Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων (πλέον και με εξώδικα) και με σαφώς διχασμένο το προσωπικό του πορεύεται το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) προς τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ο αποκλεισμός των καθηγητών του πρώην ΤΕΙ ως υποψηφίων πρυτάνεων στην παρούσα φάση έχει δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση, η οποία έρχεται να προστεθεί στη σωρεία δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νέο διευρυμένο ΠΔΜ και να επιβεβαιώσει ότι το όλο εγχείρημα συγχώνευσης με το ΤΕΙ ΔΜ έγινε με μια «αβάσταχτη ελαφρότητα» και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό. (Δεν υπήρξαν μελέτες για την αναγκαιότητα ίδρυσης ή μετεξέλιξης τμημάτων ούτε στοιχειώδης κοστολόγηση, τεχνική περιγραφή & χρονοδιάγραμμα για τον απαιτούμενο εξοπλισμό, προσωπικό κλπ, παρά μόνο μια πρόχειρη συγκόλληση – διεύρυνση με κύριο μέλημα ποια πόλη θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο φοιτητών –«πελατών», σε ένα κλίμα όπου κυριάρχησαν οι προεκλογικές σκοπιμότητες και οι αφόρητες τοπικιστικές πιέσεις από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό).
Επόμενο λοιπόν ήταν, αφού δεν μελετήθηκαν τα βασικά θέματα, να μην προσεχτούν καν οι «λεπτομέρειες», όπως αυτή της εκλογής των νέων πρυτανικών αρχών. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες, πράγμα που αποδείχτηκε για άλλη μια φορά. Το πρόβλημα που ανέκυψε είναι γνωστό: Οι καθηγητές των ΤΕΙ μπορούν μεν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, αρκεί να κριθούν πρώτα από εκλεκτορικά σώματα με πανεπιστημιακά κριτήρια. ΟΡΘΟΝ, αλλά επειδή οι κρίσεις μετατίθενται ΜΕΤΑ τις εκλογές οι καθηγητές των ΤΕΙ αποκλείονται ως υποψήφιοι πρυτάνεις, διότι είναι ακόμη σε «προσωποπαγείς θέσεις» (ως μη αξιολογημένοι). Για τους αντιπρυτάνεις η μεταχείριση είναι διαφορετική: Μπορούν να είναι υποψήφιοι και οι καθηγητές ΤΕΙ πριν κριθούν. Αυτά ορίζει ο νόμος Γαβρόγλου 4610/2019. (σσ. Σε συγχωνεύσεις άλλων Ιδρυμάτων ίσχυσαν διαφορετικά κριτήρια για τους υποψηφίους).
Ας σημειωθεί ότι οι καθηγητές του ΤΕΙ θα έπρεπε να είχαν κριθεί από τις εκλεκτορικές επιτροπές εντός διμήνου από την υποβολή του φακέλου τους με βάση το νόμο (άρθρο 18 παρ. 4ββ.), δηλ. χοντρικά μέχρι 15 Αυγούστου. Αυτό πρακτικά ήταν δύσκολο, αλλά ΕΠΡΕΠΕ τουλάχιστον να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα για τους υποψηφίους πρυτάνεις (με βάση το νόμο), ώστε να κυλήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία, πράγμα που τελικά δεν έγινε.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι καθηγητές και γενικά τα μέλη ΔΕΠ του πρώην ΤΕΙ αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στο νέο Ίδρυμα, γεγονός που θα έδινε πιθανότατα ένα προβάδισμα στους υποψήφιους πρυτάνεις από το χώρο του ΤΕΙ, χωρίς φυσικά αυτό να είναι σίγουρο.
Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Συνεχείς προστριβές μεταξύ καθηγητών, υποψηφίων ή μη, καταγγελίες, παραίτηση της Εφορευτικής Επιτροπής κλπ. («Επι του πιεστηρίου» πληροφορήθηκα για το εξώδικο Γκανάτσιου που οξύνει κι άλλο την κατάσταση).
Κρίνοντας κάποιος τα επιχειρήματα των αντιμαχόμενων στρατοπέδων διαπιστώνει ότι περιορίζονται μόνο στη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και σε τυπολατρικές ερμηνείες, παραβλέποντας την ουσία του θέματος. Και η ουσία είναι αυτό που επανειλημμένα έχει ειπωθεί στο δημόσιο βίο : πώς «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό». Πόσο ηθικό και δίκαιο λοιπόν είναι να αποκλείονται υποψήφιοι πρυτάνεις, επειδή ο νόμος τους εξοστρακίζει πριν καν αξιολογηθούν ως καθηγητές πανεπιστημίου ;
Η Διοίκηση (και η Εφορευτική επιτροπή) προφανώς οφείλει πάντοτε να εφαρμόζει τους νόμους, αλλά η Πανεπιστημιακή κοινότητα θα μπορούσε να διαφωνήσει ομόθυμα και δημόσια και να πιέσει έγκαιρα για κάποια νομοθετική ρύθμιση που ΝΟΜΙΜΩΣ θα μετέθετε τις εκλογές για 2-3 εβδομάδες, ώστε να μην υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί. Υπογραμμίζουμε το «ομόθυμα» γιατί όλοι σχεδόν παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι πρόκειται για καταφανή αδικία, ακόμη και υποψήφιοι του Πανεπιστημίου. Όμως το να μένουμε στο «off the record» είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι η πράξη. Θα έπρεπε η Σύγκλητος με τη σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ των υποψηφίων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων να ζητήσει από το Υπουργείο μετάθεση των εκλογών μετά τις κρίσεις των υποψηφίων πρυτάνεων από το χώρο του ΤΕΙ και τη (δυνητική) ένταξή τους σε οργανικές θέσεις. Η ενέργεια αυτή, εκτός των άλλων, θα αποδείκνυε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού κανενός υποψηφίου, διαλύοντας οποιεσδήποτε σκιές και επικρίσεις. Από όσο γνωρίζω, δηλώσεις σε αυτό το πνεύμα έκαναν δύο ή τρεις μόνο υποψήφιοι σε σύνολο δεκατριών.
Σέβομαι όλους τους υποψηφίους, για αυτό και πρεσβεύω ότι κανείς τους δεν θα ήθελε να εκλεγεί μέσω μιας διαδικασίας που αμφισβητείται από ένα τμήμα των εκλογέων, οι οποίοι είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν «κατ’ ανάγκη», στριμωγμένοι ανάμεσα σε δύσκολα διλήμματα που κάθε άλλο παρά την ελεύθερη βούληση διασφαλίζουν. Πώς θα εργαστούν οι εκλεγμένοι απρόσκοπτα σε μια Σύγκλητο, της οποίας η δημοκρατική της νομιμότητα τίθεται εν αμφιβόλω από την πρώτη μέρα ;
Υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση τα παραπάνω, ως μέλος του σώματος που θα εκλέξει τον πρύτανη, δεν έχω άλλη επιλογή παρά μόνο την αποχή. Είναι κάτι που δεν με ευχαριστεί καθόλου, αλλά οφείλω να το πράξω και να το δηλώσω δημόσια. (Δεν έχει έννοια πλέον η κλειστή διαβούλευση αφού ό,τι διαμείφθηκε με email στις λίστες του προσωπικού είτε δημοσιεύτηκε κανονικά στα ΜΜΕ είτε διέρρευσε μέσω άλλων διαδρομών. Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας ; «Μπροστά τα λόγια» που λέμε και στην Κοζάνη …)
Λ. Τσικριτζής
Καθηγητής ΠΔΜ (σε προσωποπαγή θέση)
μηπως η αποχη δινει αλλοθι στη νομιμοποιηση καποιων;;;
και για να γινω πιο σαφης
εφοσον προσελθει ανω του 30 τοις εκατο του σωματος, η αποχη δεν εχει πρακτικα κανενα νοημα καθως οι εκλογες θα ειναι νομοτυπες.
Άρες μαρες κουκουναρες
Σκίζονται όλοι οι καθηγητές για τις εκλογές αλλά όταν ήταν να γίνει η συνένωση μουγκα….. Ένα πανεπιστήμιο χωρίς λογική πλέον… Μην μείνει κανένα χωριό χωρίς τμήμα… Σας ευχαριστούμε. Καλά να πάθετε και να πάθουμε…
Αγαπητέ μου,
Η επιλογή για αυτή τη διάρθρωση του Πανεπιστημίου, ήταν επιλογή της Περιφέρειας (ευρεία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – προ της δημιουργίας των αιρετών Περιφερειών) με τη συμμετοχή των περισσοτέρων εκ των εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων (εργοδοτικοί φορείς, εργατικά κέντρα, αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, συνεταιρισμοί κ.α.).
