«Είδες η ΔΕΗ; Θα μας αλλάξει τα φώτα!!!» (του Ιωάννη Ρόνα)

12 Σεπτεμβρίου 2019
12:06

Μεγάλη αναστάτωση προέκυψε στα θέματα της ΔΕΗ, η οποία θα υποστηριχθεί για να επιβιώσει. Οι καταναλωτές καλούνται να την σώσουν και γι αυτό εξαγγέλθηκαν μέτρα σε βάρος χιλιάδων καταναλωτών- οφειλετών της, οι οποίοι απειλούνται με αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια και σε μικροεπιχειρήσεις, αν δεν καταβάλουν το 50% της οφειλής, είτε κατέβαλαν όποιο ποσό, έναντι του λογαριασμού των στη ΔΕΗ, κατά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε μήνα), είτε «ξεχνούσαν» να πληρώνουν ακόμα και για χρόνο ή χρόνια.
Βέβαια, οι προειδοποιητικές ενημερώσεις ξεκίνησαν πριν από τον Μάϊο με αποστολή σημειωμάτων. Αύγουστο και Σεπτέμβριος, πρέπει να εκτελεσθούν οι αποφάσεις εκείνες.
Σε άρθρο της, πολιτική εφημερίδα, που εκδίδεται στη Θες/νίκη, την 24/8/2019, μεταξύ των άλλων, γράφει ότι …« σε ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ αναφέρει ότι έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, να κοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες που έχουν εντοπισθεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής…». Μάλιστα δε μόνο ένας μεγάλος αριθμός πελατών, που ανέρχεται σε 60 χιλιάδες, οφείλει 800 εκατ. ευρώ.
Η νέα διοίκηση θέλει, βασικά, να ανατρέψει τη σημερινή προβληματική εικόνα ρευστότητας, ενώπιον των ορκωτών ελεγκτών ( emst et young ), ώστε η Έκθεση των, τώρα τον Σεπτέμβριο, να δείξει για το «καλώς έχειν».
Η ΔΕΗ ελέγχεται από ορκωτούς και οι οποίοι , επί του προκειμένου, μπορεί να αποφανθούν ότι δεν είναι βιώσιμη, όπως κάτι τέτοιο έγινε και προηγούμενα. Και το ενδιαφέρον, επειδή η ΔΕΗ δεν είναι απλή και ανεξάρτητη ΑΕ, αλλά είναι ΔΕΚΟ Α.Ε και έχει κρατική εξάρτιση και επιτήρηση, ως γνωστό.
« … Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις και για τα δάνεια της επιχείρησης, με αρνητικές επιπτώσεις στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα!!!», γράφει η εφημερίδα.
Αυτή θα είναι μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, ασφαλώς, αλλά οι πολιτικοί ας μη επιρρίπτουν στους πολίτες το οικονομικό βάρος.
Το βάσανο λοιπόν , εκτός του προβλήματος της ΔΕΗ, είναι και οι τράπεζες, με τους πιο πάνω αυτών.
Ναι, να σωθεί η ΔΕΗ, αλλά να βοηθηθούν και οι ¨αδύναμοι¨ οφειλέτες- καταναλωτές της για να ανταποκριθούν. Ο απλός καταναλωτής της ΔΕΗ να μη βρεθεί στο σκοτάδι , στη μιζέρια, στερώντας στην οικογένεια την στοιχειώδη ποιότητα ζωής της και με τον στιγματισμό «κακοπληρωτής» ή πιο μοντέρνα « στρατηγικός κακοπληρωτής», δίδοντας τον βορά σε εκείνους τους συμπολίτες που κατάφεραν να μη οφείλουν. Δηλαδή, το «μπαλάκι» του ανάθεμα και της αντιπαλότητας στο λαό, για να είναι μοιρασμένος σε δυό στρατόπεδα. Στο αγαπημένο «σπόρ» του Έλληνα, την μεταξύ μας διχόνοια.
Ένα μέρος του «μεγάλου χρέους!», του φτωχού καταναλωτή της ΔΕΗ, δημιουργήθηκε παλιότερα και με το «χαράτσι» που επιβλήθηκε και ήταν η αιτία, εν αρχοίς, των καθυστερήσεων ως σήμερα, γιατί προηγούμενα δεν υπήρχαν τέτοια εκτεταμένα φαινόμενα. Ακόμα, η αδυναμία εξόφλησης αρκετών λογαριασμών δημιουργήθηκε ή επαυξήθηκε και στους επτά «χειμωνιάτικους» μήνες και προηγουμένων ετών , επειδή εκτάκτως και ανυπολόγιστα ο καταναλωτής έκανε χρήση κάποιου ηλεκτρικού θερμαντικού , εδώ στη Δυτ. Μακεδονία, για να ζεστάνει την οικογένεια σε θερμοκρασίες του -15ο και – 18ο Κελσίου, ζώντας αρχέγονα με την ξυλόσομπα του, ελέω μνημονίων, ο στρατηγικός αυτός κακοπληρωτής(!), ο μπανταχτσής(!),που λένε, γιατί αυτός είναι ο μπανταχτσής(!) που χρωστάει 800,1000,1200, ας πούμε, ευρώ στη ΔΕΗ, για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί είναι και τέτοιοι πολλοί οφειλέτες- καταναλωτές μέσα στις 60 χιλιάδες, με αυτά τα ποσά και για τους βασικότερους λόγους , συν την κρίση.
