Επιτέλους, ένας περιφερειακός δρόμος, ρε παιδιά (Του Γιάννη Γουσιόπουλου)

5 Αυγούστου 2019
23:30

Μου αρέσει το σχέδιο πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων που επεξεργάστηκε η απερχόμενη δημοτική αρχή όπως μου άρεσαν οι πεζοδρομήσεις και οι αναπλάσεις που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως η βελτίωση των διαφόρων λειτουργιών στην πόλη καθώς και η βελτίωση της αισθητικής των δημόσιων χώρων θα κάνουν πιο ευχάριστη τη διαβίωση των κατοίκων και πιο ελκυστική την πόλη σε πιθανούς νέους κατοίκους.

Πιστεύω επίσης πως τα θέματα λειτουργικότητας και αισθητικής της πόλης, έτσι κι΄ αλλιώς θα παίξουν ρόλο από εδώ και μπρος, θα αποτελέσουν κύριο αντικείμενο της κάθε μιας από τις επόμενες δημοτικές αρχές μετά τη σταθεροποίηση του πληθυσμού, τον τερματισμό των πολεοδομικών επεκτάσεων και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε υποδομές.

Με δεδομένο πάντα πως τα θέματα της οικονομίας της πόλης και της γύρω περιοχής είναι πάνω από την δημοτική αρχή, από την οποιαδήποτε δημοτική αρχή.

Πίσω στο θέμα μας λοιπόν, στις πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις. Για να γίνουν οι πεζοδρομήσεις και οι αναπλάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές, σκέφτομαι με το μικρό μου το μυαλό πως θα πρέπει προηγουμένως να γίνει ένας μεγάλος δρόμος γύρω από την πόλη που θα πάρει την κίνηση των αυτοκινήτων των δρόμων που θα πεζοδρομηθούν και θα αναπλασθούν. Όσο και αν πρέπει να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο λιγότερο, όσο και αν πρέπει να περπατάμε περισσότερο, όσο και αν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο. Να το κάνουμε, είτε για να βγούμε έξω από την πόλη από εκεί που καθόμαστε, είτε γιατί θέλουμε να ψωνίσουμε από τα σούπερ – μάρκετ που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, είτε γιατί δεν μπορούμε να περπατήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο, είτε γιατί επειγόμαστε να πάμε στη δουλειά μας, είτε γιατί ρε αδελφέ, μας αρέσει να οδηγούμε. Τί να κάνουμε, υπάρχει και αυτή η ανάγκη, δυστυχώς, δυστυχώς πέντε φορές. Δυστυχώς το επίπεδο του πολιτισμού μας δημιούργησε και ανάγκες σαν και αυτήν.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας μεγάλος και καλός δρόμος γύρω από την Κοζάνη που θα μπαίνεις σ΄ αυτόν από τα Ηπειρώτικα που μένεις π.χ., θα κάνεις το γύρο της πόλης, θα βρίσκεις τη διασταύρωση του δρόμου προς το Βατερό και θα πηγαίνεις στο Βόιο όπου βρίσκεται το χωριό σου. Που θα μπαίνεις σ΄ αυτόν από τα Πλατάνια που μένεις – δεύτερο παράδειγμα – θα κάνεις το γύρο της πόλης, θα βρίσκεις τη διασταύρωση του δρόμου προς τα Κοίλα και θα πηγαίνεις Πτολεμαΐδα, όπου θέλεις να πιεις καφέ. Το ίδιο θα κάνεις για να πας στην Εγνατία και από εκεί όπου αγαπάς.

Ο δρόμος θα πρέπει να είναι μεγάλος και σύγχρονος για να είναι ασφαλής και ελκυστικός να τον χρησιμοποιήσεις. Σήμερα, υπάρχουν κάποιοι δρόμοι στις γειτονιές που μπορούν υποτυπωδώς να παίξουν αυτόν το ρόλο και τον παίζουν κατά ένα μέρος, αλλά όμως είναι, ου μπλέξεις. Προτιμάς την Παύλου Μελά και να η ουρά των αυτοκινήτων μέχρι το Νοσοκομείο, ενίοτε.

Συγκοινωνιολόγος δεν είμαι, ούτε καν μηχανικός. Έναν τέτοιο μεγάλο και καλό δρόμο παρατήρησα πως υπάρχει γύρω από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα – νομίζω πως τη λένε Αττική Οδό. Για να μη μου πει κανείς ότι αυτές είναι μεγάλες πόλεις, τελευταία παρατήρησα πως μεγάλο και καλό δρόμο γύρω από την πόλη απέκτησαν και όλες οι πόλεις της Θεσσαλίας, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, ο Βόλος, ακόμη και η, κατά πολύ μικρότερη από την Κοζάνη, Καρδίτσα. Και μετά σου λέει, Κοζάνη η πρωτεύουσα της Δ. Μακεδονίας, το γεωγραφικό και συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής, η μεγάλη βιομηχανική πόλη της Βόρειας Ελλάδας!

Έχω μια απορία αλλά και έναν καημό, γιατί σ΄ αυτή την πόλη δεν εκτιμήθηκε η αναγκαιότητα ενός δρόμου, περιφερειακού, δακτυλίου ή όπως αλλιώς ονομάζεται. Ένας δρόμος γύρω από την πόλη που θα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Σκέφτηκα και κάτι που θέλω να το πω. Μήπως η απερχόμενη δημοτική αρχή έχασε την δεύτερη δημοτική θητεία από το γεγονός ότι το σχέδιό της για τις πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις δεν προέβλεψε την κατασκευή προηγουμένως περιφερειακού δρόμου;

3 σχόλια

  • Μας εκφράζει η αγωνία σου Γιάννη και οι ευαισθησίες σου, που αποτυπώνονται στο κείμενό σου, χωρίς τη λύση όμως, να τη δίνει “ένας περιφερειακός δρόμος”. Τα παραδείγματά σου οδηγούν προς την αναγκαία λύση.
    Λύση στο κυκλοφοριακό της Κοζάνης, αποτελεί ο συνδυασμός των οδικών αρτηριών σε σχήμα, του γράμματος, κεφαλαίου Π, με το οριζόντιο τμήμα να αποτελεί την Εγνατία Οδός και τα δύο κατακόρυφα τμήματα τις οδικές αρτηρίες από και προς τις γέφυρες υψηλή των Σερβίων και του Ρυμνίου.
    Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μελέτη χάραξης και απ’ ευθείας σύνδεσης με τους, δυτικό και βορειοανατολικό, κόμβους της Εγνατίας Οδού. Έτσι μέσω της Εγνατίας Οδού, φθάνει κανείς, από Πτολεμαΐδα και στο δυτικό τμήμα της Κοζάνης και στη ΖΕΠ (και όχι μέσω των οδών Παύλου Μελά ή Δημοκρατίας) και από το Βόιο, Γρεβενά, Καστοριά και στο ανατολικό τμήμα της Κοζάνης.

  • όλοι καλοί οι προβληματισμοί σας και είναι και δικοί μου και συμφωνώ! Αλλά δεν προβληματίζεστε καλύτερα στο ποιοί θα τα κάνουν αυτά. μπορούν αυτοί που διοικούν; τους κόβετε νομίζετε είναι δυνατόν να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο; δε νομίζω!!! ανίκανοι!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.