Κουκουλόπουλος στο Έθνος: “Στη ∆ΕΗ πρέπει άµεσα και πριν από οτιδήποτε άλλο να µπει στρατηγικός επενδυτής µε ευρωπαϊκή πιστοποίηση και ισχυρή συµµετοχή στο µάνατζµεντ – Το ΚΙΝΑΛ του 8% μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του”

25 Αυγούστου 2019
21:35

Tο µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος µιλά για τη νέα πολιτική περίοδο και την κυβέρνηση της Ν∆, ενώ δηλώνει ότι είναι δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήµατά του για το επίτευγµα του γιου του να λύσει µαθηµατικό γρίφο 78 ετών.

Αιχμηρά µηνύµατα προς την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής στέλνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, µε αφορµή τη νέα πολιτική περίοδο µετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής -νυν µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του ΚΙΝΑΛ- σχολιάζει µε ευθύβολο λόγο την προεκλογική καµπάνια του κόµµατος, κάνει αυστηρή κριτική στη Νέα ∆ηµοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει χωρίς περιστροφές την άποψή του για το επικείµενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουκουλόπουλος, που εκλεγόταν επί χρόνια στην Κοζάνη, αναλύει τη θέση του για τη σηµερινή κατάσταση στη ∆ΕΗ, ενώ µιλά για πρώτη φορά για τον γιο του, ∆ηµήτρη, που έλυσε µαθηµατικό γρίφο 78 ετών.

Κύριε Κουκουλόπουλε, τα πρώτα δείγµατα γραφής της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να υποστηρίξει βασικές επιλογές της στη Βουλή;

Ενα κόµµα που ετεροπροσδιορίζεται έχει χαµηλές προσδοκίες και αυτό ισχύει γενικά, πόσω µάλλον στην περίπτωσή µας που η ανάγκη ευδιάκριτου στίγµατος είναι αδήριτη. Η στάση µας στη Βουλή πρέπει να απορρέει από τις αρχές µας και να τη χαρακτηρίζουν εξίσου τόλµη και σοβαρότητα. Η κυβέρνηση είναι νωρίς να κριθεί, ωστόσο δεν παύει να είναι, παρά τις διαφηµιζόµενες «µεταγραφές», µια κυβέρνηση συντηρητική. Κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Ν∆ που παρέδωσε σε τρεις διαφορετικές περιόδους -1981, 1993, 2009- την οικονοµία σε ύφεση. Το γεγονός ότι η Ν∆ διαδέχεται µια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στο κεντρικό ζητούµενο της χώρας, την ανάπτυξη, δεν εγγυάται ότι αυτή θα τα καταφέρει. Αν επενδύουν στον αυτοµατισµό της «θεωρίας του ελατηρίου», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, θα έχουν την τύχη του.

Ασκείτε αυστηρή κριτική, ενώ εµφανιζόσασταν προεκλογικά έτοιµοι να δώσετε ψήφο ανοχής. Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν∆;

Ξεκάθαρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ έλαβε από τους πολίτες εντολή (ελάσσονος) αντιπολίτευσης και έτσι κρίνεται από δω και πέρα

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να υιοθετήσει τη δική σας πρόταση για τον εκλογικό νόµο;

Το µείζον ζήτηµα µε τον εκλογικό νόµο, όπως τόνισα έγκαιρα και στα όργανα του ΚΙΝΑΛ, είναι η ψήφος των αποδήµων, στους οποίους συµπεριλαµβάνεται και η γενιά του brain drain. Ο συµβολισµός είναι πανίσχυρος και εθνικά απαραίτητος, και δεν χωρούν καθυστερήσεις. Από κει και πέρα, η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό εκλογικό σύστηµα, αναλογικότερο αυτού που ίσχυσε µέχρι τώρα και πιο φιλικό στην πολιτική σταθερότητα από την απλή αναλογική. Με αυτή την οπτική, η πρότασή µας είναι σωστή και πρέπει να την αναδείξουµε και να την παλέψουµε δηµόσια, χωρίς συνδιαλλαγές δεξιά και αριστερά.