Το ότι σε κάθε απόφαση υπαρχουν και απόψεις διαφορετικές, είναι άλλο.
Αυτή όμως ήταν η βούλησή μας, αυτήν υποστηρίξαμε.
Η Περιφέρεια μόνο με την Κοζάνη ή και τη Φλώρινα δεν έχει καμία άλλη τύχη από το να είναι παράρτημα της Θεσσαλονίκης (έχει ακουστεί και η άποψη προσκόλησης στα Γιάννενα – ακόμη πιο καταστροφική)
Ευχαριστούμε για την απάντηση σε μια ερώτηση που δεν έκανε κανείς.
Σκάψατε τον λάκο για τους φοιτητές της ΣΤΕΦ…Να δούμε θα σας αρέσει αν πέσετε και εσείς μέσα….
Πως σκαψανε το κακό για τους φοιτητές της ΣΤΕΦ ;;;;
καλά Λάζο μην έρχεσαι δεν έγινε και τίποτα, στο φανό όμως πρώτος.
Κουφο τελειως σε ενα αρθρο σαφες,πληρες κι αξιοπρεπες.
Η αληθοφάνεια δεν το κάνει αληθινό.
Αποκρύπτονται εντέχνως τα επιστημονικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Η δημοκρατικότητα της διαδικασίας είναι προπέτασμα καπνού.
Η όλη κατάσταση παραπέμπει σε επιστημονικό ρατσισμό! Θυμίζει τη φυλετική ανωτερότητα – κατωτερότητα άλλων εποχών!
09:15
Όλα όσα γράφεις είναι ψέμματα και συκοφαντίες!
Φοβερό επίπεδο έχετε!
Εξαφανίστηκε η ΣΤΕΦ και τωρα εξαφανίζονται και οι καθηγητές της Θα έπρεπε να είχατε φροντίσει να προστάτεψετε τους φοιτητές της που από το Σεπτέμβριο θα φοιτούν σε μια κατεργημένη σχολή!!!
Όταν σας λέγανε όμως ότι η κατάργηση των ΤΕΙ θα σφάξει τους αποφοίτους, εσείς όπως οι “δάσκαλοί” σας χαμογελούσατε κάτω απ’ τα μουστάκια σας, γιατί νομίζατε ότι θα γίνετε διπλωματούχοι.
Είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα…
Αν δεν ήσασταν τόσο “λιγούρηδες” και κατεβαίνατε στους δρόμους, τώρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.
Καλό βράδυ.
Λάζαρε, τα τελευταία χρόνια, ο λαός της Κοζάνης σε ανάγκασε σε υποχρεωτική αποχή από όλες σου τις δραστηριότητες, εκτός βέβαια από τις αποκριές. Η απουσία σου δεν θα μας κοστίσει πολύ!
Το πανεπιστήμιο, τι κρίμα, θα προχωρήσει και χωρίς εσένα.
Ό,τι πεις ΤΑΟ – ΤΑΟ…
Η αποχη του Λαζου ηταν επιλογη προσωπικη. Ο λαος τον εκτιμα κσι τον αγαπα. Μη μπερδευεσαι και μη συκοφαντεις οτι δε μπορεις να φτασεις. Το δικο σου κοστος δεν ενδιαφερει κανενα και δεν αντιπροσωπευει τιποτε απολυτως. Το πανεπιστημιο πρεπει να προχωρησει αλλα ακηλιδωτο,τιμια και αξιοπρεπως. Οχι ετσι. Μακαρι το μυαλο του Λαζου ναχαν ολοι. Παντως Λαζο σ ευχαριστουμε για την τιμια,πληρη και διευκρινιστικη τοποθετηση σου.
Αρίξας!
Λάζαρε συμφωνώ ότι θα ήταν δημοκρατικότερο να μπορούν να συμμετέχουν όλοι.
ΟΜΩΣ. Ο υποψήφιος τον οποίο στηρίζεις εσύ (και στήριζες πάντα) μετά από 35 χρόνια καριέρας έχει 27 δημοσιεύσεις, λιγότερες από 100 αναφορές και h index 5.
Μήπως είναι καλύτερα που αποκλείστηκε από τη διαδικασία ?
Και μήπως και τα δικά σου κριτήρια δεν είναι αυτά που διατυμπανίζεις?
Έγραψες!!
Συμφωνώ μαζί σου.
Αν και θα ήταν δημοκρατικότερο να συμμετέχουν όλοι, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου (οποιουδήποτε πανεπιστημίου) θα πρέπει πρωτίστως να παρουσιάζει σοβαρό, μετρήσιμο επιστημονικό έργο. Σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις το(ή θα) το έχουν.
Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι διδάκτορες με περισσότερες από 100, 200, 300 αναφορές (και για όσους δεν γνωρίζουν, οι αναφορές αποτελούν κριτήριο αποδοχής της δουλειάς κάποιου από την επιστημονική κοινότητα – οι 100 αναφορές, στο τέλος της καριέρας κάποιου, είναι πράγματι μηδαμινές και δείχνουν ότι το επιστημονικό του έργο είναι ανύπαρκτο).
Μήπως ο ίδιος, έχοντας το γνώθι σαυτόν (αν το έχει) έπρεπε να απέχει από τη διαδικασία? Και όχι να επιμένει να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία? (επαναλαμβάνω, χωρίς να έχει τη βασική προϋπόθεση, δηλαδή το επιστημονικό έργο). Πως θα κατευθύνει τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΠΔΜ, χωρίς να έχει ιδέα τι είναι η έρευνα (και οι απόψεις του περί μη αναγκαιότητας ερευνητικού έργου είναι γνωστές).
Μήπως ο Λάζος θα έπρεπε να στείλει και μια επιστολή στην οποία να τα αναφέρει αυτά, και να τάσσεσαι κατά της υποψηφιότητας του ‘δικού του’?
Μεγάλοι και μεγαλόψυχοι επιστήμονες ,επειδή τακτικά
τα κόβετε χονδρά και μάθατε και να γκουγλάρεσται ,
ας βάλουμε λιγουλάκι τα πράγματα στη θέση τους.
Αυτός που δεν χωνεύετε και τακτικά κατηγορείτε,
ψευδόμενοι στα γραφόμενά σας, είναι λίγο διαφορετικός απ’ ότι
τον περιγράφετε. Εχει όχι 27, αλλά περισσότερες
από 120 δημοσιεύσεις είτε σε έγκυρα διεθνή
περιοδικά είτε σε διεθνή συνέδρια με σύστημα κριτών. Και μάλιστα χωρίς να τα διπλογράφει λίγο στις δημοσιεύσεις και λίγο στα
συνέδρια όπως το συνηθίζουν πολλοί ¨επιστήμονες” .
Επιπλέον δε ,έχει συγγράψει και άλλα 9 βιβλία. Το ψέματα σας
δε, είναι εξαιρετικά γκεμπελικα, καθώς ευκολότατα
καταρρίπτονται, διότι όλα όσα αναφέρω παραπάνω τα έχω βρεί πανεύκολα στη ιστοσελίδα του ΤΕΙ (https://oldwww.teiwm.gr/dir/cv/55.pdf)
μιας και είναι στοιχεία φανερά και υποχρεωτικά. Οσο δε για τις αναφορές που μοιράζονται ανά μεταξύ τους, ανά 7-δες στην Ελλάδα (γράψε με συ , να σε γράψω κι εγώ) αφήστε καλύτερα φίλε. Προφανώς δε, είναι κατά πολύ περισσότερες, και επίσης θα πρέπει να ψάξετε το όνομά του και με άλλη σύνθεση (λόγω ISO, αν σας έτυχε να ΄κούσετε καμιά φορά).
Από το ύφος σου όμως φίλε φαίνεται ότι θέλεις εσκεμμένα να μπερδεύεις τις επιστημονικές δραστηριότητες μόνο με αυτή του χαρτογιακά γραφιά. Μάλλον δεν σου ‘τυχε να γνωρίσεις και καμιά άλλη. Πρόεδρος ας πούμε ακαδημαϊκής μονάδας, πρόεδρος ερευνητικών δραστηριοτήτων, διευθυντής ερευνητικού κέντρου, πρύτανης ακαδημαϊκού Ιδρύματος, ή αξιολογητής επιστημόνων στο εξωτερικό. Δεν πειράζει. Σου ευχόμαστε να μεγαλώσεις και να γίνεις.
Αλήθεια , μιας και το φερε η κουβέντα, για δε μας λέτε εσείς οι ¨επιστημονοι¨ πόσες και τι είδους επιστημονικών εργασιών, εκτός του συγγραφικού έχετε στο ενεργητικό σας.
Μη μου το Λάζο τάρρατε!
Ο άνθρωπος ξέρει να κάνει μία δουλειά και την κάνει καλά.