Ολυμπία Τελιγιορίδου: Καλώ όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης να αγωνιστούμε μαζί για την ανατροπή της κατάργησης των διετών τμημάτων

1 Αυγούστου 2019
10:28

Η ΝΔ και η κα Κεραμέως καταργεί τα διετή τμήματα που θα γινόταν και στην Καστοριά. Γκρεμίζει ότι καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Η ευκαιρία που θα είχαν τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ να σπουδάσουν δωρεάν καταργείται για να στραφούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Τα διετή προγράμματα υπό την εποπτεία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είχαν διασφαλισμένους πόρους και δημοσιευμένες αποφάσεις ίδρυσης. Είχαν σχεδιαστεί στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων, όπως στη Γαλλία. Τα Διετή τμήματα «Βοηθός Λογιστή» και «Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής» θα λειτουργούσαν στην Καστοριά, στο 1ο Γυμνάσιο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προσωπικό . Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα είχαν ανώτατο πτυχίο και εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα .

Η ΝΔ τα καταργεί. Πλήγμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πλήγμα για την Καστοριά. Καλώ όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή αυτής της απόφασης.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

16 σχόλια

  • Το ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι τοπικοί “άρχοντες” κάνουν τεράστιο λάθος και παραπληροφορούν τον κόσμο. Λειτουργούν παρόμοιες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και δη της Δυτικής Μακεδονίας. Ο αριθμός των νέων ειδικοτήτων και των καταρτιζομένων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατο ρυθμό. Η κατάρτιση παρέχεται από τους καλύτερους εκπαιδευτές, τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των οποίων ανανεώνονται κάθε χρόνο και βγαίνει πανελλαδικά η λίστα με τη βαθμολογία τους. Και κάτι πολύ σημαντικό: Η κατάρτιση στα Δημόσια ΙΕΚ (αλλά και στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ) είναι ΔΩΡΕΑΝ. Οπότε δεν χρειάζεται κανείς να πάει σε ιδιωτικό ΙΕΚ!!!
    Είναι προτιμότερο να δοθούν τα σχεδόν 2 εκατ. € στην αναβάθμιση και τη λειτουργικότητα των Δημοσίων ΙΕΚ παρά να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές στις οποίες θα παρέχεται (τουλάχιστον αρχικά) κατάρτιση από τους ήδη υπάρχοντες καθηγητές (που ξέρουμε πολύ καλά πώς διορίζονταν όλα αυτά τα χρόνια), των οποίων το μισθό προσπαθούν κάποιοι να αυξήσουν, χωρίς να υπολογίζουν πόσες δεκάδες εκπαιδευτών των ΔΙΕΚ με πλούσια προσόντα θα άφηναν άνεργους!
    Οπότε έτσι και ΔΩΡΕΑΝ σπουδάζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, των ΓΕΛ και όσων άλλων προσπαθούν να αποκτήσουν μία ειδικότητα σε όποια ηλικία μετά τα 18, αλλά και δίνεται δυνατότητα σε συνανθρώπους μας να απασχοληθούν ως εκπαιδευτές.
    Διαβάστε καλύτερα κ. Τελιγιορίδου πριν εκφέρετε ξανά άποψη και μην προσπαθείτε να παραπληροφορήσετε!

  • Τα δημόσια ΙΕΚ και οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ τι θα γινόντουσαν με τη λειτουργία των διετών τμημάτων; Μήπως στο πλαίσιο της αταξικής κοινωνίας, των ιδεοληψιών μας, πρέπει όλοι να έχουν ένα τίτλο που να αναγράφει ΑΕΙ; Τα ΤΕΙ να γίνουν ΑΕΙ και να έχουμε μόνο μελετητές και όχι στελέχη εφαρμοσμένης επιστήμης, ενώ και οι τεχνικοί και αυτοί να φέρουν τίτλο ΑΕΙ, για να μην εμφανίζουν συμπλέγματα κατωτερότητας, εξαιτίας της ακύρωσης των προσδοκιών τους, μέσα από την αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δυστυχώς όμως η κοινωνία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς το 10% του μαθητικού πληθυσμού εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία κτλ. Οι διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν ανεξάρτητα των καλών προθέσεων των οπαδών της δικτατορίας του προλεταριάτου. Νομίζω πως η προς τα κάτω εξίσωση δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά η ενσυναίσθηση και ο αμοιβαίος σεβασμός προς όλους και το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία. Η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας δεν μας χρειάζεται όλους;

    • ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ,12:19…..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ,ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ !! ΓΙΑΥΤΟ ΤΑ ΤΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΕΙ!

  • Ο λαικισμος δεν αφηνει τη χωρα να παει μπροστα απο το 1981 και μετα. Ναι σε ολα αρκει να ειμαστε αρεστοι και σε βαθος χρονου σκασιλα μας τι θα γινει.

  • Aσε μας ρε ολυμπιτσα,ολα τα κανατε προεκλογικα χωρις να εξασφαλισετε πορους και εκπαιδευτικο προσωπικο,εισαι μονο αερολογιες,στον βωμο της προσκαιρης χαρας σου λες οτι να ναι,δεν χρειαζονται 2ετη τμηματα,μαθατε τωρα να θελετε ολοι να πρεπει να παιρνουνε ενα χαρτι που δεν εχει αξια.

    • Αυτό που εσύ αποκαλείς “ένα χαρτί” , εγώ το λέω δωρεάν εκπαίδευση, εξειδίκευση και ίσες ευκαιρίες για όλους. Και όχι μόνο για αυτούς που έχουν λεφτά για κολλέγια. Αν είχα κι εγώ μπαμπά με μπόλικα λεφτά, θα μιλούσα για ιδεοληψίες και λαϊκισμό όπως ο φίλος παραπάνω.

    • ειρωνικό και απαξιωτικό υφάκι μάλλον την πατησες από την Ολυμπίτσα όπως την αποκαλείς …λυπάμαι αλλά πρέπει να το δουλέψεις…

      • Έχει δίκιο σαυτο που λέει ο 13:20. Το μόνο που χαρακτήριζε τη διαδικασία ήταν η προχειρότητα. Δημιουργήθηκαν ειδικότητες χωρίς αναλυτικά και ωρολογια προγράμματα, δεν ξέραν και ούτε ακόμα ξέρουν τι μαθήματα και τι ύλη θα διδαχθεί. Το κυριότερο θα δίναν πτυχία χωρίς αντίκρυσμα, ποιες και ποσες από τις ειδικότητες θα είχαν επαγγελματικά δικαιώματα;

      • Το πτυχίο που θα δίναν τα 2ετη το δίνουν τα ιεκ μετά την πιστοποίηση και τα ΕΠΑΛ μετά τη μαθητεία και την πιστοποίηση. Με λίγα λόγια δημιούργησαν σχολές ισοτιμες με αυτές που υπάρχουν με μεγάλη προχειρότητα.

  • Η κυβερνηση των τσιπροπολακηδων θα μεινει στην ιστορια για τα μεγαλα ψεματα τα παραμυθια και τις σχολες των πανεπιστημιων που τις φτιαξαν 2μηνες πριν τις εκλογες στα χαρτια βεβαια!!!!!

  • Επαγγελματικά δικαιώματα να δώσουν στις ειδικότητες. Εδω και χρονια δεν έχουν.Αυτο είναι το βασικό πρόβλημα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.