Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε για ένατη (9η) συνεχή χρονιά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπνοχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», η «ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ».

Με το Καπνοχώρι συνδέομαι σχεδόν μισό αιώνα, από το 1970. Το επισκέπτομαι τακτικά. Στη γιορτή πατάτας που πραγματοποιείται για ένατη χρονιά, παρευρίσκομαι για πρώτη φορά. Εντυπωσιάστηκα, το ίδιο πιστεύω και οι εκατοντάδες επισκέπτες. Προβαίνω στο σχόλιο μου αυτό, γιατί η εκδήλωση μου έκανε εντύπωση για την οργάνωσή της και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, σένα μικρό χωριό.

Παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο Λευτέρης Μόσχος, συνεπής και λιτός στις παρουσιάσεις, δίνοντας πρώτα το λόγο, στην Πρόεδρο του Συλλόγου κα Αγάπη Αμαραντίδου, η οποία ήταν λακωνική και περιεκτική στο χαιρετισμό της. Κλείνοντας το χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους, επισήμους και μη, ακόμη και τους ξενιτεμένους στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αμερική κ.ά., που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Το πρόγραμμα μπορώ να πω, πως δεν ήταν κουραστικό και τούτο διότι το ΔΣ του Συλλόγου θέλει να παραδίδει την πίστα περισσότερο στον «ταλαιπωρημένο» λαό, έτσι κι έγινε. Από δω και πέρα το λόγο τον είχε ο παρουσιαστής, παραδίδοντας την πίστα στο πρώτο χορευτικό του Μαυροδενδρίου. Οι κάμερες των ΜΜΕ ήσαν ήδη έτοιμες για τη λήψη των κυριότερων εικόνων της εκδήλωσης. Τα χειροκροτήματα που μάζεψε το χορευτικό του Μαυροδενδρίου ήσαν παρατεταμένα και δικαιολογημένη η μικρή καθυστέρηση εμφάνισης του δεύτερου και τελευταίου χορευτικού τμήματος που ήταν, ο χορευτικός όμιλος Κοζάνης με Πρόεδρο και χοροδιδάσκαλό τον Αργύρη Παπαζήση. Ο όμιλος της Κοζάνης μας χάρισε ένα σύντομο πρόγραμμα από δημοτικά και πλούσια σε περιεχόμενο τραγούδια. Η σειρά τώρα ήταν του λαού. Η ορχήστρα του Παναγιώτη Χωλόπουλου με τραγουδιστή τον ίδιο, ήταν ζωντανή και πλούσια σε ποντιακά. Μας καθήλωσε όλους απολαμβάνοντας τον. Στην πίστα, μπορώ να πω, συμμετείχε το 1/3 του κόσμου της εκδήλωσης που κατέκλισε κάθε γωνιά της πλατείας. Η πίστα, αν και άσφαλτος, σείονταν κυριολεκτικά. Η ομάδα του κ. Χωλόπουλου κράτησε αρκετή ώρα, για να δώσει τη σειρά της στην ομάδα με το κλαρίνο, του Κυριάκου Παπαδόπουλου και τραγουδιστή τον κ. Σταύρο Εμπεκλίδη. Πλούσιο και το ρεπερτόριο του κ. Παπαδόπουλου με δημοτικά και εύθυμα τραγούδια.

Μετά από όλα αυτά , αισθάνθηκα την ανάγκη, όπως αναφέρω και παραπάνω, να γράψω λίγα λόγια και να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης και να τους ευχηθώ δύναμη κουράγιο, τυχόν δυσμενή σχόλια να μη τα λαμβάνουν υπόψη, οι άνθρωποι που προσπαθούν να σχολιάζουν δυσμενώς κάθε εκδήλωση είναι πλασμένοι μόνο γι΄ αυτό.

Τέλος, να σημειώσω εδώ ότι ο Σύλλογος πρόσφερε, με τον πλούσιο μπουφέ, μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων από πατάτες, σε όλους τους παρευρισκομένους. Φεύγοντας έπαιρνε ο καθένας και μια σακούλα, από τις πολύ καλής ποιότητας, πατάτες της περιοχής, προσφορά των παραγωγών του χωριού.

Μπράβο σας παιδιά!!!

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΣ

Κοζάνη 01/09/2019