Αδαμίδης: Το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι μια κίνηση εθνικά επιζήμια και χωρίς οφέλη για τους καταναλωτές

30 Ιουλίου 2019
19:54

Tους λόγους που η επιχείρηση βρίσκεται σήμερα σε δυσχερή θέση περιγράφει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της. Ασκεί κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ σημειώνει με έμφαση ότι «υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στην επιχείρηση, αλλά δεν βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Οι λανθασμένοι χειρισμοί, οι πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και τα υπέρογκα ποσά που πληρώνει η ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, ενώ θα μπορούσε να τα έχει εξασφαλίσει δωρεάν, είναι οι βασικές αιτίες που έφεραν τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στο χείλος του γκρεμού. Οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης προκαλούν αντιδράσεις στους εργαζόμενους και στους συνδικαλιστικούς φορείς της ΔΕΗ, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, να δηλώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Νέα Σελίδα» ότι «το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι μια κίνηση εθνικά επιζήμια και χωρίς οφέλη για τους καταναλωτές».

Κύριε Αδαμίδη, είναι αποδεκτό σχεδόν απ’ όλους ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, προκαλώντας ελλείμματα που είναι αναγκαίο να καλυφθούν άμεσα. Χωρίς να μπούμε σε αριθμούς, θέλετε να περιγράψετε τη δική σας εκδοχή για την κρίση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η επιχείρηση;

Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας γεγονότων, καταστάσεων και αποφάσεων. Συμφωνώ να μην μπούμε στους αριθμούς, όπως λέτε, αλλά να κάνουμε μια άθροιση στο τέλος. Η ΔΕΗ, όπως ξέρετε, είναι ο αποδοτικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, εισπράττει για λογαριασμό τρίτων όλα εκείνα τα δυσνόητα για τους καταναλωτές που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Εχουμε και λέμε: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ΕΡΤ, λοιπές χρεώσεις, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ειδικό τέλος για τους τελωνειακούς. Σε αυτά όλα πρέπει να προστεθούν επίσης οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την απελευθέρωση σε βάρος της ίδιας της ΔΕΗ, του καταναλωτή και των εργαζομένων.

Από το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ), τον Μεταβλητό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας (ΜΜΑΕ), τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και το τέλος λιγνίτη μέχρι το τέλος προμηθευτή, όλα αυτά κόστισαν περισσότερο από 5 δισ. ευρώ για λογαριασμό των ανταγωνιστών και της απελευθέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο κόστος που επωμίζεται η επιχείρηση είναι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών του θερμοκηπίου (CO2). Τo 2018 η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να καταβάλει ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο 280 εκατ. ευρώ. Κι αυτό επειδή η χώρα μας, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αρνήθηκε να πάρει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίου (του θερμοκηπίου), όπως έκαναν η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Σκεφτείτε, η Βουλγαρία λειτουργεί τις λιγνιτικές μονάδες, ρυπαίνει το ίδιο ή και περισσότερο απ’ ό,τι οι μονάδες της ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ πληρώνει -επαναλαμβάνω- 280 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε, σε εντολή της ΕΕ για την απελευθέρωση και την πρόσβαση των ιδιωτών στα λιγνιτικά κοιτάσματα, την εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Που σημαίνει ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πουλά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη στους ιδιώτες σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Μόνο το 2019 αυτό στοίχισε στη ΔΕΗ 230 εκατ. ευρώ.

Τώρα μου επιτρέπετε να κάνω το άθροισμα μόνο για ΝΟΜΕ, δικαιώματα εκπομπών και «ρυθμιζόμενες χρεώσεις»; Σύνολο 710 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΔΕΗ φορτώθηκε ως μη όφειλε.

(του Χρόνη Διαμαντόπουλου, Νέα Σελίδα)

26 σχόλια

  • Αδαμίδη γι αυτό σε φοβούνται και δε σε ήθελαν στη βουλή, γιατί γνωρίζεις και μιλάς με στοιχεία…απορώ όμως με όλους αυτούς τους κοζανίτες που είναι υπέρ του ξεπουλήματος της ΔΕΗ ζουν σε παράλληλο σύμπαν ή τους έχουν ψεκάσει …αρχίζω να πιστεύω το δεύτερο …

  • Μπας και νομίζεις και εσύ ότι θα φθηνήνει το ρεύμα, όπως έγινε και στον ΟΤΕ….;; Άιντε να τα λένε αυτά οι Αθηναίοι που δεν ξέρουν πως παράγεται το ρεύμα, να τα λέμε κι εμείς; Δεν κάνει…

 • Εσείς που σχολιάζετε αρνητικά τις απόψεις του κυρίου Αδαμιδη πιστεύετε ότι η ΔΕΗ πρέπει να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της ; Δεν καταλαβαίνετε το ξεπούλημα που γίνεται ; Ή πιστεύετε ότι δε θα επηρεαστεί η τσέπη σας από αυτό …όταν ξυπνήσετε θα είναι αργά

  • Εσύ που το γράφεις αυτό έχεις καταλάβει οτι η Δεη έχει χάση το δημόσιο χαρακτήρα της επι ΣΥΡΙΖΑ; Πώς; Δεν πήρες χαμπάρι οτι εκτος απο το 17% που ειχαν δώσει οι προηγούμενοι στο ΤΑΙΠΕΔ που επι ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ έδωσε ο Τσίπρας και το 34% που είχε το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ που ως γνωστό δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο αλλά στους ξένους;;;; Αφού το ελληνικό δημόσιο λοιπόν έχασε το 51% για πιο δημόσιο χαρακτήρα φωνάζει ο Αδαμίδης; Αυτός και ο Καρυπίδης έβαλαν πλάτη σε αυτό το ξεπούλημα για δικούς τους λόγους και δυστυχώς εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας….και ελπίζω να μην αρχίσουν τα γνωστά οτι το υπέρταμείο το ορίζει το ελληνικό δημόσιο γιατι θα γελάνε και οι πέτρες….

 • Δεν καταλαβαίνεις Αδαμίδη πως έχετε χάσει την επαφή με την κοινωνία….
  Το να κόβεις βόλτες ολη μερα κ να αναλύεις θεωρίες ο κόσμος τα βλέπει κ σας σιχάθηκε. Ανήκετε σε μια αλλη εποχή που πέρασε αλλα πρόλαβε να καταστρέψει την Ελλάδα.
  Οσο ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ηθελες να εισσι βουλευτής εκανες την πάπια. Τωρα το γύρισες σε επαναστάτης, Δυστυχως ομως δεν πείθεις κανενα κ πολυ περιςςοτερο τον απλό κοσμο.

 • Επί ΣΥΡΙΖΑ μουγκα , τώρα κάθε μέρα και ένα πυροτέχνημα για να διαβάζουν και να χαίρονται τα πρόβατα

 • ΡΕ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ

 • Όποτε έγινε προσπάθεια να σωθεί η ΔΕΗ οι εργατοπατέρες αντιδρούσαν. Το ίδιο και τώρα. Άμα την πουλήσουν ίσως καταλάβουν !!!!!

 • Μπα βρηκε την φωνη του ο αδαμιδης; 4μιση χρονια δεν ηξερε τιποτε για τον φονο. Ο ορισμος της υποκρισιας και της κοροιδιας!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.