Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

 Το ψήφισμα της Απεργιακής Συγκέντρωσης

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι Άνεργοι, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη προστατευτικών για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων εργασίας με

 • κατάργηση της 6ης ΠΥΣ του 2012

 • 751 ευρώ κατώτατο μισθό και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.

 • διασφάλιση της αυστηρής και ενιαίας εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ρητρών εξαίρεσης (opt out) με απαρέγκλιτο σεβασμό στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μετενέργειας του συνόλου των όρων των ΣΣΕ που λήγουν.

 • Όχι στη δημιουργία «υποκατώτατων» όρων αμοιβής και εργασίας και ειδικών οικονομικών ζωνών

 • απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες επέκτασης της δέσμευσης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

 • άρση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων (ΟλΑΠ 25/2004, ΟλΣτΕ 2307/2014)

 • αυστηροποίηση ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ

 • Απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του ν. 1264/1982 και προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία με αυστηρή διασφάλιση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της ιδιότητας του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης

 • θωράκιση της γνησιότητας της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, όπως αυτή διασφαλίζεται από τις αρχές της μυστικότητας της ψήφου, της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, παράλληλα με την άμεση και ανεμπόδιστη άσκησή του χωρίς παρεμβάσεις τρίτων

 • άμεση έναρξη των προβλεπόμενων από το ν.1264/1982 διαδικασιών για την έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου

 • κατάργηση των περιορισμών στη λήψη αποφάσεων για απεργιακή κινητοποίηση

 • απόλυτη απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών και κατάργηση των ισοδυνάμων του

 • διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων

 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέρ­γων.

 • Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας

Τέλος απαιτούμε την

ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα που βάζουν σε κίνδυνο τα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τα νερά. Όχι στο συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της Δ.Ε.Η. και της περιοχής μας η οποία οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην φτώχεια και τον μαρασμό

Απόσυρση εδώ και τώρα των διατάξεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου που περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και τον εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με κυρίαρχα το δικαίωμα συλλογικής οργάνωσης, το δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.

Oμιλία Προέδρου Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρη Κουρκούτα

Εργαζόμενες/οι, Συνταξιούχοι, ‘Ανεργοι, Νέες/οι,
Συμμετέχουμε μαζικά στη σημερινή 24ωρη Γενική Πανελλαδική απεργία, που πραγματοποιείται ενάντια στον αντεργατικό νομοθετικό οδοστρωτήρα που προωθεί για ψήφιση η Κυβέρνηση , με τον οποίο επιχειρεί να επαναφέρει τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» που επέβαλλαν στην αγορά εργασίας τα αλλεπάλληλα μνημόνια τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο αυθαιρεσίας και αυταρχικών μονομερών αποφάσεων , με το οποίο επιχειρούν να στήσουν με την πλάτη στον τοίχο τα Συνδικάτα και να περιορίσουν το ρόλο τους.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Δέκα χρόνια μνημόνια με την αγορά εργασίας εντελώς απορρυθμισμένη ,με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση με την εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων, λόγω της κρίσης, είναι πάρα πολλά για να αντέξει τώρα η πλάτη μας αλλον έναν εργασιακό μεσαίωνα σαν κι αυτόν που μας ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Οι διατάξεις του Πολυνομοχεδίου δεν είναι τυχαίες. Αποτελούν μία προς μία απαράδεκτες , μονομερής παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει στο περιθώριο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η απάντηση ,μας θα πρέπει να είναι αγωνιστική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της υποχώρησης ούτε της αγωνιστικής αδράνειας. Όλες εμείς οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικες οργανώσεις , δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε εγγυητές των δημοκρατικών διαδικασιών και θεματοφύλακες της κληρονομιάς τού εργατικού κινήματος.

Κανένα κόμμα, καμία Κυβέρνηση , κανενας εργοδότης να μην τολμήσει να παίξει με την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος . Είμαστε εδώ , οργανώνουμε τους αγώνες μας , τιμούμε και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση των παρακαταθηκών των προηγούμενων γενιών και συνεχίζουμε τους αγώνες μας για την κατάκτηση ενός καλύτερου δικαιωματικού χάρτη για τις επόμενες γενιές.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις με σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις , προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα , εργασία με υγεία και ασφάλεια.

751 ευρώ κατώτατο μισθό και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνολου των όρων

Απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που περιορίζει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικο και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με κυρίαρχο το δικαίωμα συλλογικής οργάνωσης , το δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.

Ενίσχυση της προστασίας από τι απολύσεις ατομικές και ομαδικές και από τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην εργοδοτική παραβατικότητα

Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – ΕΦΚΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια

Διασφάλιση της αυστηρής και ένιαίας εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες επέκτασης της δέσμευσης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συβάσεων εργασίας.

Άρση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα διαιτησίας του ΟΜΕΔ σε συμμορφωσης τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων

Αυστηροποίηση ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ

Απαραγκλετη τήρηση των εγγυησεων ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του ν. 1264/1982 και προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων από τη εργοδοτική αυθαιρεσία με:

Αυστηρή διασφάλιση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένο της ιδιότητας του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης

Θωρακιση της γνησιότητας της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων , όπως αυτή διασφαλίζεται από τις αρχές της μυστικότητας της ψήφου, της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Άμεση έναρξη των προβλεπόμενων από το ν. 1264/1982 διαδικασιών για την έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαριου

Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησης του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομενων.

Kατάργηση του Νόμου για την πώληση και το κλείσιμο της ΔΕΗ- ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε. – ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