Άρθρο στην Αυγή της Κυριακής 

Η δήλωση του κ. Χατζηδάκη ότι “οι λιγνιτικές μονάδες μας κοστίζουν περισσότερο από ό,τι θα μας κόστιζαν εάν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά” ξεφεύγει από τα όρια της προσβολής απέναντι σε έναν ολόκληρο κόσμο, σε μια ολόκληρη περιοχή, της Δυτικής Μακεδονίας, και τις παραγωγικές τους δυνάμεις. Είναι μια ύβρις απέναντι στην ίδια την έννοια της εργασίας, της παραγωγικής διαδικασίας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και των κατοίκων. Για τον κ. Χατζηδάκη δεν υπάρχουν πρόσωπα με ήθος και αξιοπρέπεια που διεκδικούν την ευημερία και μια καλύτερη ζωή, αλλά μόνο σκονισμένα σώματα χωρίς αξία. Ακριβώς όμως αυτή η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της κοινωνικής καταγωγής και της ταυτότητας είναι που δεν θα επιτρέψει να περάσει αυτή η ύβρις.

Διότι έχουμε μια απόλυτη απαξίωση, έναν εκμηδενισμό του υψηλότερου τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού, ενός προσωπικού πειθαρχημένου, γενναίου και αποτελεσματικού.

Η ηλεκτρική παραγωγή από λιγνίτη είναι η εμβληματικότερη βιομηχανική και παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας, με την υψηλότερη συγκέντρωση κεφαλαίων, τεχνογνωσίας και κοινών αγαθών. Ήταν και παραμένει μια μάχη για την προστασία του δημόσιου πλούτου και των κοινών αγαθών.

Το σχέδιο τους ήταν και παραμένει η ιδιωτικοποίηση και το πέρασμα του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους “φίλους” τους.
Η μόνη βεβαιότητα στο σχέδιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση ΝΔ είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος με πρόσχημα τη δήθεν διάσωση της ΔΕΗ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η ΔΕΗ παράγει λιγότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κι επομένως η αύξηση της τιμής θα εξυπηρετήσει ισοδύναμα το σύνολο των ιδιωτών, ως μη οφείλαμε.

Με λίγα λόγια αυτή η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης δεν θα επιτρέψουν τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7% που εμείς νομοθετήσαμε, καθώς επίσης και της τηλεθέρμανσης των περιοχών μας.

Έχουμε μπροστά μας δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Η καταστροφή που επιφυλάσσει η πολιτική της ΝΔ, ειδικά για την περιοχή μας, δεν θα θα περάσει.

Mίμης Δημητριάδης

*πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και συντονιστής ΕΠΕΚΕ Ανάπτυξης.