Και όλα αυτά, όπως είπαμε παραπάνω, για να πάρει το « καλώς έχειν » η ΔΕΗ και να επιβραβευθούν οι τράπεζες από τους κερδοσκόπους της τρόϊκας!!!
Βγήκαμε μεν από τα μνημόνια , αλλά έχουμε μπάστακα, την αυστηρή επιτήρηση.
Όμως, όποιος φτωχός με οφειλές των 700 ή 1000 ευρώ , «στρατηγικός κακοπληρωτής(!)», λεγόμενος, καταβάλει κάθε μήνα ένα ικανοποιητικό μέρος της οφειλής (15%) αυτής, που τον βασανίζει αυτό το χρέος , με βάσει το δηλωθέν γνωστό εισόδημά του, δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα κατανόηση, αλλά σημαίνει, για τη ΔΕΗ, ότι αποφεύγει συστηματικά(!) να πληρώνει, επειδή δεν μπορεί να εξοφλήσει, εδώ και τώρα, παρά την επιθυμία του και γι αυτό συσσωρεύονται κάποια ποσά .
«Τους παίρνει η μπάλα μερικούς ανεξέλεγκτα», που λέμε.
Το να πληρώνει κάποιος, αποδεδειγμένα, κάθε μήνα ποσά και πάνω από την οικονομική δυνατότητα του (με δανεικά) έχει άλλη έννοια και άλλη έννοια να μη πληρώνει κανένα ποσό εδώ και πολλούς μήνες ή χρόνια. Και αυτά πρέπει να τα διαχωρίζουν οι της ΔΕΗ, οι πολιτικοί και όποιοι άλλοι περί αυτών και να μη απειλούνται βάρβαρα για αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αυτοί οι καταναλωτές. Πρέπει να υπάρχει η συνεννόηση και η συμπαράσταση σ αυτούς από το κοινωνικό(!) κράτος.
Για να μη κοπεί δε η παροχή στον καταναλωτή- οφειλέτη, η ΔΕΗ ζητεί απ αυτούς να της καταβληθεί το 50% του λογαριασμού, εδώ και τώρα. Και μιλάμε γι αυτούς που οφείλουν τελευταία 800 – 1200 ευρώ και μπορεί τα περισσότερα να μη αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά τους Δήμους, την ΕΡΤ κ.ά.
Ασφαλώς διακρίνουμε και κάποιες ευαισθησίες από υπαλλήλους της ΔΕΗ και λέμε μπράβο. Και όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε , για να μη εκτεθούν η ΔΕΗ, οι τράπεζες, , οι θεσμοί.
Και σ αυτούς εστιάζεται το ενδιαφέρον, απ ότι λένε.
Είμαστε όμως περίεργοι να δούμε αν θα γίνει διακοπή της σύνδεσης σε επιχειρήσεις των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας που χρωστούν απίθανα ποσά. Αυτές όμως δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε το 0,5% του χρέους , για προκαταβολή και θα καταβάλλουν το 50%; Η δικαιολογία της μη διακοπής σ αυτές μπορεί να είναι ότι «δημιουργείται ευρύτερο πρόβλημα στους δημότες», αν αυτό συμβεί. Όμως στον κάθε νοικοκύρη και στην κάθε μικροεπιχείρηση που φυτοζωεί και απασχολεί 2-3 εργαζόμενους , ας πούμε, δεν δημιουργείται πρόβλημα;
Γράφει ακόμα, η εφημερίδα αυτή της Θες/κης), ότι «… στο στόχαστρο μπαίνουν και 895 χιλιάδες ¨τελικοί πελάτες ¨με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές περί το 1 δις ευρώ».
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν καταναλωτές οι οποίοι ήταν πελάτες της ΔΕΗ αλλά άλλαξαν «πάροχο» χωρίς να εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές προς αυτή.
Και εμείς διερωτόμαστε τώρα αν φταίνε οι εν λόγω πελάτες που στοχοποιούνται.
Νομίζουμε πως όχι. Φταίει η ΔΕΗ που τους επέτρεψε, βάσει νόμου βέβαια, να αλλάξουν «πάροχο» χωρίς πρώτα την τακτοποίηση των προς αυτή.
Τώρα, ίσως να υπάρξουν και απρόοπτα μη υπολογιζόμενα.
