Ξεκίνησε το παζάρι Κομισιόν – ΥΠΕΝ για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

20 Αυγούστου 2019
10:58

Με δεδομένες τις αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη περί λειτουργίας κοστοβόρων μονάδων που βάζουν μέσα οικονομικά τη ΔΕΗ, φαίνεται ότι οι διαδικασίες κλεισίματος μονάδων έχουν εκκινήσει.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, ήδη υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Ευρ. Επιτροπή που οδηγεί στο στόχο της επιτάχυνσης της μετάβασης στη μεταλιγντική εποχή αλλά και στην εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης μονάδων ως λύση για τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά.

Στην ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, που φτάνουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται το θέμα του προγραμματισμού και του χρονοδιαγράμματος της αποεπένδυσης της δημόσιας εταιρίας. Σύμφωνα με πηγές, το κλείσιμο μονάδων ίσως αποτελέσει και την τελευταία και μοναδική ευκαιρία να διατηρηθεί και ζωντανή… ο νέος λιγνιτικός σταθμός «Πτολεμαϊδα V» ύψους 1,4 δις. ευρώ.

Επίσης, πηγές σημειώνουν στο energypress, πως με την ανοδική πορεία των δικαιωμάτων των ρύπων πολλές μονάδες της ΔΕΗ θα φτάσουν σύντομα σε υψηλό λειτουργικό κόστος ώστε να μη συμφέρει να λειτουργούν. Με τον τρόπο αυτό προϊδεάζουν για το ό,τι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρ. Επιτροπή δεν είναι μόνο το κλείσιμο των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς. Η απόσυρση σχεδιάζεται και για άλλους σταθμούς.

Το ΥΠΕΝ που θα διαπραγματεύεται για λογαριασμό της χώρας, επιδιώκει με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων να βάλει στο αρχείο και το φάκελο της καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη καθώς και να περιορίσει την κυρίαρχη θέση της δημόσιας εταιρίας στην παραγωγή και κατ’ επέκταση και στην προμήθεια.

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική πλευρά είναι η αντιστάθμιση των επιπτώσεων που θα έχει το κλείσιμο σταθμών σε περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου η οικονομική ζωή βασίζεται στον λιγνίτη.

Η απόσυρση εργοστασίων θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να παρουσιαστεί και ως μέτρο για τον περιορισμό των ζημιογόνων αποτελεσμάτων της εταιρίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου με έμφαση σε άλλες εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρίας.

energypress.gr

Ένα σχόλιο

  • Από αυτά που διαβάζουμε στο κείμενο καταλαβαίνουμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση πουλούσε για να διατηρήσει ως βιώσιμη την Πτολεμαΐδα 5 υπό κατασκευή μονάδα και τον Αγ Δημήτριο κι η ΝΔ ως σημερινή κυβέρνηση θα κλείσει μονάδες κι άλλες εκτός αυτές που έχουν δρομολογηθεί το 2010 και 2011

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.