Αγία Κυριακή – Σκούλιαρη: Ένας από τους σταθμούς του Δεκαπενταυγουστιάτικου Οδοιπορικού Παρακλήσεων 2019, του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

14 Αυγούστου 2019
11:42

 

Η Αγία Κυριακή – Σκούλιαρη υπήρξε ένας από τους πολλούς σταθμούς του Δεκαπενταυγουστιάτικου Οδοιπορικού Παρακλήσεων 2019 του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Ολοκληρώνοντας σχεδόν το φετινό ‘’Οδοιπορικό των Αρχιερατικών Παρακλήσεων στην Παναγία – Δεκαπενταύγουστος 2019’’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος επισκέφτηκε (12-8-2019) την Αγία Κυριακή – Σκούλιαρη, όπου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε το λόγο του Θεού στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο υποδέχτηκαν στην ορεινή και δροσερή (μέσα στο κατακαλόκαιρο) Αγία Κυριακή – Σκούλιαρη, ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ναού, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής ‘’Η Τσιούκα’’ Βαΐτσα Γκέκα και πολλοί παραθεριστές όλου του φάσματος των ηλικιών ασπαζόμενοι το χέρι του και ζητώντας την ευλογία του.

Στο αναλόγιο έψαλαν με υπέροχο τρόπο τα υπέροχα τροπάρια της Παράκλησης (σε ήχο πλ. δ’ εκ του Γα) ο Γεώργιος Πιτσιούγκας (Βελβεντό) και ο Βασίλης Ποτουριάδης (Βαθύλακκος). Διακονητές: Αργύρης Στ. Τέτος, Παναγιώτης Μαργαρίτης, Ευθύμιος Ταΐρης. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Αργύρης Τέτος, Περιστέρα Ζουζό, Σταματία Σεραφείμ, Μάρκος Στεργιόπουλος, ετοίμασαν τον Ιερό Ναό, την Αρτοκλασία και διοργάνωσαν με τάξη και με αρμόζουσα ευπρέπεια το καθετί για την περίσταση.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος εξήγησε, ανέλυσε και ερμήνευσε την ευαγγελική περικοπή, που διαβάζεται στη Μεγάλη Παράκληση: ‘’Τω καιρώ εκείνω, εισήλθεν ο Ιησούς εις κώμην τινά’’ και επικέντρωσε το λόγο του στη φράση ‘’Μάρθα Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε έστι χρεία’’ με αναφορές στο σύγχρονο κόσμο, στην αντίληψη και την πρακτική του, που κατά κανόνα απωθεί στην άκρη, στο περιθώριο, τους Αγίους, την Παναγία, το Θεό και το θέλημά Του κι όχι μόνο από κακή, μα και από καλή προαίρεση, θέτοντας τον εαυτό του (την αυτοκαταστροφική θέλησή του και τα άγχη του) ως οδηγό του, με αποτέλεσμα τις αντιμαχόμενες και καχύποπτες κοινωνίες. Ο Σεβ. μίλησε και για την κλιματική αλλαγή, που απλώνεται απειλητικά σαν απόχη πάνω από τον πλανήτη. Πρόκειται, είπε, για μια τεράστια ευθύνη, που κατανέμεται αναλογικά στις ηγεσίες και στους λαούς.

Μερικές φράσεις του Σεβ. από το κήρυγμα: ‘’Ασχολούμαστε με πολλά και έχουμε παραμερίσει το Θεό.. Ο προορισμός μας είναι να γίνουμε θεοί.. Χωρίς μέτρο ξοδεύουμε, όλα αυτά γυρίζουν εναντίον μας.. Στα οργανωμένα συμφέροντα [που επιφέρουν την κλιματική αλλαγή] βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας.. Εδώ είμαστε για να διακονούμε.. Να ξοδεύουμε, όσα μας χρειάζονται για την επιβίωσή μας.. Παιδεία, αρετή, οικογένεια θέλουμε.. Δυστυχώς αξία έχει μόνο το χρήμα..’’.

Ναός, σχολείο, καφενείο, πλατεία καταπράσινη και δροσερή της ορεινής στα Πιέρια όρη Αγίας Κυριακής – Σκούλιαρης. Ένα ανοιχτό μπαλκόνι με άφταστη θέα τη λίμνη Αλιάκμονα – Πολυφύτου, τον μεγάλο μακρύ κάμπο ένθεν κακείθεν, το Βελβεντό, την Ίμερα-Αύρα, τη Νεράιδα, το Πλατανόρεμα, τα Σέρβια και στο βάθος την Αιανή, τη Ροδιανή και πιο ψηλά το Χτένι με τον Μπούρινο να χάνονται μέσα στα σύννεφα. Μπαλκόνι θαυμάσιο, θέα μαγευτική, νερό των Πιερίων δροσερό και μοναδικό. Εδώ συνθέτονται πολλά.

Σ’ αυτό το φυσικό μπαλκόνι η Εκκλησιαστική Επιτροπή με αγάπη (που εκφράζει την αγνή φιλοξενία των κατοίκων της Αγίας Κυριακής – Σκούλιαρης) παρέθεσε νηστήσιμο του Δεκαπενταύγουστου κέρασμα, το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος.

Σταθμός σημαντικός του Οδοιπορικού και η Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας στο Ζιδάνι, όπου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος.

Το Δεκαπενταυγουστιάτικο οδοιπορικό 2019 του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου θα ολοκληρωθεί στο Βελβεντό και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την τέλεση (15-8-2019) της Θείας Λειτουργίας και τη λιτάνευση της εικόνας της και στη συνέχεια στην Κοζάνη, όπου στον Ι. Ενοριακό Ναό Παναγίας Φανερωμένης (23-8-2019) –απόδοση της Κοιμήσεως, εννιάμερα της Παναγίας – θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας.

Πανηγυρίζουν επίσης στην Α.Π.Β.: Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ροδίτη, ο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιογρατσάνου, ο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καταφυγίου, ο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Κυριακής, η Παναγία Πλατανορέματος.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό ολοκληρώσαμε (13-8-2019) τις φετινές Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις στην Παναγία με την παρουσία στο αναλόγιο του άρχοντος πρωτοψάλτη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής Γεωργίου Παπαβασιλείου. Συνεισέφεραν ψαλτικά καθ’ όλη την παρακλητική περίοδο οι ψάλτες: Γιάννης Παπαγόρας, Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Αριστείδης Σταμάτης, Γιώργος Στεργιόπουλος, Γιώργος Πιτσιούγκας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Βασίλης Καρανώτας.

Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή το χωρίον, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

14-8-2019

Ένα σχόλιο

  • μόνο σε 10 από τις παραπάνω φωτογραφίες είναι μέσα και ο παπα – Κώστας. Γιατί σε τόσο λίγες μόνο;
    Αμ΄ και στο κείμενό του; σκέτο Αγ. Κυριακή – Σκούλιαρη; Χωρίς το Μακεδονίας από πίσω; Δηλαδή Αγ. Κυριακή – Σκούλιαρη Μακεδονίας; Πως αλήθεια ξεχάστηκε αυτό;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι