Σιάτιστα, θα μπει ο πολιτιστικός τουρισμός σε άλλη βάση; (του Λαζάρου Κώτσικα)

28 Ιουλίου 2019
19:52

Η Αθηνά Χατζηπέτρου ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα αναλάβει την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα και στην Πολιτιστική Διαχείριση (Cultural Management). Είτε το θέλουμε είτε όχι, το management, η ορθολογική επιλογή αποφάσεων στην διοίκηση, έχει αρχίσει επιτέλους να γίνεται αποδεκτό ότι πρέπει να έχει τον βασικό ρόλο (όχι τον πρωτεύοντα). Είναι η πολιτική που η κυβέρνηση θέλει να ακολουθεί σε πολλούς τομείς.

Στις αρμοδιότητες του ΤΑΠ εντάσσονται μεταξύ άλλων, η ανάδειξη και η προβολή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, η διαχείριση αρχαιολογικών πόρων από σταθερές πηγές εσόδων αλλά και από παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η γενικότερη στήριξη του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Σε σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο «Πολιτιστικός Τουρισμός: Χαμένη ευκαιρία ή νέα ευκαιρία;» η νέα πρόεδρος του ΤΑΠ καταλήγει:

«Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ ισχυρό και με επιρροή διαφημιστικό εργαλείο, γιατί οι καταναλωτές δεν είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στην διαφήμιση πολιτιστικών προορισμών όσο είναι προς τα εμπορικά μηνύματα.

Όσο εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι σε παλιές πρακτικές και όχι στα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας, χάνουμε το τρένο που το κερδίζουν άλλοι. Ανεπιστρεπτί.

Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί μια από τις ειδικές μορφές τουρισμού με ισχυρό ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του κάθε χώρου και η σύνδεση του με την τεχνολογία θα του δώσει την ώθηση που του λείπει.»

Πως είναι άραγε δυνατόν να προβληθεί πολιτιστικά μια περιοχή όπως η Σιάτιστα, με τα τρία από τα τέσσερα αρχοντικά του ΥΠΠΟ να είναι κλειστά (αρχοντικό Μαλιόγκα – Αργυριάδη, αρχοντικό Νεραντζόπουλου, αρχοντικό Τζώνου) όπως και το σημαντικότερο εκκλησιαστικό της μνημείο η Αγία Παρασκευή; 

Πως είναι δυνατόν όμως να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, ένα δήμος όπως αυτός του Βοΐου που αξιολογεί ως ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα τον τουρισμό αλλά εμμένει στις κλασικές παρωχημένες πρακτικές; 

Από την έναρξη λειτουργίας των καλλικρατικών δήμων κρίνει ότι δεν χρειάζεται αντιδήμαρχος για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού και του πολιτισμού. Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δεν έχει καταβάλει καμιά προσπάθεια να ξεκινήσει η αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση (το οποίο του παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο). Άφησε ελαφρά την καρδιά να καταρρεύσουν άλλα δύο αρχοντικά, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους ιδιοκτήτες διατηρητέων. 

Φυσικά και οι απαιτήσεις για το τι πρέπει να κάνει ένας τέτοιος δήμος για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, δεν εντοπίζονται στην διοργάνωση πανηγυριών, στο ασβέστωμα των πεζοδρομίων μια – δύο μέρες πριν, στην έκδοση ενός φυλλαδίου και σε μια ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση το πρωινό της ημέρας ενός πολιτιστικού δρώμενου. 

 

Οι απαιτήσεις αυξάνονται όταν ο Δήμος Βοΐου βλέπει ότι ο τουρισμός είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχει για να ξεφύγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται. Πόσο μάλλον όταν έχει παρέλθει η εποχή που το χρήμα μοιραζόταν αφειδώς σε δράσεις και έργα που δεν αποτελούσαν μέρος ενός επιχειρησιακού πλάνου. Υπάρχουν μπροστά πλέον οι τεχνοκράτες!

 

Λάζαρος Κώτσικας

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην 

εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στην Διαχείριση Έργων

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.