντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα την εποχή που η ΔΕΗ ήταν οικονομικά εύρωστη.
Στα χρόνια που πέρασαν έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στην αγορά. Αν κάποτε οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ήταν περιζήτητες, γιατί εξασφάλιζαν φθηνό ρεύμα, σήμερα κοντεύουν να περάσουν στα αζήτητα, λόγω τους κόστους των ρύπων, το οποίο κινείται στα 28 ευρώ/MWh, με προοπτική περαιτέρω ανόδου τα επόμενα χρόνια, όσο αυστηροποιείται η πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ίδια η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες θα εξεταστούν περεταίρω δομικά μέτρα που δεν είναι άλλα από την πώληση και υδροηλεκτρικών.
www.worldenergynews.gr
Εντάξει δεν ανησυχούμε θα καταφέρει η αξια κυβέρνηση μας να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί… Αλλωστε έχουν εμπειρία από την περίπτωση της ολυμπιακής… Με το άλλο θέμα τι γίνεται για τις πρεσπες ακούσατε κάτι;;;;; που χάθηκαν οι μακεδονομαχοι;
Βλέπε τρένοσε που χάρισε ο σύριζα την έδωσε για ψιχουλα. Το ίδιο έκανε και εδώ απαξιωσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας.
Κατάφερε ο καταληψίας να την παραλάβει με κέρδη και να την παραδώσει με ρεκόρ ζημιών ΑΛΛΑ δημόσια. Το δημόσια και πτωχευμενη βολεύει τα παράσιτα του κράτους
Μα εσείς δε λέγατε πως είναι έντιμη συμφωνία;
παντως αξιζει μπραβο στο συριζα και στη ΓΕΝΟΠ κρατησαν τη ΔΕΗ δημοσια ! μπορει να κατερευσε η ΔΕΗ αλλα ειναι δημοσια αυτο οντως εινσι αριστερη πολιτικη !!!!!
Τα σκέφτεσαι και τα λες αυτά;
Ας είναι ζημιογόνα και ας είναι δημόσια;
Αρκεί κάποιοι να πληρώνονται αδρά.
Και όλοι οι υπόλοιποι να πληρώνουν σαν τα κορόιδα
καλου κακου τα συνδικατα της ΔΕΗ ετοιμαζονται για αγωνες αφου ξεκουραστηκαν 5 χρονια με το ΣΥΡΙΖΑ ειναι ορεξατοι .καλη η ξεκουραση λεβεντες αλλα δεν προσεξατε οτι σκουριασατε παρακολουθωντας την καταρευση της επιχηρησης και οταν δωσει εντολη ο ΤΣΙΠΡΑΣ να ζωσετε τ αρματα δεν θα περνουν .μπρος τα Ρέο !!!!
Σιγά μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου.
Με κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου παρακαλούσαν να επιστρατευτουν, και αφού επιστρατευτικαν μόστραραν τα πηλήκια σαν την υπολοχαγό Νατάσα, και εδοξασθισαν δια τις Πλαγιας.
Τώρα μοσχομαστορες και σια κάτι θα βρουν για να δοξαστούν κρυπτομενοι.
Πως το είπανε οι εθνοσωτήρες Μικρη ΔΕΗ θα λεται και θα κλεται
Έχω μεγάλη απορία όμως. Τί επάγγελμα κάνεις ρε μπουφο; Που ξύπνησες πρωί πρωί και έπιασες το πληκτρολόγιο και αραδιάζεις τις μπαρούφες σου.
Μάλλον δεν είναι τεμπέλης δημόσιος κηφήνας
Ναι ε; Για αυτό έπιασε το ίντερνετ πρωί πρωί με την αυγουλα; Σίγουρα είναι άξιος ιδιώτης κρατικοδίαιτος ανεπρόκοπος.
Εσύ για μεγάλος Αϊτός μου φαίνεσαι λεβέντη μου.
Δες τι δουλειά κάνω είμαι ένας πολύ ευεργετηθέντας από το ΠΑΣΟΚ άνθρωπος, και διάβασε τώρα το σκηνικό.
Με ενέργειες εκείνου του άγιου ανθρώπου, του Άκη, που ο θεός να σας κόβει μέρες και να του δίνει χρονιά, προλήφθηκα στο ΙΣΔΑΜ (Ινστιτούτο Διασταυρώσεις Αετών με Μπούφους). Δουλειά λαχείο, συνθήκες δουλειάς να τους πληρώνεις και όχι να σε πληρώνουν, αμοιβές τύφλα να έχουν οι καθηγητές πανεπιστημίων, δουλειά λαχείο σου λέω. Και εμείς όμως δεν ήμασταν αχάριστοι, στρωθήκαμε στην δουλειά και σε τρία χρόνια καταφέραμε να κάνουμε τόσο καλή δουλειά, που εξαφανίστηκαν οι Αετοί με αποτέλεσμα να μην μπορούσαμε να συνεχίσουμε την δουλειά μας, και καταλήξαμε αργόμισθοι, αλλά δεν βαριέσαι.
Αφού πέρασαν κάποια χρόνια ήρθε ένας άλλος άγιος άνθρωπος, ο Τσουκάτος, να μας εξιχρονίσει. Αφού είδε ότι είμαστε αργόμισθοι χτυπήσει στο χέρι στο τραπέζι και είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το χάλι και μετέτρεψε το ΙΣΔΑΜ σε ΙΣΚΟΥΜΠΟΥ (Ινστιτούτο Κούκου Μπούφου) μας έδωσε μάλιστα και ένα επίδομα μετάταξης, και από εδώ και πέρα η δουλειά μας θα είναι να κάνουμε τους Κούκους Μπούφος.
Στρωθήκαμε στην δουλειά και σε άλλα λίγα χρόνια παρά τα προβλήματα καταφέραμε και κάναμε τους Κούκους Μπούφους και τους Μπούφους Κούκους, έλα μου όμως που δεν σκεφτήκαμε ένα βασικό πράγμα και έτσι δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο Μπούφος και ποιος ο Κούκος, αλλά δεν βαριέσαι την δουλειά μας την κάναμε και ξανά καταλήξαμε να ήμαστε αργόμισθοι.
Αφού πέρασαν κι άλλα χρόνια ήρθε άλλος άγιος άνθρωπος, ο Μαντέλης, και αφού μας κατσάδιασε για το λάθος μας μετέτρεψε το ΙΣΚΟΥΜΠΟΥ σε ΙΣΑΝΑΙΤ (Ινστιτούτο Ανεύρεσης Αϊτών), μας έδωσε άλλο επίδομα μετάταξης, και είπε ότι η δουλειά μας θα είναι να βρούμε έναν Αϊτό που θα μπορεί να ξεχωρίσει τον Κούκο από τον Μπούφο.
Και έτσι που λες ήμαστε στο ψάξιμο Αιτών, πάντως έτσι όπως σε κόβω για μεγάλος Αϊτός μου φαίνεσαι και κάνεις για την δουλειά, τι λες έρχεσαι να μας βοηθήσεις να βρούμε αν ο Αντώνης Βενιζέλος είναι ο Κούκος ή ο Βαγγέλης Σαμαράς ο Μπούφος; Αν ο Κυριάκος είναι Αϊτός η ο Αδωνης Γερακι, Αν είναι το ακανόνιστο κανονικό ή το κανονικό ακανόνιστο Ε τι λες έρχεσαι.
Εύστοχο το σχόλιο σας.
Μα ποιος δεν είχε καταλάβει οτι ολο το σχεδιο θα ήταν να είναι άγονος ώσπου να φύγει η τρισκαταρατη κυβέρνηση των Μαδουρο και να έρθει μια κανονική κυβέρνηση που να πουλήσει τα νερά δίνοντας δώρο και καμια λιγνιτικη έτσι για ξεκάρφωμα;
Κανείς δεν θα υπερασπιστεί άτομα που παίρνουν 2500 χιλιάρικα σε μια επιχείρηση που παράγει χρέη.
Οι συσχετισμοί στην κοινωνία είναι διαφορετικοί.
Ο σύριζα μπορεί να ετοιμάζει αντάρτικο σε αγαστή συνεργασία με τους εργατοπατέρες αλλά όλη η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί απέναντι τους.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν κάποιοι τόσο πιο ομαλά θα κυλήσουν τα πράγματα.
μακάρι σαν λαός να είχαμε την κουλτούρα να βλέπουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις σαν το σπίτι μας.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάληξη.
Το τέλειο παραμύθι. Και έχεις τα πρόβατα από πάνω που το πιστεύουν. Ο Σύριζα κατέστρεψε τη ΔΕΗ, αφού δεν κατάφερε να βρει επενδυτές (τζαμπατζήδες δηλ.). Σε μια μέρα η κυβέρνηση των αρίστων κατάλαβε ότι η ΔΕΗ δεν αντέχει ούτε μια μέρα. Πρώτο θέμα στα συντονισμένα παλιοκάναλα (αυτά που αναγκάστηκαν να πληρώσουν άδειες.. Άκουσον άκουσον) και λέμε τί; Ότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να πάρει κολώνες. Το ότι η ΔΕΗ δεν αγοράζει τις κολώνες είμαι μια μικρή λεπτομέρεια βέβαια, αλλά ποιός θα την επισημάνει; Κανένας δημοσιογράφος; μπααααα… Πού τέτοια;;; Αλλά όταν έχεις ανθρώπους που κατοικούν στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, υπάρχει ελπίδα;
Το θρασος σας εκει στον συριζα ειναι απυθμενο,αφου αφησατε πισω σας καταστροφες και συντριμια τωρα κουνατε και το δαχτυλο.
Αυτή είναι πάγια πρακτική των άεργων
Τι να πω ….. αντί να κοιτάξουμε πως θα πάμε καλύτερα κοιτάμε ποιος έκανε ή ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη καταστροφή….δεν έχουμε σωτηρία δυστυχώς….
Αυτά τα ψήφισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις… όλοι μα όλοι έβαλαν το χεράκι τους για να απαξιώσουν τη ΔΕΗ… τι δεν καταλαβαίνετε;
“ΔΕΗ: Μια ιστορία θριάμβου της ελεύθερης αγοράς.
Νομοθετικά την έκαναν φοροεισπράκτορα
Νομοθετικά την απέκλεισαν από τις ΑΠΕ
Νομοθετικά την έκαναν χορηγό των ιδιωτών ΑΠΕ
Νομοθετικά της πήραν το κερδοφόρο Δίκτυο (ΑΔΜΗΕ)
Νομοθετικά την απέκλεισαν απο το ΕΣΠΑ
Νομοθετικά την απέκλεισαν απο τον Αναπτυξιακό Νόμο
Νομοθετικά της επέβαλαν να πουλάει κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ)
Νομοθετικά της επέβαλαν μείωση παραγωγής
Νομοθετικά της παίρνουν το καλύτερο 50% των πελατών
Νομοθετικά της παίρνουν τις καλύτερες μονάδες παραγωγής
Νομοθετικά θα της επιβάλουν να πάρει πίσω τις εκπτώσεις
Νομοθετικά θα της επιβάλουν να αυξήσει τις τιμές
Κι εσείς κάθεστε και υπερασπίζεστε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΣΥΡΙΖΑ…
Σωστος!