O Γιάννης Καραβασίλης για τις εξελίξεις κι όσα γράφονται για την νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V

16 Ιουλίου 2019
17:05

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΜΠΕΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ! Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ κάνουν αναφορά για την Μονάδα V Πτολεμαΐδας, δεν είναι τυχαίες αναφορές. Πολλές φορές (όταν δεν υπάρχει σκοπιμότητα), από μη σωστή ενημέρωση, (δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα) άθελά μας εξυπηρετούμε συμφέροντα, ξένων κυρίως ιδιωτών που θέλουν να ελέγξουν πλήρως και ανεμπόδιστα την αγορά ηλεκτρικής Ενέργειας. Είναι το αγκάθι στα σχέδια τους, γιατί είναι η πιο σύγχρονη αντιρυπαντικης τεχνολογίας μονάδα με τον καλύτερο βαθμό απόδοσης, η πρώτη που θα μπαίνει στο σύστημα να δίνει ενέργεια να φέρνει κέρδη στη ΔΕΗ. Από οποία οπτική γωνία και αν δούμε την Μονάδα V Πτολεμαΐδας, ακόμα και ιδεολογική, είναι προς όφελος της ΔΕΗ, της περιοχής, του Δήμου Εορδαιας, της Τοπικής κοινωνίας. Και άλλες φορές δημοπρατηθηκε η μονάδα, αλλά βγήκε άγονος ο διαγωνισμός λόγω επιχειρηματικων σκοπιμοτητων. Η μονάδα μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και δημοπρατηθηκε από επιστήμονες αξιόλογα στελέχη της επιχείρησης ΔΕΗ Α. Ε, με γνώσεις και εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη την αγορά ενέργειας, την οικονομία και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.Κατασκευαζεται από Ελληνική εταιρεία με Έλληνες υπεργολαβους. Ίσως θα έπρεπε και η μονάδα Μελίτη 2 να δημοπρατηθεί παράλληλα.

Συμμετέχοντας στο διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, μαζί με πολλούς άλλους θεσμικούς παράγοντες και το συνδικάτο δώσαμε αγώνα για την δημοπράτηση της μονάδας 5 Πτολεμαΐδα, την χρηματοδότηση της από Γερμανικό όμιλο. Η μονάδα είναι άκρως ανταποδοτική για όσους γνωρίζουν την αγορά ενέργειας, τον βαθμό απόδοσης και έχουν τις απαραίτητες γνώσεις κλπ. Έδωσε οξυγόνο ανάπτυξης στην περιοχή, θα εξασφαλίσει την λειτουργία της ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΗΣ, όλα τα διαμερίσματα της περιοχής είναι νοικιασμενα με ευνοϊκους όρους, προσλήφθηκαν πάρα πολλοί άνεργοι της περιοχής, δουλεύουν εταιρείες της περιοχής κλπ, είναι σε λειτουργία αντίστοιχα Ορυχεία. Είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικο έργο της χώρας. Το πρόβλημα στην ΔΕΗ είναι της πολιτείας, των κομμάτων, των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ποια ΔΕΗ θέλουμε. Κυρίως ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν είναι ούτε ΔΕΚΟ ούτε ιδιωτική επιχείρηση ούτε δημόσιο. Οι αποφάσεις της είναι στον έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης. Ένα δεύτερο πρόβλημα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχουν κανόνες ίσες ευκαιρίες σε όλες της εταιρείες παραγωγής Η/Ε πριμοδοτουνται με σκανδαλωδη τρόπο οι ιδιώτες. Η μονάδα της Πτολεμαΐδας V είναι η ναυαρχίδα της ΔΕΗ το μέλλον της. Μην την πυροβολείτε. Δεσμεύομαι για ευνόητους λόγους να γράψω και άλλα. Σε κάθε περίπτωση οι καλύτεροι επιστήμονες της ΔΕΗ την σχεδιασανε με εμπειρία τεράστια και λίγο σεβασμό!!! Η προσέγγιση μου αφορά καθαρά και μόνο την αγωνία μου για το μέλλον της ΔΕΗ!!!

4 σχόλια

  • Άσε μας πατριώτη γιατί στη ΔΕΗ μόνο αριστεροί δε δουλεύουν οι περισσότεροι είναι ΝΔ που δεν καταλαβαίνουν αυτό που έρχεται … κουράγιο μόνο αυτό …

  • Το οτι η μονάδα πολύ πιθανόν να είναι “μέσα” από την πρώτη μέρα δεν είναι θέμα πολιτείας, είναι θέμα πολιτικής ΕΕ την οποία ως χώρα συνδιαμορφώσαμε και συμφωνήσαμε.

  • Ρε κριάρια διαβάστε τι κάνει ο Μυτιληναίος στην βοιωτια.. Ο σταθμός εκεί που θα κάνει με το 1 πέμπτο του ποσού από την μονάδα 5 της πτολεμαϊδας και σε απόδοση πολύ μεγαλύτερη σε MW, καθως επίσης θα δουλεύει με αέριο. Έχουμε φτάσει στο 2019 κ ακόμα ασχολούμαστε με λιγνίτη.. Ελεος

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.