Ακόμα και σήμερα, το ποσοστό των Ελλήνων αγροτών που έχουν κάποια βασική αγροτική εκπαίδευση δεν ξεπερνά το 6,2%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. To 2008, όταν ο Άγγελος Παπαδόπουλος αποφάσισε να σπουδάσει τυροκομία στην γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, η νοοτροπία της εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα φάνταζε κάτι μακρινό. Έχοντας οικογενειακή αγροτική παράδοση, ο Άγγελος αποφάσισε να αποκτήσει και τις γνώσεις εκείνες που θα γίνονταν μια μέρα διαβατήριο για τη δημιουργία του δικού του τυροκομείου.
Αξιοποιεί μέχρι στιγμής το 40% του γάλακτος που παράγει για τη δημιουργία πρόβειου τυριού, με την επωνυμία «Τυροκομικά Άγγελος» |
Και έτσι, 11 χρόνια μετά, δημιούργησε τη δική του καθετοποιημένη μονάδα στο Βατερό Κοζάνης, που ξεκινά από την καλλιέργεια των ζωοτροφών, την εκτροφή 500 προβάτων και φτάνει μέχρι την τυροκόμηση. «Ήταν σαν όνειρο, να δημιουργήσουμε μαζί με τα αδέρφια μου ένα τυροκομείο. Δεν είχαμε καμία γνώση, ούτε οι παππούδες μας ασχολούνταν με την τυροκομία, μόνο με την εκτροφή ζώων», αναφέρει στην «ΥΧ».
Όταν ο ίδιος βρισκόταν σε αναζήτηση της αγροτικής επαγγελματικής του πορείας, έμαθε για τη γαλακτοκομική σχολή από το κτηνιατρείο της Κοζάνης. «Η σχολή δεν ήταν γνωστή στα μέρη μας, ούτε φοιτούσαν πολλοί εκεί από την Κοζάνη, καθώς το κομμάτι της εκπαίδευσης δεν ήταν διαδεδομένο. Όταν έμαθα για αυτήν αποφάσισα να πάω, έτσι ώστε κάποια στιγμή να ανοίξω το δικό μου τυροκομείο».
Δημιουργία τυροκομείου
Η δημιουργία του τυροκομείου ξεκίνησε το 2014 για να λειτουργήσει για πρώτη φορά το 2017. «Αν δεν είχα πάει στη σχολή, δεν νομίζω ότι θα έκανα το βήμα για το τυροκομείο. Δεν θα είχα καμία γνώση και θα χρειαζόμουν κάποιο άλλο άτομο να κάνει τη δουλειά. Σήμερα κάνω την τυροκόμηση εγώ, με τη βοήθεια των αδερφών μου», τονίζει ο Άγγελος.
Ο ίδιος αξιοποιεί μέχρι στιγμής το 40% του γάλακτος που παράγει για τη δημιουργία πρόβειου τυριού, με την επωνυμία «Τυροκομικά Άγγελος», το οποίο πωλείται είτε απευθείας σε πελάτες της περιοχής, είτε σε μίνι μάρκετ. «Αν και το τυροκομείο έχει δυναμική για όλη την παραγωγή γάλακτος, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με μια μικρότερη ποσότητα για να δούμε πως θα πάει. Ευτυχώς βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση, καθώς έχουν φύγει όλα τα προϊόντα μέχρι στιγμής», επισημαίνει.
www.ypaithros.gr/
ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΩΜΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΣΑΒΒΑΣ
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΦΕΤΑ !!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ…
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Μπράβο παιδιά! Ας ξεκινήσουν Επιτέλους όσοι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μπορούν την καθετοποίηση των επιχειρήσεών τους για να μπορέσουμε κάποια στιγμή (Όσο γίνεται) να χτυπήσουμε τα καρτέλ των μεγάλων και να γίνονται πια οι κτηνοτρόφοι κύριοι του εαυτό τους(όποιοι μπορούν) μακάρι όλοι!!
Και οι συνέργειες, (Συνεταιρισμοί), είναι χρήσιμοι
Μορφωμένα παιδιά είστε διαβάστε για τα τσελιγκάτα και θα βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα εφαρμόσιμα και για το σήμερα
Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα;;;
συγχαρητήρια και πάντα επιτυχία, απο τον Κλείτο είναι ο Άγγελος και οχι απο το Βατερό (όπου έχει την μονάδα του)
μπραβο κοζαν που προβαλεις τετοιες προσπαθειες .
Μπράβο κ συνχαρητηρια στο παιδί, το παίρνω εδώ κ 2 χρόνια το τυρί τους είναι πολύ καλό κ πεντανοστιμο.
ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥΚΟ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΝΑΙ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ!!
ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ..(ΑΠΟ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ )
Πολλά συγχαρητήρια στον Άγγελο κ στα αδέρφια τού για το εγχείρημα τούς βγάζοντας τέλεια φέτα στην αγορά:
Ευχόμαι κ άλλοι νέοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μεταποιητικές μονάδες…