Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη

23 Ιουλίου 2019
13:09

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού για το μέλλον της ΔΕΗ αποκάλυψαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιχείρηση. Η ιδιωτικοποίηση και η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για τις υποδομές αποτελούν την προμετωπίδα των εξαγγελιών.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα γίνει μεταφορά των παγίων της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση των δικτύων για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Παράλληλα, με την εξυγίανση που θα προέλθει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Υπουργού, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την επιχείρηση.

Τέλος, σημαντικό μέρος των εξαγγελιών αφορούσε την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Στην ομιλία του, σκοπίμως φιλοτεχνήθηκε μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής για την επιχείρηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την τετραετία 2015-2019 είχαμε μείωση των καθαρών χρεών, αύξηση των επενδύσεων, διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων, των παγίων και των υποδομών χωρίς καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του 2010-2015 που είχαν αυξήσει την τιμή κατά 60%. Επίσης, έγιναν μια σειρά από ενέργειες που προώθησαν τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, την στήριξη του Κοινωνικού Τιμολογίου, την επένδυση στις ΑΠΕ και την εξωστρεφή ανάπτυξη της επιχείρησης.

Τέλος, διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας και έλεγχος των υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες αποτελούν το πλέον κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ ενώ, παράλληλα, επιτελούν μια σειρά από απαραίτητες υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η άρδευση και η αντιπλημμυρική προστασία.

Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων, είχε εκπονηθεί πενταετές σχέδιο με την συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων, το οποίο θα αντιμετώπιζε το ζήτημα των λειτουργικών ζημιών που οφείλονται στην αλματώδη άνοδο των εξωγενών δαπανών (διεθνής αύξηση τιμών δικαιωμάτων άνθρακα και Φυσικού Αερίου, ζημιές λόγω ΝΟΜΕ).

Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι τα δύο σχέδια για τη ΔΕΗ διαφέρουν παρασάγγας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε τον δημόσιο και κοινωφελή της χαρακτήρα επενδύοντας στην στήριξη και την ανάπτυξη της επιχείρησης ενώ, η σημερινή κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική της απαξίωσης και της υποτίμησης ώστε να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός οδικός χάρτης για το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

Εμείς γνωρίζουμε ότι για κάθε μία θέση εργασίας στην ΔΕΗ συντηρούνται τρεις θέσεις στην ευρύτερη οικονομία, γνωρίζουμε τη σημασία των ΑΠΕ, γνωρίζουμε την αναγκαιότητα ομαλής και σταδιακής μετάβασης σε μια μεταλιγνιτική περίοδο, γνωρίζουμε ότι τα έργα που προχωρούν απρόσκοπτα, όπως για παράδειγμα της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V που προχωρά κανονικά, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής.

Οι πολίτες της Κοζάνης αντιλαμβάνονται πλέον τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αντιτάσσονται σε ένα μέλλον που επιφυλάσσει αποεπένδυση, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα, διακινδύνευση ζωτικών προϋποθέσεων για την υγεία των κατοίκων και την ασφάλεια της περιοχής και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε ετοιμότητα για να αντιπαρατεθεί στα σχέδια της κυβέρνησης προς όφελος της χώρας και των πολιτών της και, ειδικότερα, του νομού μας που θα πληγεί ανεπανόρθωτα από τη πιθανή υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ».

29 σχόλια

  • Είδες ε Μυστήρια πράγματα. Άκου εκεί να ξέρουν να γράφουν κιόλας, οι άπλυτοι που βρόμισαν με τα τσιγάρα τους το Μαξιμού

