Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η άρση του στόχου για υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της επιχείρησης κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019 – Κοντά σε συμφωνία με Κομισιόν

12 Αυγούστου 2019
07:06

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, παράλληλα με την οικονομική διάσωση της ΔΕΗ, βρίσκεται επίσης η άρση του στόχου για υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της επιχείρησης κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019, στόχο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές.

Μάλιστα, το ΥΠΕΝ φέρεται να βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην ανατροπή αυτής της δέσμευσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ενδείξεις από τις Βρυξέλλες συνηγορούν στο γεγονός ότι η κατάργησή της βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σημασία που δίνει το ΥΠΕΝ στην άρση της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, φαίνεται από το γεγονός ότι στο θέμα είχε αναφερθεί ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι για να φτάσει η επιχείρηση στο 50% θα έπρεπε να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια.

Επισήμανε πως στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να ανατρέψει το εν λόγω σχέδιο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτό τον τρόπο αποφάσισε να εκχωρήσει τη «μισή ΔΕΗ» χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

«Εμείς σε αντίθεση με τη “μισή ΔΕΗ” του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, αναμφισβήτητα «όπλο» στην επιχειρηματολογία του ΥΠΕΝ αποτελεί το γεγονός ότι ο στόχος αυτός μοιάζει περίπου ανέφικτος, με δεδομένο μάλιστα ότι η επιχείρηση συνέχιζε τον Ιούνιο να κατέχει μερίδιο κοντά στο 74%.

Παράλληλα, το μέτρο που αποφασίσθηκε για την υλοποίησή του (δηλαδή οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ), πέρα από το ότι ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για τη ΔΕΗ, έχει εξαντλήσει τα όρια της αποτελεσματικότητάς του, όπως έδειξε η τελευταία δημοπρασία και οι ποσότητες που έμειναν αδιάθετες.

Εφαρμογή του Target Model

Πέρα από τη σφοδρή κριτική που έχει ασκήσει ο υπουργός Ενέργειας στη «φόρμουλα» της προηγούμενης κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, επισημαίνοντας ότι φόρτωσε την επιχείρηση με πρόσθετα κόστη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έτσι κι αλλιώς φαίνεται πως η εν λόγω «φόρμουλα» έχει ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το διάδοχο σχήμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ εντάσσεται στο κάδρο εφαρμογής του Target Model, με δεδομένο άλλωστε πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας θεσπίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ερωτηματικό, πάντως, αποτελεί το χρονικό διάστημα – «γέφυρα» μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και τη μετάβαση τότε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο συν τοις άλλοις θα αποτελέσει δύσκολη προσαρμογή για όλους τους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς.

Επίσης, ο τρόπος εφαρμογής του Target Model θα πρέπει να «απαντά» σε πολλαπλές προκλήσεις, καθώς χρειάζεται να δίνει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια σε όλους τους προμηθευτές, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις με τη ΔΕΗ επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα «αντίμετρα» του ΥΠΕΝ έναντι της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% θα «κλειδώσουν» στις 31 Οκτωβρίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αυτό γιατί η θέση της ΔΕΗ στην αγορά συνδέεται άρρηκτα με τις αλλαγές που θα αποφασισθούν για τη δομή και τη λειτουργία της.

www.worldenergynews.gr

3 σχόλια

  • Προς το παρόν ας πάρουμε ένα 10% αύξηση και βλέπουμε. Αλλά, σου λέει, δεν θα φανεί στον καταναλωτή, επειδή ταυτόχρονα θα γίνει και η μείωση του ΦΠΑ που είχε ήδη εξαγγελθει. Οπότε όλα καλά. Λες και η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φαινόταν στον καταναλωτή. Μας δουλεύουν κανονικότατα, δεν είναι και χθεσινοι…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι