Επιμορφωτική δράση «Το λόγιο επίπεδο στη σύγχρονη Νέα Ελληνική: αναστοχασμός και εκπαιδευτικές προοπτικές», την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου/ 8ου Γυμνασίου Κοζάνης

2 Οκτωβρίου 2019
18:08
Κανένα σχόλιο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και οι Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ∆υτ. Μακεδονίας, ∆ρ ∆έσποινα Παπαδοπούλου και ∆ρ Άννα Πολατίδου προσκαλούν τους φιλολόγους των ηµερησίων και εσπερινών Γυµνασίων Π.Ε. Κοζάνης σε επιμορφωτική δράση την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, ώρες 12-2 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου/ 8ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Η επιμορφωτική δράση έχει ως θέμα: «Το λόγιο επίπεδο στη σύγχρονη Νέα Ελληνική: αναστοχασμός και εκπαιδευτικές προοπτικές», με εισηγητή τον κ. Ασημάκη Φλιάτουρα, λέκτορα Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά από μια μικρή εισαγωγή για τις επιβιώσεις της Αρχαίας Ελληνικής στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, θα παρουσιαστεί εργαστηριακά μια διδακτική πρόταση, στην οποία αξιοποιούνται οι λόγιες λέξεις της Νέας Ελληνικής και τα λάθη που ανακύπτουν από τη χρήση τους, για τη διδασκαλία τόσο της Αρχαίας Ελληνικής όσο και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας με τη χρήση και διαδικτυακών εργαλείων.

Αναμφισβήτητα, η Νέα Ελληνική Γλώσσα διακρίνεται από εξαιρετική ποικιλία με στοιχεία προερχόμενα από πολλές φάσεις της γλώσσας, λόγια και λαϊκά. Τα λόγια στοιχεία εμπλουτίζουν τη γλώσσα και είναι απαραίτητα σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, ενώ η έλλειψη γνώσης τους οδηγεί σε πολλά γλωσσικά λάθη και συχνά επικοινωνιακή ανεπάρκεια. Είναι λοιπόν αναγκαίο να αναδειχθεί η χρησιμότητά τους στη διδασκαλία τόσο της Αρχαίας όσο και της Νέας Ελληνικής καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα λάθη που ανακύπτουν κατά τη χρήση τους.

Ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας έχει δεκάδες δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και βιβλία, με βασικότερη τη συμμετοχή του στη συντακτική ομάδα του “Λεξικού αρχαίας ελληνικής γλώσσας” (ΟΕΔΒ) για το Γυμνάσιο. Ερευνά, δημοσιεύει και διδάσκει γύρω από θέματα συγχρονικής και διαχρονικής αλλαγής της ελληνικής, με έμφαση στη σχέση αρχαίας και νέας ελληνικής, στην ιστορική μορφολογία και στη σχέση της ελληνικής με άλλες γλώσσες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι