Ο Άγγελος Μανώλας παρουσίασε, σήμερα Κυριακή το πρωί 15/9, στο Χρώμιο , το πρώτο του βιβλίο για το χωριό με τίτλο “Χρώμιο. Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο της μνήμης του”.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Ρωμιοσύνη” Ντίνα Ράπτη -Σιαμπανοπούλου προλόγισε την εκδήλωση και μίλησε για τη βιογραφία του συγγραφέα, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την ορφάνια του, τις σπουδές του στην παιδαγωγική σχολή της Φλώρινας και την υπέροχη σχέση με τη γυναίκα του Ρίτσα που τον στηρίζει σε όλες τις λογοτεχνικές και όχι μόνο προσπάθειές του. Τόνισε την έμπρακτη αγάπη του για το Χρώμιο και την παρουσίασή του στο χωριό κάθε καλοκαίρι.

Ο δεύτερος ομιλητής, Γιώργος Σαμαρτζίδης, μίλησε για τις ικανότητες του στο λόγο και στη δομή του λόγου του. “Ένα ιστορικό, λαογραφικό, εθνικοπατριωτικό, κοινωνικοπολιτικό και δημογραφικό βιβλίο εύκολα αναγνώσιμο. Ένα βιβλίο πνευματικό, καλλιτεχνικό δημιούργημα, κόσμημα για τις βιβλιοθήκες των απανταχού Χρωμιωτών”.

Τρίτος ομιλητής ο Λευτέρης Σιαμπανόπουλος, μίλησε για την έμπνευση που προκαλεί και στους εκτός Χρωμιωτών ανθρώπους και τους προσελκύει και προσκαλεί στον τόπο αυτόν. Έκανε λόγο για το ότι το βιβλίο είναι μεστό νοημάτων και συναισθημάτων καλά κατανεμημένων στο κείμενο, κατανοητό και οικείο. Ανέφερε πως αναπλάθει μια παλιότερη εποχή, μας θυμίζει όσα πράγματα έφυγαν και όσα μας διέφυγαν. Δείχνει πως τα ομορφότερα πράγματα δεν είναι πράγματα είναι ιδέες και αξίες. “Πέρα από το να μαθαίνεις και να θυμάσαι, μπορείς να απολαμβάνεις”, σημείωσε στο λόγο του ο ομιλητής.

Ο συγγραφέας βαθειά συγκινημένος άφησε τα δάκρυα να κυλήσουν ως φόρο τιμής στο τόπο που γεννήθηκε και τίμησε και συνεχίζει να τιμάει και να αγαπάει. Εκμυστηρεύτηκε στην ομιλία του πως ήδη ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο του για το Χρώμιο στα πιο παλιά χρόνια.

Βάια Λαμπροπούλου