Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδεία της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ με επικεφαλή τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου στην Δυτική Μακεδονία

13 Σεπτεμβρίου 2019
09:40
Κανένα σχόλιο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδεία της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ με επικεφαλή τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου στις 10-11 Σεπτεμβρίου στην Δυτική Μακεδονία.

Πρώτος σταθμός στην περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου- Αλαβάνου ήταν στο κεντρικό μηχανουργείο του ΛΚΔΜ στην Πτολεμαΐδα όπου σε ομιλία του σε εργαζομένους είπε πως με το “σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ” που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με σχέση προσωρινής απασχόλησης θα συνεχίσουν να εργάζονται στο βάλτο της ανασφάλειας, με μισθούς πείνας. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα αντιμετωπίσουν νέο γύρο απολύσεων, με πακέτα “εθελούσιας εξόδου”, εντατικοποίηση τη εργασίας, ένταση της τρομοκρατίας, κ.ά.

Οι λαϊκές οικογένειες για μια ακόμη φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και με άλλες επιβαρύνσεις στην συνέχεια. Με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΔΕΗ Α.Ε θα ενταθεί το κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών και οι διακοπές ρεύματος. Ανέδειξε πως μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διεκδικεί καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας και παλεύει για μειώσεις στα χρέη των εργατικών λαϊκών οικογενειών, για ρεύμα φθηνό για το λαό.

Από το «σχέδιο διάσωσης» ωφελημένοι θα βγουν μόνο ελάχιστοι όμιλοι, από τη δρομολογούμενη πώληση λιγνιτικών και πιθανά υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι όμιλοι αυτοί περιμένουν ακόμα πιο προνομιακούς όρους και πλήρη διασφάλιση της σίγουρης κερδοφορίας τους από τη νέα κυβέρνηση, για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

Σε ερώτηση εργαζόμενου για την λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή και αν θα προκύψουν θέσεις εργασίας είπε πως για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας οι συνέπειες θα είναι πιο βαριές με το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, από τον περιορισμό της λιγνιτικής παραγωγής, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν. Ακόμα περισσότερες θα χαθούν δορυφορικά σε επιχειρήσεις της περιοχής, σε μια περιοχή που είναι ήδη πρώτη σε ανεργία στη χώρα μας και ειδικά στους νέους. Οι όποιες θέσεις εργασίας και αν προκύψουν και κακοπληρωμένες θα είναι και δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Στην συνέχεια επισκέφτηκε τον σταθό του ΑΗΣ Αμυνταίου στην Φλώρινα όπου σε ομιλία του σε εργαζόμενους για τις εξελίξεις και το μέλλον του σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου σημείωσε πως η επίκληση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι υποκριτική από τους εκπροσώπους του καπιταλιστικού συστήματος που καταστρέφει το περιβάλλον και στη συνέχεια εμπορεύεται την προστασία του. Οι πραγματικοί στόχοι της ΕΕ για την “πράσινη ενέργεια” ήταν να επιταχυνθεί η “απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από εισαγόμενα καύσιμα και να προωθηθεί η σχετική ευρωενωσιακή τεχνολογία στις ΑΠΕ.

Το εμπόριο ρύπων της ΕΕ και η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει και συνεχίζει να ρυπαίνει”, δεν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τα χρήματα που σπαταλώνται σ’ αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και για την ενίσχυση του δικτύου ώστε να αντισταθμίζεται η αστάθεια που δημιουργούν οι ΑΠΕ, θα μπορούσαν να διατεθούν στην αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη με σύγχρονη τεχνολογία, πιο φιλική στο περιβάλλον, με μονάδες συνδυασμένου κύκλου, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και για τη μετεγκατάσταση οικισμών που γειτνιάζουν σε ρυπογόνες δραστηριότητες. Σε αυτά τα πλαίσια θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Η περιοδεία την Τρίτη ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τους εκπρόσωπους των πληττόμενων τοπικών κοινοτήτων Μαυροπηγής και Κομάνου που εκκρεμεί η μετεγκατάσταση τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε πως ΚΚΕ διαχρονικά στήριξε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων Μαυροπηγης και Κομάνου για την μετεγκατάσταση των οικισμών των οποίων η ΔΕΗ Α.Ε έχει απαλλοτριώσει τις εκτάσεις. Το ΚΚΕ απαιτεί να δημιουργηθούν σύγχρονοι οικισμοί με όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής. Επίσης ο Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος για ακόμη μια φορά τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την επιστροφή του 40% των αποζημιώσεων των κατοίκων της Μαυροπηγής προς την ΔΕΗ Α.Ε.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε το ηλεκτροτεχνείο στο ορυχείο Κύριο Πεδίο στην Πτολεμαΐδα σε ομιλία του σε εργαζόμενους ξεκαθάρισε πως το σχέδιο “διάσωσης της ΔΕΗ” που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συνέπειες : αύξηση των τιμών κατά 150% και ποσοστό ενεργειακής φτώχειας, στο 30% του πληθυσμού. Από την άλλη, αντί για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, άνθισαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβασιούχους οκταμηνίτες και εργαζόμενους σε εργολάβους, με μισθούς πείνας και άθλιες συνθήκες εργασίας.

Η επίσκεψη στην Δυτική Μακεδονία ολοκληρώθηκε με ομιλία σε εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα όπου απασχόλησε ιδιαίτερα των μέλλον του σταθμού καθώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ή για πώληση ή για κλείσιμο της μονάδας με βάση τα όσα επιτάσσει η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πτολεμαΐδα 13.9.2019

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι