Ερώτηση του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, με θέμα “επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης μεταναστών από την Περιφέρεια Γρεβενών.”

9 Σεπτεμβρίου 2019
12:38

Η Περιφέρεια Γρεβενών είναι μια ιδιαίτερη περιοχή γεωγραφικά και όσον αφορά στα επιμέρους χαρακτηριστικά της. Μια περιοχή με αρκετές ελλείψεις και με κατοίκους ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος. Με πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο, τα οποία εάν αξιοποιηθούν μπορούν να αποφέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τα Γρεβενά βρίθουν ευκαιριών επένδυσης, έχοντας πλήθος ιαματικών πηγών, αγροτουριστικών μονάδων, αρχαιολογικών και προϊστορικών ευρημάτων, μοναδικής χλωρίδας και πανίδας και ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, στη Βασιλίτσα, με χιόνι για εννέα (9) μήνες το χρόνο.

Ευκαιρίες, για τις οποίες υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν –μετά από σωστή μελέτη – να χρηματοδοτηθούν είτε από τον εγχώριο αναπτυξιακό νόμο είτε το ΕΣΠΑ είτε με ΣΔΙΤ.

Ευκαιρίες οι οποίες σε συνδυασμό με γνωστές εκδηλώσεις της περιφέρειας των Γρεβενών, όπως τη Γιορτή των Μανιταριών, τη ξεχωριστή τοπική γαστρονομία, το μοναδικό τοπικό χαρακτήρα και τους συλλόγους, τα γραφικά χωριά και τις δεκάδες εορτές μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν στο να γυρίσει σελίδα η περιοχή.

Ωστόσο παράλληλα υφίσταται και ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης:

Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών καταλυμάτων των Γρεβενών –τα οποία σημειωτέον είναι λιγοστά- και βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές, φιλοξενούν αποκλειστικά μετανάστες.

Σχεδόν οκτακόσιοι (800) μετανάστες φιλοξενούνται σε έντεκα (11) ξενοδοχεία σε Κρανιά, Πολυνέρι, Σαμαρίνα, Φιλιππαίους, Λάβδα, Αλατόπετρα και Πανόραμα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος επισκέπτης να βρει κατάλυμα και να επισκεφθεί την περιοχή των Γρεβενών ή το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα.

Εν τω μεταξύ επιχειρήσεις στα Γρεβενά κλείνουν ή μετά βίας επιβιώνουν και χάνονται θέσεις εργασίας, γεγονός που εντείνει την ούτως ή άλλως βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση των κατοίκων των Γρεβενών, ενώ και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας μαραζώνει, μην έχοντας κέρδη και αδυνατώντας πλέον να ανταπεξέλθει ακόμη και σε βασικές εργασίες εκσυγχρονισμού που θα το διατηρήσουν ανταγωνιστικό.

Τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι η ανάγκη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των μεταναστών είναι ζωτικής σημασίας, ειδάλλως τα Γρεβενά καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πότε θα μετακινηθούν και μετεγκατασταθούν οι μετανάστες από τα Γρεβενά;

Ο ερωτών,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Γρεβενών

5 σχόλια

  • Θα μας τρελάνουν, οι “Κανονικοί Άριστοι” της μια ζωή δεξιάς

    “Να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στα Γρεβενά” ζήτησαν απο τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, οι ξενοδόχοι της περιοχής

    την σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και των Ξενοδόχων της περιοχής ζητήθηκε η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή στην παροχή του πρωινού, επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης του κλάδου με εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσής, λόγω του μεγάλου χειμώνα ενώ οι ξενοδόχοι των Γρεβενών που φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους πρόσφυγες ζήτησαν να συνεχιστούν τα προγράμματα φιλοξενίας. Επεσήμαναν στο υπουργικό κλιμάκιο ότι ο ορεινός όγκος των Γρεβενών που σήμερα φιλοξενεί περί τους 1000 πρόσφυγες, αντιπροσωπεύει την αντί – Μόρια της Ελλάδας και ανέφεραν ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που επισκέφθηκαν την περιοχή έδωσαν εύσημα σε ότι αφορά τις συνθήκες της φιλοξενίας και την υποστήριξη που παρέχεται στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

  • Έχοντας πλήθος αγροτουριστικών μονάδων.
    Η μεγάλη παρεξήγηση στην ελληνική πραγματικότητα.
    Αγροτουριστική μονάδα θεωρούμε έναν ξενώνα σε ένα χωριό, που κάποια εποχή με προγράμματα ΕΣΠΑ τραπεζικό δανεισμό κλπ βρέθηκαν χωριά να έχουν έναν δύο και τρεις ξενώνες, εκ τον οποίον σήμερα, και ιδικά στα Γρεβενά αν δεν είναι κλειστοί λόγο κατάσχεσης από τις τράπεζες, υπολειτουργούν περιστασιακά, για καμιά αρπαχτεί, χωρείς επαγγελματισμό και προοπτική, υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες και δρώντας αθέμιτα σε βάρος των σοβαρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα στα Γρεβενά.
    Αγροτουρισμός στις χώρες των κουτόφραγκων σημαίνει.
    Έχω το καλοκαίρι την στάνη μου στην Βαλια Καλντα, (όταν λέμε στάνη εννοούμε στάνη), και έχω την δυνατότητα στις εγκαταστάσεις μου να φιλοξενήσω δυο τρεις πεζοπόρους, και να ταΐσω καμιά εικοσαριά περαστικούς.
    Έχω ένα δωμάτιο περίσσια στο σπίτι μου σε ένα γραφικό χωριό, που το διαθέτω σε περαστικούς, παράλληλα τους ταιζω με ότι έχω, έχω και εσπρέσο, και τους πουλώ και λιαστές ντομάτες και μανιτάρια και κτλ.
    Αγροτουρισμός στις χώρες των κουτόφραγκων σημαίνει συμπληρωματικό εισόδημα στο κύριο επάγγελμα του αγρότη και κτηνοτρόφου.
    Βέβαια σε αυτού του τύπου τον τουρισμό δεν θα βρούμε τζακούζι, θα μας ξύνουν, τα πετινα, τα σκυλιά, τα τραγια και τα γελαδια, θα μυρίζει και ολίγων κοπριά, θα περισσεύει και η μύγα,

  • Άντε τώρα να μας πάρουν στα σοβαρά

    και ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, στη Βασιλίτσα, με χιόνι για εννέα (9) μήνες το χρόνο.

    Να ξέραμε και τι γράφουμε,

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.