Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαιρετίζει τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028

24 Σεπτεμβρίου 2019
15:36
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαιρετίζει τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Ειδικά σε σχέση με την εξέλιξη του τομέα της ενέργειας, το WWF Ελλάς τονίζει την επιστημονικά απολύτως τεκμηριωμένη ανάγκη για απεξάρτηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από κάθε μορφής ορυκτό καύσιμο. Παρότι προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί μονομιάς, οι στρατηγικές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα είναι απολύτως καθοριστικές για να επιτευχθεί το κρίσιμο ζητούμενο: ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το συντομότερο δυνατόν.

Έτσι, ενώ η απόφαση για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύ σημαντική ως το πρώτο γενναίο βήμα για τον μηδενισμό των συνολικών εκπομπών της χώρας, το αργότερο μέχρι το 2040, η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες παραμένει εμπόδιο στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απεξάρτηση από τον εξαιρετικά ζημιογόνο για το περιβάλλον και την οικονομία λιγνίτη είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που επικροτούμε. Όταν όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέες συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων 50.000 τ. χλμ στην Κρήτη και το Ιόνιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων, η συνολική εξίσωση γίνεται ιδιαίτερα προβληματική», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

7 σχόλια

    • Τα είπε όλα πριν της εκλογές, κρατάει το λόγο του, όσο για τους αφελής που τον ψήφισαν και είναι κάτοικοι ενεργειακών δήμων τι να πω ας προσεχαν

  • Ξυπνήστε Κοζανίτες και Πτολεμαϊδιώτες όσο προλαβαίνετε. Το μέλλον είναι δεδομένο ότι δεν θα περιλαμβάνει λιγνίτες ούτε για πλάκα. Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να λάβουμε τελικώς σημαντικά χρηματικά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή ένωση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την δημιουργία μεγάλων υποδομών και οικονομιών κλίμακας. Αυτή είναι σίγουρα η μοναδική ευκαιρία που είτε θα αναβαθμίσει για τα επόμενα 100 χρόνια ή θα ισοπεδώσει την περιοχή μας. Η ισχύς εν τη ενώσει απαιτεί έναν μεγάλο ενιαίο μητροπολιτικό δήμο Κοζάνης και Πτολεμαΐδας 120.000 – 150.000 δημοτών ,στον οποίο θα δημιουργηθούν με ορίζοντα 10-20 ετών από σήμερα τεράστιες υποδομές οι οποίες θα υποκαταστήσουν 100% την εξάρτηση της περιοχής από την Δ.Ε.Η. Όποιος δεν το βλέπει ή έχει αγκυλώσεις στο μυαλό ή εξυπηρετεί την τσέπη του και τα προσωπικά μικροπολιτικά του συμφέροντα. Σε 5-6 χρόνια πολύ φοβάμαι ότι θα είναι αργά πλέον για να ανοίξουμε αυτό το θέμα και θα μιζεριάζουμε κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο. Ας ανοίξουμε επιτέλους τα μυαλά μας και ας φανταστούμε πως θα θέλαμε να ζήσουν τα παιδιά μας σε 20-30 χρόνια από σήμερα. Σε δύο κωμοπόλεις των 20.000-25.000 κατοίκων ή σε μία πόλη 150.000 τουλάχιστον κατοίκων με όλες τις υποδομές που μπορούμε να φανταστούμε (εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, εργασίας κτλ); Θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στις πόλεις μας ή θέλουμε να τους καταδικάσουμε σε μετανάστευση;

  • Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ
    Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!
    ΚΑΙ ΒΡΕΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ!!!

  • Το WWF χαιρετίζει την απόφαση Μητσοτάκη για κλείσιμο των τηλεθερμάνσεων. Αφού δεν ζουν εδώ, αλλά στο Κολωνάκι, τι τους νοιάζει αν παγώσουν οι Κοζανίτες;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.