Aδημοσίευτο κείμενο της Γεσθημανής Κεντεποζίδου – Κολοβού, που έγραψε την Άνοιξη του 2019 – Δημοσιεύεται σήμερα, στη μνήμη της, με αφορμή την χθεσινή τελετή θεμελίωσης της νέας σύγχρονης πτέρυγας στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης

22 Αυγούστου 2019
10:05

Η έναρξη, των εκσκαπτικών εργασιών για τη δημιουργία της νέας σύγχρονης πτέρυγας στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης και την ανακαίνιση της ήδη υπάρχουσας συμβατικής, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση και δικαίωση ενός αδιάκοπου και δημιουργικού αγώνα 14 χρόνων του Μητροπολίτη κ. Παύλου, ο οποίος από την στιγμή της ενθρόνισής του στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης έθεσε ως προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Γηροκομείου στην περιοχή μας.

Για τους μη γνωρίζοντες, η προσπάθεια αυτή, στην πορεία των 14 ετών, συνάντησε τεράστια γραφειοκρατικής και οικονομικής φύσεως εμπόδια, τα οποία πολλές φορές φάνταζαν ανυπέρβλητα. Δεν ήταν λίγες οι επιστολές, οι προσωπικές επισκέψεις και οι παρεμβάσεις του Μητροπολίτη σε αρμόδιους τοπικούς, περιφερειακούς και κυβερνητικούς παράγοντες για την άρση αυτών των εμποδίων. Αξίζει να τονιστεί ότι η μελέτη ανέγερσης της νέας πτέρυγας είχε κατατεθεί στην Πολεοδομία από το 2007 και δεν ελάμβανε έγκριση εξαιτίας αυτών των εμποδίων.

Η ευχάριστη τροπή των πραγμάτων εξελίχθηκε με την τροποποίηση του νόμου περί ΖΟΕ το 2013, τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης με τη σημερινή Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, και την ένταξη του έργου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η σύμβαση για την αναβάθμιση της υπάρχουσας πτέρυγας και την κατασκευής νέας στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, υπογράφηκε την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και του αναδόχου, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη. Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με  προϋπολογισμό 1,42εκ. ευρώ + Φ.Π.Α. και αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 18 μήνες.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η αξία αυτού του πολύ σημαντικού κοινωνικού έργου, το οποίο προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, αξίζει να αναφερθεί ότι το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, προσφέροντας υπηρεσίες φροντίδας σε ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας που έχουν ανάγκη. Αποτελείται από 2 πτέρυγες, εκ των οποίων η μία είναι συμβατική και η άλλη ξύλινη, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας της. Σήμερα φιλοξενούνται 72 γέροντες, εκ των οποίων 55 γυναίκες και 17 άνδρες. Η εξαιρετική λειτουργία του Γηροκομείου έχει ως αποτέλεσμα να είναι ευρέως αποδεκτό και να υποστηρίζεται καθημερινά από την κοινωνία της περιοχής με δωρεές και άλλες πολύτιμες προσφορές. Παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα καλό όνομα πανελλαδικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή ζήτηση από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της έλλειψης χώρου. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Γηροκομείο δεν έχει καμία τακτική κρατική οικονομική επιχορήγηση.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους, όσοι, με μεγαλείο ψυχής και περίσσευμα ανθρωπιάς συνέβαλαν και συμβάλλουν καθημερινά στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κοζάνης, καθώς και σε όσους συνέβαλαν στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου, ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού έργου, το οποίο τόσο πολύ ανάγκη έχει η περιοχή μας.

Γεσθημανή Κεντεποζίδου – Κολοβού

Διευθύντρια Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κοζάνης

*Το κείμενο γράφηκε την άνοιξη του 2019, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει οι εργασίες θεμελίωσης. Λόγοι υγείας της συντάκτριας δεν επέτρεψαν τη δημοσίευσή του. Δημοσιεύεται σήμερα, με αφορμή την χθεσινή τελετή θεμελίωσης του κτιρίου, στη μνήμη της.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.