Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 ο 18ος δρόμος του Απολλόδωρου στην Αιανή Κοζάνης

9 Αυγούστου 2019
16:20

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Αιανή 2019, Εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, με έδρα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Δημοτική Κοινότητα Αιανής του Δήμου Κοζάνης και ο Σύλλογος “Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής”, με τη στήριξη των Συλλόγων της Αιανής

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ

την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 τον 18ο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ προς τιμήν του αρχαίου Αιαναίου δρομέα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με την επωνυμία «Αιαναία Άθλα».

Ο αγώνας δρόμου επί ανωμάλου εδάφους θα έχει ως σημείο εκκίνησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με πορείες που περιλαμβάνουν περάσματα από το πλατανόδασος του Χάνδακα στη θέση «Γιαννούκα Βρύση» (θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους), τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης της Αιανής και της βασιλικής νεκρόπολης και το μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Αιανής, όπου θα γίνει η απονομή των επάθλων στους τρεις πρώτους νικητές όλων των κατηγοριών καθώς και το δαφνοστεφάνωμά τους, όπως επίσης και η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων και δάφνινων στεφανιών σε όλους τους συμμετέχοντες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Αγωνιστικός δρόμος 10.000 μ. στις 10:00.

Αγωνιστικός δρόμος 5.000 μ. στις 10:10.

Μη αγωνιστικός δρόμος δυναμικού βαδίσματος 3.000 μ. στις 10:15.

Περιπατητικός, μη αγωνιστικός παιδικός δρόμος 1.000 μ. στις 10:20.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Κεντρική πλατεία Αιανής

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι, καθώς και αθλητές συλλόγων, οι οποίοι φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και θα πρέπει να έχουν πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό. Για να συμμετέχει δρομέας στον αγωνιστικό δρόμο των 10.000 μ. θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του (γεννημένοι/ες το 2003 και μεγαλύτεροι). Στον αγωνιστικό δρόμο των 5.000 μ., καθώς και στον μη αγωνιστικό δρόμο δυναμικού βαδίσματος των 3.000 μ., θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του (γεννημένοι/ες το 2006 και μεγαλύτεροι). Στον περιπατητικό, μη αγωνιστικό δρόμο των 1000 μ. μπορούν να συμμετέχουν παιδιά έως 12 ετών, καθώς και όσοι ενήλικοι/ες ή έφηβοι επιθυμούν, είτε ως συνοδοί παιδιών, είτε ως απλοί συμμετέχοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους ανήλικους δρομείς είναι η υπεύθυνη δήλωση συγκατάθεσης του κηδεμόνα έως την επίσημη προθεσμία λήξης των εγγραφών καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ – ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς που θα τερματίσουν θα απονεμηθούν αναμνηστικά μετάλλια και αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

Με μετάλλια (Χρυσό – Ασημένιο – Χάλκινο) θα βραβευτούν:

  • Οι 3 πρώτοι νικητές όλων των κατηγοριών των αγωνιστικών δρόμων των 10.000 μ. και 5.000 μ. σε άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά.

Με κύπελλα θα βραβευτούν:

  • Οι πρώτοι νικητές/τριες όλων των κατηγοριών των αγωνιστικών δρόμων των 10.000 και 5.000 μ. σε άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά.

ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Ανδρών και γυναικών στον αγωνιστικό δρόμο των 10.000 μ.

Α) 15-17, Β) 18-29, Γ) 30-39, Δ) 40-49, Ε) 50-59, ΣΤ) 60 ετών και άνω

Ανδρών και γυναικών στον αγωνιστικό δρόμο των 5.000 μ.

Α) 12-17, Β) 18-29, Γ) 30-39, Δ) 40-49, Ε) 50-59, ΣΤ) 60 ετών και άνω

Κατηγορία θα συγκροτείται εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον 6 αθλητές/τριες. Σε αντίθετη περίπτωση η κατηγορία θα συγχωνεύεται στην αμέσως επόμενη, ή στην προηγούμενη αν πρόκειται για την τελευταία.

Οι απονομές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος των αγώνων στην κεντρική πλατεία, με φόντο τον σημαντικό και ιδιαίτερης σημασίας για την κοινωνία της Αιανής βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστό ως η «Παναγία της Αιανής».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Με συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης συμμετοχής με FAX στο τηλ: 2461098800 ή ηλεκτρονικά στο email: apollodoros2019@gmail.com από Σάββατο 10/08/2019 έως Πέμπτη 12/09/2019. Την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής: www.mouseioaianis.gr

  • Καθημερινά, από Δευτέρα 12/08/2019 έως Πέμπτη 12/09/2019, τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες (9:00 – 15:00), δήλωση συμμετοχών στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, καθώς και την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα από τις 08:30 έως τις 09:40.

  • Τηλεφωνικά, από Δευτέρα 12/08/2019 έως Πέμπτη 12/09/2019: Γραμματεία ΕΦΑ Κοζάνης 2461098800-1, Κοτσαχρήστου Δήμητρα 6988445003, Βλαχοπούλου Σοφία 6973068714, Μύρος Κωνσταντίνος 6948603968.