Η οριστική έξοδος από την κρίση ποιες κινήσεις προϋποθέτει στον οικονοµικό-φορολογικό τοµέα;

Η έξοδος από την κρίση είναι συνώνυµη της επίλυσης του κορυφαίου προβλήµατος, που είναι τα κόκκινα δάνεια – και µάλιστα αυτά των ολιγαρχών που κρατούν τις τράπεζες πρακτικά κλειστές από το 2008. Με το χρήµα δυσεύρετο και σε απαγορευτικό κόστος η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται, ακόµα κι αν µειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Στα φορολογικά, το µείζον δεν είναι ο καβγάς Ν∆ – ΣΥΡΙΖΑ για την πατρότητα της µείωσης φόρων που είναι στην επικαιρότητα, αλλά η σχέση έµµεσης – άµεσης φορολογίας που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι, πλήττοντας βάναυσα τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας υπέρµετρα τα κόστη µεταφορών και ενέργειας.

Πώς κρίνετε τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά µε τη ∆ΕΗ;

Η συνειδητή επιλογή Τσίπρα να διαλύσει τη ∆ΕΗ χάριν µεταπρατικών συµφερόντων οδήγησε στη σηµερινή κατάσταση. Αυτό δεν είναι άλλοθι για συνέχιση της ίδιας πολιτικής από άλλους δρόµους. Στη ∆ΕΗ πρέπει άµεσα και πριν από οτιδήποτε άλλο να µπει στρατηγικός επενδυτής µε ευρωπαϊκή πιστοποίηση και ισχυρή συµµετοχή στο µάνατζµεντ, ώστε να κοπούν όλες οι γέφυρες που συνδέουν κυβερνήσεις, µεταπράτες και ορισµένους συνδικαλιστές µε τη διοίκηση της επιχείρησης. Οι τρεις τελευταίοι διοικητές της ∆ΕΗ πρότειναν τη λύση του στρατηγικού επενδυτή, και µάλιστα σε περιόδους µε ολότελα διαφορετικά δεδοµένα µεταξύ τους τόσο ενεργειακά όσο και πολιτικά. Ας τους ρωτήσει κάποιος γιατί και πώς κατέληξαν στην ίδια θέση.

Κάποιοι και από το κόµµα σας δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασµό. Εχει βάση, κατ’ εσάς, το σενάριο;

Το βρίσκω πολύ προχωρηµένο σήµερα.

Το ΚΙΝΑΛ του 8% µπορεί να υπερβεί τον εαυτό του; Πώς;

Με καθαρή ατζέντα που απαντά πρώτα απ’ όλα στο ερώτηµα «ποιοι είµαστε και τι θέλουµε». Πριν από αυτό, βέβαια, οφείλουµε να συζητήσουµε πού βρισκόµαστε σήµερα και τι έφταιξε, χωρίς εµπάθειες και εγωισµούς.

«Ναι» σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ µε εκλογή ηγεσίας και οργάνων;

Κανένας δεν έχει το δικαίωµα να αποφασίσει για το µέλλον του ΠΑΣΟΚ, παρά µόνο τα µέλη του σε συνέδριο µε όλους τους συνέδρους εκλεγµένους, πλην των βουλευτών, ευρωβουλευτών και των δύο πρώην προέδρων του.

Αν κάνατε αυτοκριτική για την επικοινωνιακή καµπάνια του κόµµατος, ποιο βασικό λάθος θα αναγνωρίζατε;

Με άλλο µήνυµα ξεκινήσαµε τις εκλογές και µε άλλο τελειώσαµε. Στην αρχή είχαµε διαρροές προς τη Ν∆ και στο τέλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, όπως ο κ. Μαλέλης, καλούν την ηγεσία να ανοίξει διάλογο για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου και µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Συµφωνείτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην περίοδο της αθωότητας, έχει κυβερνητικό παρελθόν µε σκοτεινές πλευρές όπως οι τράπεζες, µε συντηρητική σφραγίδα όπως στη φορολογία, µε εξυπηρέτηση συµφερόντων όπως στην ενέργεια, µε εθνική βλάβη όπως στη δηµόσια περιουσία. Χωρίς καθαρές απαντήσεις σε αυτά και πολλά παρόµοια, κανένας διάλογος περί προοδευτικού πόλου δεν έχει νόηµα.

Πριν από λίγες µέρες ο 35χρονος ∆ηµήτρης Κουκουλόπουλος από την Κοζάνη, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Μόντρεαλ, κατάφερε να λύσει έναν µαθηµατικό γρίφο 78 ετών. Είναι ο γιος σας. Τι του είπατε; Ποια συναισθήµατα κυριάρχησαν; Τι προσδοκάτε για τη συνέχεια;

Εύκολα υποθέτουµε όλοι µας τα συναισθήµατα των άλλων σε τόσο σηµαδιακές στιγµές, δύσκολα περιγράφουµε τα δικά µας. Ευχαριστούµε όλους για όσα τιµητικά είπαν και έγραψαν και εύχοµαι τα καλύτερα στα νιάτα µας, που προσπαθούν σκληρά εδώ και στην ξένη. Είναι ζωτική ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η δυνατότητα να δώσουν στην πατρίδα µας αυτά που µπορούν.

ethnos.gr

10 σχόλια

  • Να επιστρέψουν πίσω
   Και οι καθηγητές τους μισθούς των Χριστουγέννων , του Πάσχα και του καλοκαιριού , οι πυροσβέστες τους μισθούς του φθινοπώρου – χειμώνα – άνοιξη οι αστυνομικοί για τις ώρες που δεν έχουν περιστατικά κλπ κλπ . Αυτή η καραμέλα με τους υπάλληλους ΔΕΗ είναι για πολύ φτωχά μυαλά . Πληρώστε τα χρωστούμενα από λογαριασμούς που έχετε στην ΔΕΗ και μια χαρά θα τα πάει

 • Επί 60 χρόνια, 2 γενιές Ελλήνων, μοναδικός στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ ήταν ο Ελληνικός λαός. Και η ΔΕΗ ανέπτυξε λιγνίτες και νερά, τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, εξηλέκτρισε απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, στήριξε τη βιομηχανική ανάπτυξη κι είχε πάντα απ’ τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ευρώπη.

  Όλα τα προβλήματα που έχει η ΔΕΗ τα προκάλεσε η εγκληματική και αντεθνική πολιτική Πασοκ-ΝΔ, με την υποχρέωση της ΔΕΗ να καίει φυσικό αέριο και ν’ αγοράζει ενέργεια από ΑΠΕ και Μυτιληναίους, να ηλεκτροδοτεί τζάμπα Λαρκο κι αγρότες, κλπ, κλπ, κλπ. Οι ίδιοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, οι ίδιοι ευθύνονται για τα προβλήματα της ΔΕΗ.

  • Τα φθηνοτερα τιμολογια στην Ευρωπη…. ψαξε να βρεις στην Ευρωπη 300 ευρω μισθο κ μετα πες μας. Τι κοστος ζωης εχει η Ευρωπη και τι μισθους. Μονο που η ΔΕΗ πληρωνε και πληρωνει με ευρωπαικους μισθους. Ας τους προσαρμοσει στους Ελληνικους να σωθει. Ας επιστραφουν οι αδουλευτοι μισθοι πολιτικων, συνδικαλιστων,πλασματικων κι αχρείαστων υπερωριων κι ας σωθει.

 • τον γιουχαισαμε τον βρισαμε του φορτωσαμε ολες τις αμαρτιες της γης ! τωρα που καθισε πιο ψυχραιμοι πια καταλαβαινουμε οοσο τον αδικησαμε και ποσο λειοει η φωνη του

 • τλεθερμανση .πορος .πανεπιστημιο .διαδυμα .επαρκεια νερου δευακ .προγραμμα του σεισμου ..βιβλιοθηκη .αναπλαση των γειτονιων της πολης .ολα εχουν τη σφραγιδα του ή την καθοριστικη του συμμετοχη

 • Στην προηγούμενη βουλή η πέντε βουλευτές του Κοζάνης ήταν παντελώς ανύπαρκτοι . Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουν κάτι οι τωρινοί. Μόνο ο Κουκουλόπουλος μπορούσε να κάνει κάτι για την πόλη μας. μόνο αυτός έχει θέση και λόγο στο κόμμα του

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.