To kozan.gr εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο αφιερωμάτων – συνεντεύξεων συμπολιτών & συμπατριωτών μας, που πήραν  την απόφαση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και να αναζητήσουν το εργασιακό τους μέλλον μακρυά από την Πατρίδα. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και βιώματα του καθενός, θα γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης σε άλλες χώρες, με τις θετικές κι αρνητικές πτυχές που ισχύουν στην καθεμιά απ’ αυτές. Aν κι εσείς εργάζεστε στο εξωτερικό και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τη δική σας ιστορία  επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

O συμπατριώτης μας, από την Κοζάνη, Γιάννης Δούσιος, μοιράζεται τις εμπειρίες και τα βιώματά του από τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες εργασίας στο Βίζμπαντεν (Wiesbaden) της Γερμανίας, όπου εργάζεται ως οδηγός στις Αστικές συγκοινωνίες.

Συνέντευξη

1) Πώς προέκυψε η απόφασή σας να εργασθείτε στην Γερμανία ως οδηγού λεωφορείου; Ήταν μια απόφαση,μετά από δική σας έρευνα ή σας παρότρυνε κάποιος;

Η απόφασή μου προέκυψε μετά από πολύ ψάξιμο στην αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ελάχιστες θέσεις εργασίας, φτωχά μεροκάματα σε σχέση με τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, ήταν καθαρά μια προσωπική απόφαση, μετά από μεγάλη έρευνα.

 

2) Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε; (π.χ. γλώσσα, ο τρόπος ζωής, διαφορετική κουλτούρα)

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα είχαν να κάνουν κυρίως με τη γλώσσα .Τον τρόπο ζωής και γενικότερα την κουλτούρα των Γερμανών τη γνώριζα κι από πριν. Όταν όμως δε μιλάς καλά τη γλώσσα συναντάς μεγάλες δυσκολίες στις υπηρεσίες που πρέπει να επισκεφτείς (Δήμο, Εφορία κτλ.), αλλά και στον εργασιακό σου χώρο. Η γλώσσα είναι το “κλειδί” για τα πάντα, ιδίως σε ένα κράτος το οποίο έχει ανάγκες από εργατικό δυναμικό σε όλους, σχεδόν, τους τομείς.

 

3) Μιλήστε μας λίγο για τις συνθήκες – ωράριο εργασίας του επαγγέλματός σας κι αν είναι ικανοποιητικός ο μισθός σας;

Οι συνθήκες εργασίας θα μπορούσα να πω με μια λέξη ότι είναι άψογες. Όπως ανέφερα υπήρξε από πλευράς μου ενδελεχής έρευνα εργασίας, ώστε να έχω ένα σωστό εργοδότη. Ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με τα δρομολόγια κι όχι π.χ. με τη συντήρηση και τον καθαρισμό του λεωφορείου. Τηρούνται στο 100% τα ωράρια  οδήγησης αλλά και οι περίοδοι ανάπαυσης με ένα αρκετά ικανοποιητικό μισθό. Ο μισθός του οδηγού Αστικής συγκοινωνίας στη Γερμανία επιτρέπει μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά θα πρέπει να ξανα-τονίσω ότι χρειάζεται πολύ καλή έρευνα για το πού και σε ποιον θα εργασθείς, διότι υπάρχουν και πολλές παγίδες.

 

4) Πώς είναι η πόλη στην οποία εργάζεσθε σε ό,τι αφορά τους δρόμους, τη συμπεριφορά οδηγών και πεζών, σε σχέση με τις ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα με την Κοζάνη;

Ζω, εδώ και 6 μήνες, στο Βίζμπαντεν (Wiesbaden). Είναι η σύγχρονη πρωτεύουσα του κρατιδίου της Έσσης (Hessen), μια πόλη με μεγάλη κίνηση λόγω των πολλών υπηρεσιών που έχει ως πρωτεύουσα. Αποτελείται από 300.000 κατοίκους και βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Εδώ οι οδηγοί σέβονται απόλυτα τους πεζούς και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ΑμεΑ. Είναι στην παιδεία τους αυτές οι συμπεριφορές κι είναι αλήθεια πως εμείς ως χώρα υστερούμε σε αυτό τον τομέα αντιμετώπισης – συμπεριφοράς των οδηγών απέναντι στους πεζούς.

 

5) Μιλήστε μας λίγο για τις τιμές των εισιτηρίων στα λεωφορεία, από τι εξαρτώνται και πώς πληρώνει το αντίτιμο ο κόσμος (π.χ. με κάρτες κτλ);

Yπάρχουν αρκετά είδη εισιτηρίων προσαρμοσμένα στις ανάγκες του πολίτη. Όπως στην Ελλάδα, το εισιτήριο μπορείς να το προμηθευτείς από τους αυτόματους πωλητές, είτε από τον οδηγό του λεωφορείου. Ένα απλό εισιτήριο κοστίζει 2,80 ευρώ.

6) Μιλώντας γενικότερα, τι είναι αυτό που σας εντυπωσίασε θετικά στην πόλη που ζείτε;

Μου έκανε φοβερή εντύπωση το βιοτικό επίπεδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Νιώθεις παντού ότι το κράτος σέβεται τον πολίτη αλλά και το αντίστροφο. Η πόλη είναι γεμάτη θέατρα, εκθεσιακούς χώρους, πάρκα, κολυμβητήρια κ.α.. Μπορείς να γεμίσεις όμορφα τον ελεύθερο χρόνο σου, κάτι το οποίο είναι απίστευτα σημαντικό για τον καθένα μας, πόσο μάλλον για έναν μετανάστη.

 

 

Μερικές φωτογραφίες από το Βίζμπαντεν (Wiesbaden)