Παναγία Σουμελά: Τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού – Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καστανιά εν όψει του  εορτασμού της Παναγίας 

12 Αυγούστου 2019
04:05
Κανένα σχόλιο
Με κυρίαρχο στοιχείο τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και με το μήνυμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, γιορτάζει την ερχόμενη Πέμπτη 15 Αυγούστου, η Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά του Βερμίου, σε έναν ιερό χώρο που φιλοξενεί στα χώματά του τα οστά του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού της Τραπεζούντας, του Λεωνίδα Ιασωνίδη, του αρχιεπίσκοπου Χρύσανθου, του Π. Τανιμανίδη, του Φιλ. Κτενίδη, του καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη καθώς και των Λαυρεντίδη, Νικολαΐδη και άλλων ποντίων, όπως ο Μελισσανίδης. «Γι’ αυτό εμείς οι Πόντιοι λέμε: Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων του Πόντου τα ιερά, στήθηκε η Παναγία Σουμελά. Εκεί επάνω, αποκτά έναν άλλο χαρακτήρα και σημειολογία η μνήμη των 100 ετών» είπε μιλώντας στο «Λαό» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Τανιμανίδης.
Και φέτος, η Κοίμηση της Θεοτόκου θα συνεορτασθεί με τα τρία μεγάλα προσκηνύματα του Πόντου: Την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας.
Στις ιερές ακολουθίες θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, παρουσία 10 Αρχιερέων και το πρόγραμμα περιλαμβάνει, από την παραμονή, εσπερινό και λιτάνευση των τριών ιερών εικόνων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τις δύο ημέρες, από την  Ποντιακή Νεολαία με δρώμενα για την γενοκτονία.
Ανήμερα της Παναγίας, θα τελεστεί πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, λιτανεία της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ και φέτος θα δοθούν δύο υποτροφίες σε αριστεύσαντες μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 2003, στο δυστύχημα των Τεμπών.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φετινές εκδηλώσεις στη Σουμελά θα γίνουν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ημαθιώτης υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, ποντιακών σωματείων και Φορέων, ενώ τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Καμπάς.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καστανιά εν όψει του  εορτασμού της Παναγίας 
Για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και κίνησης πεζών προσκυνητών, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τη θρησκευτική πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας στις 13, 14 και 15 Αυγούστου 2019η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας έλαβε τα παρακάτω μέτρα:
-Από τις 12:00΄ της Τρίτης 13-08-2019 έως τις 22:00΄ της Πέμπτης 15 Αυγούστου, το τμήμα της Δημοτικής οδού, από διασταύρωση «Γκέκα» – Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά – χωριό Καστανιά – διασταύρωση «Γρα-Γρου», ορίζεται ως μοναδική οδός κατεύθυνσης (μονόδρομος) απαγορευμένης της αντιθέτου κυκλοφορίας (ανόδου) από το χωριό Καστανιά προς την Ιερά Μονή.
– Απαγόρευση εισόδου και κίνησης των οχημάτων, στην Πλατεία-Περίβολο της Ιερά Μονής, καθώς και στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ της διασταύρωσης της Δημοτικής οδού προς Καστανιά (έμπροσθεν ξενώνων) και της Ιερά Μονής, πλην οχημάτων ανεφοδιασμού, προσκεκλημένων και υπηρεσιακών.
-Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, σε όλο το μήκος του οδοστρώματος της Δημοτικής οδού που συνδέει την ΕΠ.Ο.4 Βέροιας-Κοζάνης (από διασταύρωση «Γκέκα»), με το χωριό Καστανιά (διασταύρωση «Γρα-Γρου»), καθώς και στο τμήμα της οδού από διασταύρωση έμπροσθεν ξενώνων έως την Πλατεία που βρίσκεται εντός του κυρίως χώρου της Ιεράς Μονής.
Οι παραβάτες της απόφασης αυτής, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ενώ θα τοποθετηθεί σχετική σήμανση.
Πηγή: ΛΑΟΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.