Αποχαιρετιστήρια επιστολή του Μανώλη Παναγιωτάκη προς το προσωπικό της ΔΕΗ – Αξία της Επιχείρησης οι εργαζόμενοί της

26 Αυγούστου 2019
08:15

Αποχωρώ σήμερα από την Επιχείρησή μας έχοντας συμπληρώσει 45 και πλέον χρόνια αδιάκοπης, πολυσχιδούς, δημιουργικής δραστηριότητας. Απλός εργαζόμενος, συνδικαλιστικό στέλεχος, διευθυντικό στέλεχος και -τελικά Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην πιο κρίσιμη περίοδο της 70χρονης ιστορίας της Επιχείρησης.

Αυτή η διαδρομή, που αναπόφευκτα σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή και την προσωπικότητά μου, σε βαθμό ταύτισης με τη ΔΕΗ, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω την Επιχείρησή μας σε όλες της τις διαστάσεις, αλλά κυρίως να εμβαθύνω και να κατανοήσω τα προβλήματα, τις αντιλήψεις, τη λειτουργία και εν τέλει την κουλτούρα των ανθρώπων της, απλών εργαζομένων και στελεχών. Και μάλιστα να βιώσω ως μέλος αυτής της κοινότητας την εξέλιξή της στο πέρασμα των χρόνων και στην αλλαγή των καταστάσεων.

Έτσι συνειδητοποίησα το μέγεθος της αξίας αυτής της Επιχείρησης για τη χώρα μας. Αξίας που οφείλεται πρωτίστως στους ανθρώπους της.

Αυτή η συνειδητοποίηση ήταν η σημαντικότερη πηγή από την οποία αντλούσα τη δύναμή μου σε κάθε φάση. Στον αγώνα για τα δικαιώματα και τα προβλήματα των εργαζομένων, τον αγώνα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ από επιθέσεις, άστοχες επιλογές ή λανθασμένες πρακτικές και, εντέλει, τον αγώνα για να την κρατήσουμε όρθια στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, να ανοίξουμε νέους δρόμους, να βελτιώσουμε τη λειτουργία της στις νέες συνθήκες, να προσαρμοστούμε στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Επικοινωνώντας σήμερα μαζί σας δεν θα κάνω απολογισμό της 4ετίας. Άλλωστε η πορεία και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι καταγραμμένα στις ομιλίες μου στις Γενικές Συνελεύσεις και σε άλλες επίσημες εταιρικές εκδηλώσεις. Ούτε θα αναφερθώ στη σημερινή κατάσταση και προβλήματα, για τα οποία μίλησα εκτενώς στη Γ.Σ. της 22ας Αυγούστου.

Είναι πολύ πιο χρήσιμο να σταθώ και να αναδείξω τις αρχές με τις οποίες λειτούργησα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, στη βάση των οποίων ζητώ να κριθώ αλλά κυρίως, με τις οποίες επιδιώκω να ελκύσω την προσοχή σας και να προκαλέσω τον προβληματισμό σας. Όταν οι αρχές και οι ιδέες υιοθετούνται και γίνονται κτήμα των πολλών διαμορφώνονται οι πιο στέρεες παρακαταθήκες για το μέλλον.

Ενότητα 

Πρωταρχικός μου στόχος ήταν να ενώσω το προσωπικό. Έτσι απέκλεισα ευθύς εξαρχής κάθε ίχνος αντιμετώπισης των εργαζομένων και των στελεχών με κριτήρια εξωϋπηρεσιακά. Η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι αλλά και εγώ προσωπικά, έχουμε υποφέρει από καταστάσεις και φαινόμενα εξωτερικών παρεμβάσεων και μηχανισμών με συνέπεια τη διαίρεση, την αποσυσπείρωση και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στην Επιχείρηση, στους θεσμούς και στις διαδικασίες της.

Διάλογος 

Όχι μόνο έδινα το δικαίωμα αλλά και ενθάρρυνα τη διατύπωση άποψης αντίθετης από τη δική μου. Φιλοσοφία μου ήταν ότι καμμία ιδέα, άποψη ή πρόταση δεν ενοχοποιείται. Όλες εξετάζονται, υιοθετούνται ή απορρίπτονται, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Επιχείρησης.

Εμπιστοσύνη 

Όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες μου τους περιέβαλλα με εμπιστοσύνη. Τους αντιμετώπιζα με ειλικρίνεια κάνοντάς τους κοινωνούς όλων των δεδομένων και όλων των προβληματισμών μου. Έτσι δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα συνεργασίας ώστε όλοι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Έτσι άλλωστε αποκαλύπτονται, αργά ή γρήγορα, και οι λίγοι που δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης και χρειάζονται προσοχή.

Αξιοκρατία

Επιδίωξα την ανάδειξη και την εμπέδωση της αξιοκρατίας σε όλες της τις διαστάσεις. Όχι μόνο στις αναθέσεις καθηκόντων αλλά, πολύ περισσότερο στην αξιολόγηση της απόδοσης και της εργασιακής συμπεριφοράς του καθένα και της καθεμιάς. Και, στο μέτρο του δυνατού, με επιβράβευση αυτών που διακρίνονται, και παρακίνηση όλων για βελτίωση. Σ’ αυτό άλλωστε στοχεύει και το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Πληροφόρηση 

Η ενημέρωση των εργαζομένων για τα προβλήματα και τις προοπτικές της εταιρείας, πάντοτε με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς εκπτώσεις, και η ανάληψη ευθύνης με πνεύμα ειλικρινούς αυτοκριτικής είναι συστατικό στοιχείο όχι μόνο χρηστής αλλά και αποτελεσματικής διοίκησης. Και βέβαια η άμεση επικοινωνία με Το προσωπικό, πράγμα που ακολούθησα έχοντας επισκεφθεί και μιλήσει σε όλες σχεδόν τις μονάδες. Έτσι δημιουργείται η εμπιστοσύνη μεταξύ ελεύθερων και αναπτυγμένων ανθρώπων και επιτυγχάνεται η συσπείρωση στην Επιχείρηση.

Εργασιακά προβλήματα 

Η υπεράσπιση των εργαζομένων αλλά και των συνδικάτων από τις γνωστές, όχι αθώες, επιθέσεις είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της ίδιας της Επιχείρησης. Αυτό δεν συνεπάγεται συγκάλυψη των αδυναμιών και των αρνητικών φαινομένων και καταστάσεων. Έτσι προχωρήσαμε εν μέσω κρίσης στη λύση σημαντικών προβλημάτων, όπως η αποζημίωση των 15.000 € λόγω λύσης σύμβασης εργασίας το 2017, και, όπως κυρίως, ο κορυφαίος θεσμός της ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την ΕΣΣΕ του 2018. Έτσι αντίστοιχα προχωρήσαμε και σε λήψη μέτρων όπως οι μεταθέσεις προσωπικού από μη λειτουργούσες για χρόνια μονάδες, με αδιάβλητα πάντοτε κριτήρια, χωρίς αδικίες.

Πολιτισμός 

Οι σχέσεις των εργαζομένων με την Επιχείρηση δεν εξαντλούνται μόνο στην προσφορά εργασίας. Πρέπει να πλουτίζουμε την εσωτερική ζωή της Επιχείρησης, να συμβάλλουμε στην άνοδο του πολιτισμικού μας επιπέδου, στην ανάδειξη των αξιών του κόσμου της εργασίας. Εκεί αποσκοπούσαν οι εκδηλώσεις της 8ης του Μάρτη για τη γυναίκα, για τη μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου, και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι κάθε είδους εκδόσεις μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιδίωξα με το δικό μου παράδειγμα ως επικεφαλής της Επιχείρησης να καταδείξω πώς πρέπει να είναι και να δρα ένας εργαζόμενος και, πολύ περισσότερο, ένα στέλεχος της ΔΕΗ στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Σε ποιο βαθμό το πέτυχα θα το κρίνετε εσείς. Σίγουρα προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις.

Νοιώθω υπερήφανος ως μέλος της κοινότητας της ΔΕΗ.

Πρέπει και σεις να είστε υπερήφανοι που εργάζεστε σε αυτή την κορυφαία Επιχείρηση της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμή σας στην καθημερινή δουλειά και στην προσπάθεια για βελτίωση.

Και, βέβαια, να επαγρυπνάτε. Τα βήματα που κάναμε, όσο σημαντικά και αν είναι, δεν είναι παγιωμένα. Οι δυνάμεις που ορέγονται το παρελθόν δεν έχουν εξαφανιστεί. Η εμπέδωση των αξιών είναι υπόθεση όλων, Διοίκησης και εργαζομένων. Η συλλογική προσπάθεια, η επαγρύπνηση και ο αγώνας θα ματαιώσει τις επιβουλές, θα φράξει το δρόμο στο χθες.

Εύχομαι στη νέα Διοίκηση καλή επιτυχία στο έργο της.

Εύχομαι σε όλους σας δύναμη και αισιοδοξία. Οι αρχές και οι αξίες μας φωτίζουν το δρόμο για το μέλλον.

Σας χαιρετώ.

energypress.gr

3 σχόλια

  • …απλός εργαζόμενος, συνδικαλιστικό στέλεχος και τελικά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης…. Τρανή απόδειξη για το ποιός είναι το “σύστημα” αυτής της χώρας!

  • Το `άξια της επιχείρησης οι εργαζόμενοι της ` δεν σας απαλλάσσει κ Παναγιωτάκη από της ευθύνες σας . Σαν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος παραδώσατε στον επόμενο μια επιχείρηση υπερχρεωμένη με ρεκόρ απωλειών για την χρονιά που πέρασε και με ένα `άξια της επιτηρήσεις οι εργαζόμενοι της ` ρίχτεται τις ευθύνες στους εργαζόμενους. Κρίμα

  • Άλλος ένας αποτυχημένος πρόεδρος της ΔΕΗ… και φυσικά δεν τον επέλεξαν ως πρόεδρο για την αξία του… κομματικό στέλεχος ήταν κι αυτός… για να εκτελεί τις εντολές του υπουργού του… καμία σύγκρουση, καμία παραίτηση…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.