Tο ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε & το λαό στη Δυτική Μακεδονία

25 Σεπτεμβρίου 2019
12:09

 

Πίσω από τις διακηρύξεις στην διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή κρύβονται συγκρούσεις τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων ανάμεσα σε κράτη, μονοπωλιακούς ομίλους κοκ για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, τον περιορισμό «παραδοσιακών πηγών ενέργειας» βλ. λιγνίτη με σκοπό την αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας όπως φυσικό αέριο, ΑΠΕ κλπ.

Είναι υποκριτικό να θέλουν να μας πείσουν πως ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος πολυεθνικά μεγαθήρια, κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμοί που ανταγωνίζονται ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα και κέρδη. Δεν έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος με τον περιορισμό πχ της αξιοποίησης του λιγνίτη αλλά την υπονόμευση ανταγωνιστικών οικονομιών, που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από «παραδοσιακές» πηγές Ενέργειας και ταυτόχρονα τη βελτίωση του «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» που έχουν άλλες οικονομίες, με πιο προχωρημένη έρευνα και χρήση «εναλλακτικών» πηγών Ενέργειας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη πως «στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 μολονότι είμαστε μεγάλος παραγωγός λιγνίτη» δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Σε μια περίοδο που έχει φουντώσει η συζήτηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο της για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει πως η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή που σχεδιάζεται και οργανώνεται θα είναι κόλαση για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα αφού με το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανέργων, θα επέρθει συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα των όποιων εργαζόμενων απομείνουν στην ΔΕΗ Α.Ε με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας και επέκτασης του δουλεμπορίου των εργολαβιών κοκ.

Οι όποιες διακηρύξεις για πακτωλό χρημάτων από το «Ταμείο δίκαιής Μετάβασης» της ΕΕ θα είναι επιδοτήσεις κατευθείαν για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στην περιοχή με σκοπό να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αξιοποιώντας και τις μεγάλες φοροαπαλλαγές αλλά και άλλες διατάξεις για τις «ειδικές οικονομικές ζώνες».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε, το λαό στη Δυτική Μακεδονία σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική οργάνωση της πάλης ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης- ΕΕ- Κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο με στόχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Πτολεμαΐδα 25.9.2019

3 σχόλια

  • OTI ΞΕΡΑΤΕ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΝΟΜΙΖΕΤΕ…ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ ΞΕΧΑΣΤΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΡΓΙΕΣ..Η ΔΕΗ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ..ΕΣΕΙΣ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ

    • ΟΤΑΝ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΝΟΥΝ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ .ΕΛΙΝΙΤ. ΚΑΙ ΑΜΙΑΝΤΟ ΚΛΠ.ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ .ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.jerola

  • ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΗΧΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ?
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ.
    Υ.Γ. ΜΗ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΗΤΖΗΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΨΟΦΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ “@ΩΛΟ ΤΟΥΣ” ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.