Γ. Στάσσης: Προσοχή! Περνούν οι μελλοντικοί ηγέτες της αγοράς ενέργειας (άρθρο του Γιώργου Στάσση, νέου προέδρου και CEO της ΔΕΗ, δημοσιεύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 24 Αυγούστου του 2018, στο λογαριασμό του στο Linkendin)

31 Ιουλίου 2019
08:02

Μέσα στην υπεραιωνόβια πλέον ιστορία του ενεργειακού τομέα, η έμφαση πάντα δόθηκε στα μεγάλα πράγματα, από τους σταθμούς παραγωγής μέχρι τα μεγάλα δίκτυα, τη στιγμή που στην άκρη της αλυσίδας, ο καταναλωτής παρέμενε παθητικός. Αυτό πρόκειται πλέον να αλλάξει δραματικά.

Παντού ανά την υφήλιο, όπως και στη Ρουμανία, παρατηρούμε την αλλαγή του ενεργειακού παραδείγματος. Ενώ οι μεγάλες μονάδες και τα δίκτυα παραμένουν στη ζωή μας, αλλάζουμε έμφαση από τις γιγαβατώρες προς τις κιλοβατώρες σε όρους εγκατεστημένης ισχύος και μονάδων που τις κατέχουν οι prosumers, αλλά και από τις μεγάλες εταιρείες προς τον ενδυναμωμένο καταναλωτή που διαθέτει περισσότερη μόχλευση και μια στενότερη σχέση με τον ενεργειακό του προμηθευτή.

Αυτό συμβαίνει ήδη, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη Ρουμανία. Οι καταναλωτές κινούνται προς την ελεύθερη αγορά (οι προμηθευτές της Enel στη Ρουμανία ηγούνται αφού ξεπέρασαν το φράγμα του ενός εκατ. καταναλωτών) όπου μπορούν να επωφεληθούν από προσωπικές προσφορές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Οι prosumers αρχίζουν να ακούγονται και αρχίζουν να υπάρχουν ρυθμίσεις που θα παρέχουν το πλαίσιο για την ανάπτυξή τους.

Πόσο θα χρειαστεί η ενεργειακή μετάβαση; Πότε θα χρησιμοποιήσουν πλήρως οι καταναλωτές τη νέα τους δυναμική; Κάποιοι λένε 5-10 χρόνι και παρόλο που δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το χρόνο, γνωρίζουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι μη αναστρέψιμη. Τεχνολογίες όπως από το όχημα προς το δίκτυο, από το σπίτι προς το δίκτυο ή η διαχείριση ζήτησης χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Αυτό που μετράει τώρα είναι να είμαστε έτοιμοι και στο μέτωπο των νέων εξελίξεων και αυτό σημαίνει να επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση.

Έτοιμοι για τη μετάβαση

Η κύρια πρόκληση και όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι να προετοιμάσουμε την αλλαγή, να αποδεχτούμε τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιοποίηση ως καταλύτη που θα εκμεταλλευτεί το πλήρες δυναμικό των τεχνολογικών εξελίξεων, θα ενισχύσει τους καταναλωτές και θα φέρει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους.

Θέλουμε να είμαστε κομμάτι αυτής της αλλαγής και οδηγοί της.

Ο όμιλος Enel έχει ένα νέο βραχίονα, την Enel X, η οποία δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για να επιταχύνει τη μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα, την συνειδητή και αποδοτική κατανάλωση και την παραγωγή ΑΠΕ, βοηθώντας τα άτομα, τις πόλεις και τις εταιρείες.

Βεβαίως, σε έναν κλάδο όπως ο δικός μας, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για το έργο μας και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μέλλον του ενεργειακού τομέα βασίζεται στον κοινό παρονομαστή της ψηφιοποίησης σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας αξίας.

Στη Ρουμανία συζητείται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ρυθμιστικό κύκλο 2019-2023 και δεδομένης της τεχνολογίας και των αλλαγών της, είμαι βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε παρά να αγκαλιάσει την ψηφιοποίηση.

Ο μελλοντικός ρυθμιστικός κύκλος πρέπει να βοηθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό διότι μόνο οι ψηφιακές τεχνολογίες θα επιτρέψουν στον καταναλωτή να παίξει κεντρικό ρόλο στην αγορά ενέργειας. Όλα ξεκινούν με τον έξυπνο μετρητή, το θεμελιώδη λίθο ενός έξυπνου δικτύου, το όποιο μπορεί να λειτουργεί αμφίδρομα και να είναι πιο ευέλικτο, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος. Η εμπειρία του ομίλου Enel δείχνει ότι ένα ψηφιακό δίκτυο επιτρέπει στις ίδιες υποδομές να παρέχουν πολλά περισσότερα: Περισσότερη ποιότητα, περισσότερη αξιοπιστία και χαμηλότερα κόστη.

Δεν υπάρχει περιθώριο για περιορισμό των επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες και τους έξυπνους μετρητές, δεδομένης της σημασίας της ψηφιοποίησης για τον ενεργειακό τομέα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, καθώς το μέλλον είναι ήδη εδώ. Ο κόσμος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, ανάλυση δεδομένων, ανοικτές πλατφόρμες, νέες διεπαφές λογισμικού και κατ’ επέκταση, νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Οι χώρες που θα μείνουν πίσω στις επενδύσεις της ψηφιοποίησης ουσιαστικά θα θυσιάσουν τη μελλοντική τους ανταγωνιστικότητα.

Προσοχή! Οι καταναλωτές – οι αληθινοί ηγέτες της αγοράς ενέργειας – παρακολουθούν στενά.

————-

Το άρθρο του Γιώργου Στάσση, νέου προέδρου και CEO της ΔΕΗ, δημοσιεύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 24 Αυγούστου του 2018, στο λογαριασμό του στο Linkendin

Ένα σχόλιο

  • Προσοχή! έρχεται το νέο καρτέλ, αυτό του ηλεκτρισμού. Ακριβώς όπως στις τηλεπικοινωνίες. Πόσους μήνες είπαμε ισχύει τώρα η κάρτα στο καρτοκινητό; Και τι ακριβώς είπαμε αγοράζεις μ’ αυτή;

    Πόσο κάνει μια σύνδεση ίντερνετ “έως” 24mbps στο Ελλάντα απ’ το Γερμανικό μονοπώλιο και πόσο ΛΙΓΟΤΕΡΟ μια σύνδεση ίντερνετ ΧΙΛΙΑ (1000)mbps στο Βουκουρέστι; Πόοοοοοοοσο;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.