Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου, ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκος Σαρρής, ο   πρόεδρος του Δ.Σ.  του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας,  Γ. Μαρνέλλος και ο  διαχειριστής Cluster   Ν. Ντάβος, με  αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια, που θα πραγματοποιήθηκε 19 – 22 Σεπτεμβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν νέες διεθνείς πρωτοβουλίες, προκλήσεις και λύσεις για την καθαρή ενέργεια. Το Συνέδριο για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια είναι ένα τετραήμερο διεθνές συνέδριο που θα καλύπτει θέματα Καθαρής Ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι έξυπνες πόλεις, η κυκλική οικονομία, η κινητικότητα, η διακυβέρνηση, η εμπλοκή των πολιτών και όλα εκείνα τα μέσα που θα οδηγήσουν την περιοχή των Βαλκανίων στην ανθρακική μετάβαση.
Παράλληλα με το Συνέδριο, θα λάβει χώρα τετραήμερη έκθεση με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής που θα παρουσιάσουν νέες και υφιστάμενες τεχνολογικές ενεργειακές λύσεις που θα καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή πιο «καθαρή» και πιο «πράσινη».
Το διεθνές συνέδριο και η έκθεση έχουν ως σκοπό να  ενισχυθούν με διαδραστικές συναντήσεις με στόχο την ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας σχετικά με τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες σε θέματα Καθαρής Ενέργειας. Θα αποτελέσει ένα λειτουργικό συνδυασμό πάνελ, παρουσιάσεων, συζητήσεων, Roadshow, B2B συναντήσεων, καθοδήγησης φοιτητών σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες δραστηριότητες, ώστε να θα προωθήσει τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο.