Εννιά πρωτότυπα προϊόντα προερχόµενα από µια φάρµα αφιερωµένη αποκλειστικά και µόνο στη λεβάντα βγήκαν κατακαλόκαιρο στις αγορές, εντυπωσιάζοντας όσους τα έχουν δοκιµάσει. Το επίσηµο ντεµπούτο του «Λεβανθού», µιας φάρµας που βρίσκεται σε υψόµετρο 880 µέτρων και σε µια έκταση 110 στρεµµάτων στην Καληράχη Γρεβενών, θα γίνει στη φετινή ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (∆ΕΘ) τον Σεπτέµβριο.
Πρόκειται για τις προσπάθειες της κυρίας Βάσως Βουζά-Κυρατζή, αγρότισσας η οποία µαζί µε τον σύζυγό της Γιώργο Κυρατζή, αν και ασχολούνταν µε σιτάρι και άλλες εκτατικές καλλιέργειες σκέφτηκαν να βάλουν πριν από µερικά χρόνια σε ένα µικρό χωράφι στο χωριό τους λεβάντα. Ακολούθησαν ακόµη τέσσερεις.
«Ο καθένας έβαλε στα δικά του χωράφια και κάναµε ένα χωριό πολύ ωραίο» ιστορεί η ίδια. Κάπου εκεί το επιχειρηµατικό µυαλό της 53χρονης σήµερα αγρότισσας, άρχισε να στροφάρει ιλιγγιωδώς.
«Όταν βάζεις λεβάντα την πρώτη χρονιά, τον ανθό δεν µπορείς να τον κάνεις κάτι. Συνήθως τον κόβεις και τον πετάς για να δυναµώσουν τα φυτά. Εγώ σκέφτηκα γιατί να το πετάξω; Έκοψα µόνη µου µε το δρεπάνι όλο το χωράφι και µοίρασα τον ανθό δεξιά και αριστερά σε µικρά φακελάκια για τσάι. Είδα ότι αυτό άρεσε στον κόσµο», αφηγείται η ίδια. Μετά από αυτό ήρθε η ιδέα της µεταποίησης, αν και τα επόµενα δυο χρόνια, τη σοδειά την έδιναν σε µονάδες για παρασκευή αιθέριου ελαίου.
Σήµερα τα εφτά αρχικά στρέµµατα έχουν φτάσει τα 110 στρέµµατα και πλέον ξεκινά ο αγώνας για επέκταση στην εγχώρια αγορά και γιατί όχι σε αυτές του εξωτερικού.
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 31 Αυγούστου
Πηγή https://www.agronews.gr/special-reports/178783/i-levada-den-einai-mono-gia-ladi-ston-ebora/