Έκπληξη ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ: Θετικό το σχέδιο Χατζηδάκη για τη διάσωση της ΔΕΗ (Του Χάρη Φλουδόπουλου)

1 Αυγούστου 2019
09:33

 

Ένας από τους άγνωστους Χ της εξίσωσης για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, είναι το πάλαι ποτέ κραταιό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και η στάση που θα τηρήσουν οι προβεβλημένοι συνδικαλιστές της επιχείρησης. Ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης, ο οποίος προέρχεται και έχει εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχει μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των “γεφυρών”, φαίνεται να κλίνει προς τη σκληρή στάση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν αποδέχεται ότι η ΔΕΗ τελεί υπό χρεωκοπία, κάνει λόγο για εθνικά επιζήμιο ξεπούλημα, “προφυλάσσει” από την κριτική του τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες λοιπόν, είχαμε μια αρκετά σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ δεν έχει ενιαία φωνή και άποψη απέναντι στο σχέδιο Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τη ΓΕΝΟΠ πριν τις προγραμματικές και περιορίστηκε να δηλώσει ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός και διαμήνυσε στους συνδικαλιστές “να μη βγουν στα κάγκελα, γιατί γρήγορα θα κατεβούν”. Τι ακριβώς συνέβη;

Η δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη της ΓΕΝΟΠ, η ΔΑΚΕ, με δύναμη 35,5% στις εκλογές του 2017 πήρε θέση υπέρ του σχεδίου Χατζηδάκη με τον αστερίσκο της πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και ότι με τις προτάσεις Χατζηδάκη δίνονται λύσεις στη σωστή κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ γίνεται λόγος για ένα σχέδιο, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις και καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές να επιδείξουν ωριμότητα αλλά και να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα λάθη που έχουν κάνει.

“Ας μην γίνει ξανά Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό” σημειώνει η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ αφήνοντας αιχμές για τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη (ο οποίος δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ) υπογραμμίζοντας ότι “προέχει η βιωσιμότητα των εταιρειών”.

“Εμείς θέλουμε μια ομαλή μετάβαση στην Απελευθέρωση και την μεταλιγνιτική εποχή για το συμφέρον του καταναλωτή και του Έλληνα πολίτη αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη προς την ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της” αναφέρει η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη αλλά και του εκπροσώπου στο ΔΣ και πρώην προέδρου Ν. Φωτόπουλου.

Το παρελθόν

Στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στις ακτιβιστικές δράσεις των παλαιότερων ετών όσο και στην στάση τους την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΑΚΕ κάνει λόγο για “μπούκες” που γίνονταν “προς εξυπηρέτηση του κόμματος”, για όψιμους αριστερούς που θέλησαν να σκίσουν με ένα νόμο το μνημόνιο και έφεραν μερική ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, πώληση ορυχείων, εκτίναξη ληξιπρόθεσμων, προσλήψεις συμβούλων, ΝΟΜΕ κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι επί διοίκησης Αθανασόπουλου, όταν και έγιναν προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, η ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Φωτόπουλο είχε προκαλέσει αίσθηση με τη στάση και τη συμπεριφορά της απέναντι στον τότε διοικητή.

Τότε η ΓΕΝΟΠ είχε σταματήσει στρατηγικές κινήσεις κομβικής σημασίας όπως η συνεργασία με τη γερμανική RWΕ, αλλά και πολύ πιο ήπιες προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς, όπως η παραχώρηση της μονάδας της Μελίτης με ήπιους όρους. Τότε η ΔΑΚΕ είχε διαχωρίσει τη θέση της.

Η ΔΑΚΕ αφήνει αιχμές εναντίον προσωπικά του Ν. Φωτόπουλου κάνοντας λόγο για “ξεχασιάρηδες” που προσέτρεξαν να στείλουν προσωπική επιστολή στο νέο υπουργό, “τα μοιραία λάθη των οποίων πληρώνουμε όλοι. Ας ωριμάσουν πια… Αν ήθελαν να μάθουν την αλήθεια, θα έπρεπε να ξεφύγουν από την αυταρέσκεια και τον ομφαλοσκοπισμό τους και να διάβαζαν τις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ, καθώς και του αρμόδιου Τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ κ. Σκρέκα”.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί τόσο με τον ΥΠΕΝ όσο και με το νέο διοικητή της επιχείρησης, εκφράζοντας ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων της επιχείρησης που μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η διαχείριση και οι στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στην επιχείρηση, βλέπουν ως τελευταία ευκαιρία το σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσης της επιχείρησης που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα.

Πηγή capital.gr Του Χάρη Φλουδόπουλου

26 σχόλια

  • Αυτούς τους ψηφίσατε αγαπητοί φίλοι ΔΕΗτζηδες. Εγώ δεν είμαι δεητζής, αλλά για να λένε αυτοί ότι το σχέδιο ξεπουλήματος ΔΕΗ είναι θετικό, έτσι θα είναι. Τί λέτε…;;

    • Όχι αγάπη μου λάθος δεν είναι αυτό που βλέπεις λέει αυτός ή αυτή που τον την πιάσανε στα πράσα
      Την προηγούμενη φορά με την Μικρή ΔΕΗ “Στριβιν δια του αρραβώνος” φόρεσαν τα πηλήκια του Σαμαραβενιζελου και έγιναν ρόμπα.
      Τώρα πιο ώριμοι σου λέει η μαγκιά μας δεν περνάει ας χαλαρώσουμε να το απολαύσουμε

  • Αμαν ξεπούλημα ρε παλικάρια. Πιο χαμηλά και πιο εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν έχουμε δει την ώρα που ο Χατζηδακης δηλώνει ότι θα κελιεσει μονάδες λιγνίτη στην περιοχή.

  • Απροκάλυπτο ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ των εργαζομένων.
    Αυτή δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη.
    Αυτή είναι κυβερνητική συνδιοίκηση.
    ΚΡΙΜΑ

  • Ποιος περίμενε κάτι καλύτερο απ’ τη ΔΑΚΕ; Μια ζωή απόντες απ’ τους αγώνες, μια ζωή γλείψιμο στο κόμμα τους.

  • Μπήκαν τα ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ τρόλια και το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ να μιλήσουν για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, την ώρα έχουν ΑΚΕΡΑΙΑ την ευθύνη σαν κομματικοί μηχανισμοί και σαν συνδικαλιστικές παρατάξεις για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ της ΔΕΗ. Παιδιά για να μην τρελαίνεστε, ήδη το Παναγιωτακιστάν και το Τολακιστάν έχουν πιάσει στασίδι στο γλύψιμο του Χατζηδάκη και του νέου διοικητή. Η αγωνία σας για την διατήρηση της κονόμας σας είναι έκδηλη. Μην ξεχάσετε να βάλετε μπροστά την ΠΟΛΥΞΕΝΗ σας που κάνει όλες τις δουλειές και συμφέρει. Θα έπρεπε να ντρέπεστε, αλλά που να βρείτε τσίπα. Το σχέδιο Χατζηδάκη είναι μια χαρά. Τρέξτε να το ανατρέψετε κατ’ εντολή των επιχειρηματιών που σας καθοδηγούν

  • Πόσα λεφτά παίρνετε το ποστ πουλημένοι αριστερό μεταλλαγμένοι πρώην πασοκοι?
    Που σας γλεντάει η ΔΑΚΕ σε όλα τα σωματεία και σας πήρε τρεις εκπροσώπους εργαζομένων??? Που για την καρέκλα κάνετε ενιαία ψηφοδέλτια από ψευτοαριστερους μεχρι φασίστες???
    Πως ξυπνήσατε ξαφνικά μετά από πέντε χρόνια βρε ανύπαρκτοι πουθεναδες?
    Το καλύτερο σας στο άφησα για το τέλος προδότες των εργαζομένων
    Πάρτε λίγο κομματικό συνδικαλισμό Εξαιρετικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Μεγάλος ηγέτης ο Αλέξης. Μετά σπό 4 χρόνια ολομέτωπης αντιπολίτευσης για να πετύχουν την Στρατηγική του ήττα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να χάσει 4 μονάδες από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του 2015. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.

  • ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Ο ΜΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΈΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΆΝΑΝΕ ΠΌΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΌ ΑΈΡΙΟ. ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΚΛΊΝΟΥΝ Η ΛΙΓΝΙΤΙΚΈΣ.ΠΟΣΟ ΜΠΡΩΣΤΑ ΈΒΛΕΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΤΟ 1993.

    • Πόσο μπροστά έβλεπε ο Μητσοτάκης το 1993; Έπρεπε να κάνουμε μονάδες φυσικού αερίου το 1993 επειδή 25 χρόνια μετά ΘΑ υπήρχε σύστημα εμπορίας ρύπων με υψηλές τιμές; Να θυμήσω σε τι ύψη βρέθηκε το πετρέλαιο; Να θυμήσω; Ο Μητσοτάκουλας έκανε ότι μπορούσε για να “αφήσουμε τον λιγνίτη για τις επόμενες γενιές” μπας και κερδίσει κανά φράγκο ο Κοπελούζος. Όπως και με τη λιθανθρακική που σε αυτόν και τον άλλον φωστήρα τον Μάνο τους πέταξε μια παραίτηση στα μούτρα ο δικός τους πρόεδρος της ΔΕΗ, αρνούμενος να συμμετάσχει στο σκάνδαλο. Να θυμήσω επίσης τις χιλιάδες προσλήψεις προεκλογικά;

  • Δάκρυσα από τον πατριωτισμό των δακιτών.
    Τόσο ενδοτικούς πραγματικά δεν τούς περίμενα.
    Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν
    Καρρά Καραλευθέρη τι γίνετε;
    Μαντρωθήκαμε!!

  • Ντροπή σας Δακίτες
    Πού ακούστηκε συνδικαλιστές να στηρίζουν τέτοιες πρακτικές σε όφελος τού κεφαλαίου και εναντίον του λαού .ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

  • Η Δακε βλεπει ως θετικη εξελιξη τα σχεδια για πληρες ξεπουλημα της Δεη,βλεπει θετικα την τοποθετηση ως Διοικητη της Δεη εναν ανθρωπο των ΑΠΕ και του φυσικου αεριου,βλεπει θετικα το κλεισιμο των λιγνιτικων μοναδων στην ΠΕΡΙΟΧΗ μας,βλεπει νε θετικο τροπο τον εξευτελισμο των εργαζομενων οταν ο υπευθυνος υπουργος μιλα για blackout.
    Κυριοιο ειστε πρωτιστα ΝΔ και μετα ολα τα αλλα,ειστε επικινδυνοι για τα συμφεροντα των εργαζομενων στη ΔΕΗ,η ντροπη ισως ειναι το ελαχιστο που θα επρεπε να επιδειξετε.

    • Τρία δις οφειλές, 900.000.000 εκ ζημιές, 83% κάτω η μετοχή της, νομε, και πολλά άλλα, μόνο τα κοπρόσκυλα οι συριζαίοι. Τώρα σας πειράζει που θα μπει ένα νυκοκοίρεμα.

  • Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα για τη ΔΕΗ γιατί οΤΣΙΠΡΑΣ την άφησε με τεράστια κέρδη 930 εκατομμύρια ζημιές μονο το 2018.Εβαλε τη ΔΕΗ να πουλάει ρευμα στους κεφαλαιοκράτες κάτω του κόστους παραγωγής.Πιο πουλημενοι δε γίνεται.

  • Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα για τη ΔΕΗ γιατί οΤΣΙΠΡΑΣ την άφησε με τεράστια κέρδη 930 εκατομμύρια ζημιές μονο το 2018.Εβαλε τη ΔΕΗ να πουλάει ρευμα στους κεφαλαιοκράτες κάτω του κόστους παραγωγής.Πιο πουλημενοι δε γίνεται.

  • Η αδήριτη ανάγκη επιβάλει στις παρατάξεις ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Η ΔΑΚΕ βλέπει το σήμερα και κρίνει πολύ λογικά ότι η ΔΕΗ Α.Ε. πρέπει να αλλάξει για να επιβιώσει. Πολύ σωστή προσέγγιση!!!

  • Τρία δις οφειλές, 900.000.000 εκ ζημιές, 83% κάτω η μετοχή της, νομε, και πολλά άλλα, μόνο τα κοπρόσκυλα οι συριζαίοι. Τώρα σας πειράζει που θα μπει ένα νυκοκοίρεμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.