Και όλα αυτά γιατί έπρεπε να λειτουργήσουν οι «πάροχοι», προς όφελός τους, για να φανεί τί; Μήπως ότι η ΔΕΗ απαλλάχθηκε από 895 χιλιάδες «τελικούς πελάτες» που δεν την ήθελαν είτε γιατί είχε μεγαλύτερες χρεώσεις, είτε επειδή θα πληρώσουν τα βερεσέδια προς τη ΔΕΗ αργότερα, είτε επειδή το σύστημα έτσι ήθελε να διαμελίσει τη ΔΕΗ για να πωληθεί ευκολότερα (!) ή για άλλους λόγους, που η ΔΕΗ ξέρει και πρέπει να τους πεί.
Ναι, αλλά αποκοπή του ρεύματος εκτεταμένα πριν από ένα χρόνο, ή τρείς μήνες, ας πούμε, δεν τους έκανε και θέλει να τους κάνει τώρα. Λάθος, λένε, γι αυτό συσσωρεύτηκε και η έλλειψη της ρευστότητας.
Δεν μπορούμε εμείς να καταλάβουμε το «ξεπούλημα(!)» που έγινε σε «παρόχους» φθηνά, ενώ το κόστος και οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ είναι «άστα να πάνε!».
Τα αναφερόμενα παραπάνω, περί αποκοπής, απασχολούν χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις και κατ επέκταση εκατομμύρια πολίτες.
Αναφορικά με τον «πάροχο(!)» η ίδια η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε έστειλε σε καταναλωτές των 60 χιλιάδων, που αναφέραμε, επιστολή και ζητεί να απευθυνθούν σε «πάροχο» για να εξασφαλίσουν ηλεκτρική παροχή. Τι γίνεται όμως εδώ, δεν καταλαβαίνουμε πως παίζεται αυτό το παιγνίδι σε βάρος και των μικρο-οφειλετών. Περίεργα πράγματα έγιναν και γίνονται στη ΔΕΗ.
Οι σημερινοί αρμόδιοι καλούνται να δώσουν λύσεις σύντομα για να προλάβουν τις διαστάσεις του θέματος που είναι προ των πυλών, εκτός αν είναι δυνατή μια παράταση χρόνου της έκθεσης των ελεγκτών, ολίγων μηνών ακόμα, επειδή έχουμε νέα Κυβέρνηση και χρειάζεται κάποιον εύλογο χρόνο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό, πιστεύουμε.
Στη συνέχεια, λέμε εμείς, να αναλάβει τη ΔΕΗ το κράτος εξ ολοκλήρου πρώτα και θα δει μετά τα της ιδιωτικοποίησης της. Τώρα, έτσι απότομα οι καταναλωτές θα έχουν το πρόβλημα της επιβίωσης των και μπορεί να ξεσπάσουν. Η βιασύνη θα έχει δυσμενή αποτέλεσμα και αυτό μπορεί θα φανεί σύντομα.
Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, την 29/8/2019, ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού και του Διοικητή της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας την κατάσταση της για να περισωθεί.
Είπαν πολλά, για το πώς και το γιατί, με βάσει και τις κομματικές των πεποιθήσεις. Το τι βρήκαν, λένε, και πως έγιναν τα πράγματα έτσι, δυστυχώς, είναι χάος αμέτρητο, για μας τους αδαείς.
Κάποιοι, της επιτροπής, συνέστησαν όπως οι λογαριασμοί που οφείλονται, να εξοφληθούν με μια προκαταβολή, σχετικά υποφερτή (όχι 50% ), για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες ευχαρίστως και να μαζευτεί και χρήμα. Αλλιώς, λέμε πάλι εμείς, ίσως να έχουμε αναστατώσεις απρόβλεπτες και γι αυτό πρέπει να αναμένεται μάλλον ανάλογη απόφαση για να ανασάνει και εδώ ο κόσμος.
Πάντως, απ ότι φαίνεται, κάτι πάει να κάνει η νέα Κυβέρνηση και σ αυτό το θέμα της ΔΕΗ.
Τέλος, ερωτάμε προς κάθε κατεύθυνση: Θα υπάρχουν οι «πάροχοι» ή θα καταργηθούν με νόμο; Ίδωμεν.

του κ. Ιωάννη Ρόνα
φορο-συμβούλου
αρθρογράφου

6 σχόλια

  • Γιατί δεν κατάλαβα;;;; γιατί αν δεν πληρώσεις το κινητό δεν στο κόβουν;;;;;; εκεί πως βρίσκουν λεφτά και το πληρώνουν;;;;;

  • Η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα αν δεν έχει κάποιος να πληρώσει, αλλά να το κόψει όχι μόνο στον φτωχο αλλά και στον απατεώνα που χρωστάει πολλές χιλιάδες ευρώ!!!!!!!
    Άντε με τις εξυπνάδες σας όλοι!!!!!!
    Αν βρεθεί άνθρωπος σε ανάγκη να μείνει χωρίς ρεύμα;;;;
    Τα κόμματα δώσανε όσα χρωστάνε εξυπνάκηδες;;;;;;;;;;;;;;
    ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.