Λ. Ιωαννίδης: “H προχθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού, για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, στην διάσκεψη του ΟΗΕ προκάλεσε σοκ και αμηχανία στην τοπική μας κοινωνία. Δεν θα έπρεπε όμως να προκαλέσει αιφνιδιασμό”

25 Σεπτεμβρίου 2019
10:39

Είναι δεδομένο πως η προχθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού, για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, στην διάσκεψη του ΟΗΕ προκάλεσε σοκ και αμηχανία στην τοπική μας κοινωνία. Δεν θα έπρεπε όμως να προκαλέσει αιφνιδιασμό. Και αυτό γιατί ήταν το αποτέλεσμα μιας πορείας προδιαγεγραμμένης εδώ και πολλά χρόνια , άσχετα αν πολλές φορές στην περιοχή επιλέχθηκε να αγνοηθεί επιδεικτικά η πραγματικότητα.

Πλέον όμως φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Η περιοχή βρίσκεται σε ένα ιστορικά κρίσιμο σταυροδρόμι και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα και αποφασιστικά.
Βασική προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση για το μέλλον της περιοχής. Δεν χωράνε άλλες μικροπολιτικές τακτικές, ανέξοδες και στείρες αντιπαραθέσεις και μάχες οπισθοφυλακής.

Επιβάλλεται:

1. Η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ, να δρομολογήσουν ένα σχεδιασμό για τη Δίκαιη Μετάβαση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφές χρηματοδοτικό πλαίσιο.

2. Να αξιοποιηθεί άμεσα το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και να υπάρξει μια πολιτική συναίνεση ώστε να αυξηθεί το ποσό και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την δίκαιη μετάβαση της περιοχής τουλάχιστον μέχρι το 2030.

3. Να συμφωνηθούν άμεσα και μετά από διαβούλευση οι άξονες για το νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής με κρισιμότερους κατά την γνώμη μου:
¬ Ανάπτυξη Καθαρών Μορφών Ενέργειας
¬ Εξοικονόμηση Ενέργειας
¬ Στήριξη του Πρωτογενή Τομέα
¬ Παρέμβαση στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας
¬ Βιομηχανική Κληρονομιά
¬ Προγράμματα ολοκληρωμένης Παρέμβασης στον τομέα της Εργασίας
¬ Προγράμματα στήριξης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας σε διαφόρους τομείς (συνεργασία με Πανεπιστήμιο)

4. Να αξιοποιηθεί η τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε να δώσει βασικές κατευθύνσεις για την επόμενη μέρα στους τρεις κύριους άξονες που ήδη εργάζεται
¬ Δημιουργία πλαισίου διακυβέρνησης για τη Μετάβαση:
¬ Στήριξη των ανθρώπων και των κοινωνιών
¬ Αξιοποίηση των εδαφών και των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

5. Να υπάρξει μέριμνα ώστε να υποστηριχθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν άμεσα.

6. Να υιοθετηθεί ένας μηχανισμός επιδοτήσεων και κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

7. Να υπάρξει μέριμνα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής μετά την σταδιακή μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

8. Να ξεκινήσει ο Σχεδιασμός για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 όπου θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο της παραγωγική μετάβαση της περιοχής διεκδικώντας και επιπλέον πόρους μέσω ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

9. Η ΔΕΗ να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, όπως έχει γίνει σε πολλές περιοχές της Ευρώπης με αντίστοιχα παραδείγματα.

10. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η βιομηχανική κληρονομιά, με τις ανάλογες επενδύσεις που επιβάλλεται να γίνουν προς αυτόν τον σκοπό.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Θεωρώ πως υπάρχει μπροστά μας ένας μόνο δρόμος, αυτός που επιβάλλει να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε να μετατρέψουμε την απειλή σε ευκαιρία για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για την περιοχή μας.

