Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε Κοζάνης τιμώντας την μνήμη της Αθηνάς Τζινικου -Κακούλη παραβρέθηκε σήμερα 22-09-2019 στην τελετή Αποκαλυπτήριων της προτομής της Αείμνηστης Μακεδονισσας ΑΘΗΝΑΣ ΤΖΙΝΙΚΟΥ-ΚΑΚΟΥΛΗ που έγινε στα Κορεστια Π.Ε Καστοριάς. Ετελεσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα χοροστατουντος του Σεβ. Μητροπολιτου Καστοριάς Κ. Σεραφείμ.

Μετά την θεία λειτουργία ακολούθησε ομιλία –Επιμνημόσυνη Δέηση -Αποκαλυπτήρια του Μνημείου -Κατάθεση στεφάνων -τήρηση ενός λεπτού σιγής -ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και παραδοσιακο γευμα. Πολιτικές -Στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την τελετή.

  Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη, γεννήθηκε στο 1942 στο Βελβεντό Κοζάνης. Φιλόλογος, λαογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, η αξέχαστη Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, έθρεψε γενιές ολόκληρες με τις ιστορίες και τους άθλους των Μακεδονομάχων, ζωντανεύοντας τις άγνωστες μορφές και σελίδες του ηρωικού Μακεδονικού Αγώνα!

 Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη είχε διατελέσει επίσης για χρόνια  Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και των Συνεργαζομένων Γυναικείων Σωματείων Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ακούραστα τεράστια εθνικό έργο, ενώ βοήθησε αποφασιστικά στη χρηματοδότηση των “Φροντιστηρίων” Ελληνικών για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, όπως και στην ανέγερση του Ι Ν. Μεταμορφώσεως του

   Ο ρόλος της, η προσφορά της, οι γνώσεις της, είναι ανεκτίμητες και το κενό που αφήνει είναι όχι μόνο τεράστιο, μα και δυστυχώς αδύνατον να αναπληρωθεί…

Πολυνείκης Αγγέλης

Προέδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π. Ε. Κοζάνης