Μελέτες της ΑΝ.ΚΟ. και του ΕΚΕΤΑ υπέδειξαν το φυσικό αέριο ως εναλλακτική της Πτολεμαΐδας 5 για την τηλεθέρμανση

19 Σεπτεμβρίου 2019
09:41

Το σάλο που προκάλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη του energypress για την προοπτική τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με φυσικό αέριο και τα όσα άλλα έγιναν γνωστά περί του θέματος επιχειρεί να καταλαγιάσει η ΔΕΤΗΠ με ανακοίνωσή της.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όσα έφερε στο φως το ρεπορτάζ επιβεβαιώνονται πλήρως, με τη ΔΕΤΗΠ ουσιαστικά να επισημαίνει ότι το φυσικό αέριο αποτελεί επιλογή εφεδρείας, με τη βασική επιλογή να παραμένει η Πτολεμαΐδα 5.

Μάλιστα, η ΔΕΤΗΠ αποκαλύπτει ότι έχει ήδη εγκρίνει τη λύση του φυσικού αερίου ως εφεδρεία, μετά από μελέτες αξιολόγησης που εκπονήθηκαν από την ΑΝ.ΚΟ. και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές οικονομοτεχνικές αναλύσεις των Υπηρεσιών της ΔΕΤΗΠ.

Ως προς τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με την Πτολεμαΐδα 5, εξάλλου, σημειώνεται ότι η διάθεση της απαιτούμενης δημόσιας δαπάνης για τη συγχρηματοδότηση των έργων, προκειμένου αυτά να ολοκληρωθούν έγκαιρα, ακόμα αναμένεται. Το γεγονός αυτό εύλογα ενισχύει τους προβληματισμούς όσων ανησυχούν για το άμεσο μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Κι αυτό γιατί η επικείμενη απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς, σε συνδυασμό με τα πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πότε η Πτολεμαΐδα 5 θα συνδεθεί στο σύστημα και με τι όρους, διαμορφώνει ένα μάλλον θολό τοπίο για την τηλεθέρμανση.

Όπως αποκάλυψε το energypress, το εναλλακτικό σενάριο του φυσικού αερίου δουλεύεται εδώ και λίγους μήνες, με συνεχείς επαφές μεταξύ ΔΕΤΗΠ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΑ. Το κόστος των απαιτούμενων έργων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ και ο ΔΕΣΦΑ καλείται πλέον να δώσει το τελικό ΟΚ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση του φυσικού αερίου του ΤΑΡ.

energypress.gr

2 σχόλια

  • Σάλος από που και ως που;;;;
    Το αέριο ήρθε και θα μείνει (θα εξορύσετε και το Ελληνικό) ενώ ο λιγνίτης τελείωσε.Ας βγουν αυτοί που θίγονται προσωπικά με την κατάργηση του λιγνίτη και να εγγυηθούν προσωπικά στους δημότες ότι η ΔΕΤΗΠ θα λειτουργεί κανονικά τα επόμεν χρόνια με τον λιγνίτι.Σιγά μην βγουν

  • Ποιος σάλος ρε παιδιά.
    Η μονάδα εφεδρείας καίει πετρέλαιο, κακός θα μπορούσε από την αρχή να καίει ΦΑ που θα μεταφερόταν με βυτία όπως μεταφέρεται σε εγκαταστασεις που χρησιμοποιούν ΦΑ. Εργοστάσια τροφίμων, ξηραντήρια, ξενοδοχεία, κλπ.
    Η αντικατάσταση του πετρελαίου με ΦΑ θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση όταν θα λειτουργεί η μονάδα εφεδρείας.
    Βεβαίως κάποιοι ξαναμπέρδεψαν από σκοπιμότητα ή άγνοια, της μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και Η/Ε με ΦΑ που θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση για το μέλλον, κάτι τέτοιο χρειάζεται καταρχήν άδεια από την ΡΑΕ για παράγωγη Η/Ε με ΦΑ, και σοβαρά κεφάλαια για την επένδυση αλλά αξίζει τον κόπο.
    Όσο για την συζήτηση ότι το ΦΑ πρέπει να καταναλώνεται στην πρωτογενώς στην οικιακή κατανάλωση είναι απόλυτα σωστό, όμως στις πόλεις που έχουν είδη τηλεθέρμανση, άρα και δίκτυο μεταφοράς και διανομής, είναι λάθος να απαξιωθεί αυτή η επένδυση και να ανασκαφτούν οι πόλης για καινούργιο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ΦΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.