9 σχόλια

  • Ο πρώην δήμαρχος, είτε βάσει επιλογής, είτε βάσει άγνοιας λόγω ελλιπής κατάρτισης, έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει ρητορική άνευ ουσίας, εκμηδενίζοντας ότι προσπάθεια ήδη έχει γίνει από το πλέγμα των αναπτυξιακών φορέων της περιοχής, την υποχρέωση της συμμόρφωσης της ΔΕΗ με οποία νομοθεσία που εμπίπτει στο περιβαλλοντικό κ χωροταξικό πλαίσιο, και τον κόπο δεκάδων ανθρώπων που έχουν ήδη δουλέψει για τη μεταλιγνιτικη εποχή. Δεν πάμε έτσι μπροστά.

    • Σε πληροφορω ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μετάβαση στην περιοχή έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη για τον Ιωαννίδη. Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσεις

  • Η λαϊκή σοφία που έρχεται από προηγούμενους αιώνες λέει πως δεν χαλάς αυτό που έχεις, για κάτι που δεν έχεις. Ιωαννίδη, εργάστηκες χρόνια για να χαλάσεις την οικονομία της περιοχής κι έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης να σε δικαιώσει. Με μια διοικητική-πολιτική απόφαση, που καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά τεχνικά και οικονομικά δεδομένα. Η χώρα θα πληρώσει τις επιλογές του Μητσοτακέικου, όπως έγινε και με τις επιλογές του πατέρα. Και η περιοχή το ίδιο, ακόμα μετρά τις πληγές από ΑΕΒΑΛ-ΜΑΒΕ-ΕΛΣΙ.

    • Πόσο μεγαλη αδυναμία κατανόησης της πραγματικοτητας. Αν μπορούσε ο καθε Ιωαννίδης από μια θέση όπως αυτή του δημάρχου για μια περιοδο να χαλάσει μια οικονομία τότε να τον κάνουμε πρωθυπουργό γιατί θα πρόκειται για τον πιο ικανό άνθρωπο της χώρας.

      • Πόσο μεγάλη αδυναμία κατανόησης γραπτού κειμένου! “Εργάστηκες χρόνια” γράφει, όχι μια θητεία δημάρχου. Άντε ξανά στο δημοτικό!

  • «εκμηδενίζοντας ότι προσπάθεια ήδη έχει γίνει από το πλέγμα των αναπτυξιακών φορέων της περιοχής», ……. « και τον κόπο δεκάδων ανθρώπων που έχουν ήδη δουλέψει για τη μεταλιγνιτικη εποχή»

    Υπάρχει η δυνατότητα να αναφερθούν αυτές οι «προσπάθειες» και ο «κόπος» ώστε να καταλάβουμε τι εννοείτε; Επιγραμματικά…

    • Δείτε πόσα ευρωπαϊκά έχουν υλοποιηθεί, δείτε το πρόγραμμα αποκατάστασης της ΔΕΗ και τις υποχρεώσεις της, δείτε τη δημιουργία ΧΥΤΑ μέσα στα ορυχεία, δείτε τι προβλέπει η ΜΠΕ των ορυχείων, δείτε πόσος κόσμος κόπιασε για όλα αυτά τα οποία ο Ιωαννίδης αποφεύγει να φωτίσει και να στηρίξει.

  • Τη Νομοθεσία για την τήρηση των περιβαντολλογικων και χωροταξικων διαταξεων την ελεγχει η περιφερεια. μπορουμε να δουμε σε τι υψος φτανουν τα προστιμα που εχουν επιβάλλει τα προηγουμενα χρονια και τα συμπερασματα να τα συζητησουμε.ποιες συγκεκριμενα ειναι οι προσπαθειες των τοπικων φορεων για τη μεταλιγνιτικη; με ονοματα και οχι στον αερα. Ποτε εγιναν δρασεις και ποιες. Παρολα αυτα ΠΡΕΠΕΙ να συμβαλλει ακομα και ο πρωην δημαρχος αλλα και ο νυν στον σχεδιασμό της επομένης μερας. κατι θα γνωριζουν και αυτοι απο την ενασχοληση τους με τα κοινα. δεν περισσευει κανεις. Κριτικη καφενειου κανουν ολοι. Ας γινουμε και καπου χρησιμοι

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.