   • Για τσιγάρα και απλυσιά δεν ξέρω αλλα η περι ού ο λόγος υπάλληλος του Μαξίμου (Μάγκυ Δούση) έκανε προεκλογικό αγώνα στην κοινότητα των Μπαγκλαντεσιανών.Αυτό είναι το κοινό του Σύριζα…
    Επι της ουσίας, ο σχολιαστής προφανώς δεν αμφισβήτησε οτι η βουλευτής γνωρίζει γραφή αλλα ότι εχει τη στοιχειώδη γνωστική επάρκεια για το θέμα.Αν και ούτε αυτή χρειάζεται απλώς παπαγαλίζει τη γραμμή σύριζα και όλα οκ.
    Ο κόσμος έχει πια διαμορφωμένη γνώμη απο τα πεπραγμένα του Σύριζα και με βάση αυτά τον έστειλε στην αντιπολίτευση.Δεν μπορείς να κοροιδεύεις για πάντα.
    ΥΓ Παρακαλώ να περάσει το σχόλιο.Δεν βρίζω και οι πληροφορίες για την υπάλληλο του Μαξίμου είναι δημοσιευμένες απ την ίδια στο διαδίκτυο.Μια απλή αναζήτηση με το όνομα της θα σας πείσει.

 • Δεν σας φτάνει τόσο κακό που της κάνατε της επιχείρησης; είστε ανακόλουθο των ευρωπαικών επιταγών της αγοράς ενέργειας και ζείτε σ’ενα παράλληλο, ιδεοληπτικό σύμπαν μαζί με την βόρεια Κορέα και την Βενεζουέλα του Μαδούρο.

  • Και η μονόπλευρη λογοκρισία του kozan.gr ξεπερνάει βόρεια Κορέα και την Βενεζουέλα του Μαδούρο

   • Σε ποια λογοκρισία αναφέρεστε; Γίνεται πιο συγκεκριμένος, διότι, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε σε τι αναφέρεστε

    • Σχόλιο σε δυο σχετικά θέματα
     Θαύμα Θαύμα.
     Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν ο κύριος υπουργός και η ΝΔ
     Στις προγραμματικές δηλώσεις Το μόνο καινούργιο είναι η αύξηση των τιμολογίων, η ιδιωτικοποίηση, και η εθελουσία, διότι η περίφημη ένεση των 500 εκ €, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά, που και ήταν από καιρό γνωστά και ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ προέβλεπε.
     Βέβαια προεκλογικά κόμματα και παπαγάλοι τα έσοδα αυτά τα θεωρούσαν συγκαλυμμένη κρατική ενίσχυση, προκείμενου να ποντάρουν στο αφήγημα της «χρεοκοπίας» τις ΔΕΗ, επειδή για φέτος εμφανίζονται ζημιές εφάπαξ, οι οποίες ζημιές του χρόνου δεν θα υπάρχουν , και ως εκ θαύματος θα πουν οι « μάγοι της αγοράς» ότι εξυγίαναν την επιχείρηση.

     1)200 εκατ ευρώ που πρόκειται αυτή να εισπράξει από τις αποζημιώσεις για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας παρελθόντων ετών.
     2)και τα 195 εκατ ευρώ, τα οποία έχει ήδη εγκρίνει η ΡΑΕ ως αποζημίωση για παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών
     Και το κερασακι!!!!!!!3)200 εκατ ευρώ, τα οποία υπολογίζεται ότι πρόκειται να της αποφέρει η μονοψήφια, όπως λέγεται, αύξηση που θα γίνει στα τιμολόγια του ρεύματος

 • Πωπω…
  Εμφανίστηκε η Βέττα…
  Ας διαβάσει αυτα που υποτίθεται πως έγραψε, δημόσια για να πεισθούμε για τον λογο της

 • Γιατί έως σήμερα όλοι οι βουλευτές έγραφαν μόνοι τους τα κείμενα που διάβαζαν. Την απαξίωση της ΔΕΗ την είχαν φροντίσει προηγούμενες κυβερνήσεις. Όσοι έχουν μνήμη θυμούνται…..ή μήπως κάποιοι έχουν πάθει εσκεμμένα αμνησία….

  • Οι αυταπάτες παρέσυραν και την ΔΕΗ στα τάρταρα..Οι προηγούμενοι αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις αλλαγές που επέρχονται στην ενέργεια αλλά εσύ άκουγες τον Αδαμίδη και τους συνδικαλισταραδες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.