Με δήλωση μέχρι την Πέμπτη 12/09/2019, θα αναγράφεται το όνομα του αθλητή στον αριθμό του (bibnumber), ενώ στη συνέχεια ΔΕΝ θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρονομέτρησής του. Παρακαλούνται οι δρομείς που επιθυμούν να χρονομετρηθούν για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής τους. Όλοι οι δρομείς θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής (bibnumber), απλό μπλουζάκι και καπέλο, από τη γραμματεία του αγώνα εντός του αύλειου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής κατά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα από τις 8:30 έως τις 9:40, ενώ το αργότερο 10 λεπτά πριν την εκκίνηση (ανάλογα με την ώρα έναρξης του κάθε αγώνα), όλοι οι δρομείς θα πρέπει να έχουν πάρει θέση στον χώρο εκκίνησης που θα τους υποδείξουν οι διοργανωτές του αγώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, για τις διαδρομές των αγώνων και για τις δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.mouseioaianis.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Την ηλεκτρονική χρονομέτρηση στους αγωνιστικούς δρόμους των 10.000 και 5.000 μ., καθώς και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει αναλάβει εταιρεία επίσημης χρονομέτρησης. Για το λόγο αυτό όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς θα πρέπει να φέρουν – φορούν το chip χρονομέτρησης που παραλαμβάνουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους, ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος της αγωνιστικής ενδυμασίας. Ο αριθμός συμμετοχής (bibnumber) πρέπει να συγκρατείται με τις 4 παραμάνες, μία σε κάθε γωνία, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πέφτει και, επιπλέον, πρέπει να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απολύτως ορατός κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι αριθμοί συμμετοχής είναι προσωπικοί και δεν μεταβιβάζονται σε άλλο άτομο αυθαίρετα χωρίς πρότερη έγκριση της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί σχετικά με θέματα υγείας και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Επίσης δε φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού, ζημίας ή άλλου είδους φθοράς προκύψει σε συμμετέχοντα δρομέα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα ή μετά το τέλος του. Από τους διοργανωτές δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή, αφού όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη του γονέα τους και είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους.

Οι διοργανωτές δεσμεύονται ότι θα πάρουν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου οι αθλητές να είναι ασφαλείς. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Κοζάνης, ΕΚΑΒ, Γιατρός, καθώς και ασθενοφόρο, σε όλη τη διαδρομή του αγώνα.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Στον αγωνιστικό δρόμο των 10.000 μ. θα υπάρχουν δύο σταθμοί νερών στο 5ο και 8ο χιλιόμετρο, στον αγωνιστικό δρόμο των 5.000 μ. θα υπάρχει ένας σταθμός νερού στο 3ο χιλιόμετρο, καθώς και ένας σταθμός νερού στα 1.500 μ., στον μη αγωνιστικό δρόμο δυναμικού βαδίσματος των 3.000 μ. Όλοι οι δρομείς αμέσως μετά τον τερματισμό, καλούνται να συνεχίζουν να βαδίζουν προς την έξοδο από το χώρο τερματισμού παραλαμβάνοντας αναμνηστικό μετάλλιο και εμφιαλωμένο νερό, σύμφωνα με τις υποδείξεις των διοργανωτών, ενώ σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο εντός της κεντρικής πλατείας θα μπορούν να παραλαμβάνουν χυμούς, φρούτα και παραδοσιακά εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού, καθώς και τον αναμνηστικό έπαινο συμμετοχής τους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΩΝA

Η διαδρομή θα επιτηρείται από την Τροχαία Κοζάνης, την Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης, την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΕΡΑΔΥΜ), τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΣΥΡΑΚΟΖ), από εθελοντές του αγώνα και από τους ποδηλάτες Αιανής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Για την άρτια και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα είναι απαραίτητη η εθελοντική συμμετοχή ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό. Όσοι θα ήθελαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και κατά την οργάνωσή του (γραμματεία αγώνα, στήσιμο περιβάλλοντα χώρου αγώνα την ημέρα διεξαγωγής, διανομή tshirt, σήμανση δρόμου, καθώς και υποστήριξη – εμψύχωση δρομέων, με διανομή νερού και μουσικά δρώμενα), παρακαλούνται να στείλουν email στο apollodoros2019@gmail.com.

Σε όλους τους εθελοντές θα δοθούν απλά tshirts, καπέλα, μετάλλια της διοργάνωσης, γιλέκα σήμανσης και αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής, τα οποία θα τους παραδοθούν κατά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα (15-9-2019), το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αιανής θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο αναπτύσσεται η ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας του ισχυρού μακεδονικού βασιλείου της Ελιμιώτιδας, ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μεγαλύτερη ακμή του να τη γνωρίζει στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια (6ος και 5ος αι. π.Χ.). Στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης στον επιβλητικό λόφο της Μεγάλης Ράχης και της βασιλικής Νεκρόπολης βορειοανατολικά του λόφου, μπορεί να δει κανείς ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτήρια με πλούσια ευρήματα, καθώς και εντυπωσιακούς μεγάλους κτιστούς θαλαμωτούς τάφους, που περιείχαν πλούσια κτερίσματα. Στην πλατεία της Αιανής, όπου θα γίνει ο τερματισμός, αθλητές και συνοδοί θα μπορούν να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν από αρχαιολόγο της Εφορείας στον βυζαντινό ναό της Παναγίας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ–ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • Δ.Κ. ΑΙΑΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ«ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΑΝΗΣ»

Ένα σχόλιο

  • ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΙ. ΕΝΩ ΑΠΟΓΕΥΜΑ,ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ,ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ. Η ΑΙΑΝΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ. ΚΡΙΜΑ,ΚΡΙΜΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΝ ΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.