Πρόταση για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Π.Ε. Κοζάνης (του Χάρη Κάτανα)

3 Οκτωβρίου 2019
11:58

Με αφορμή τη φιέστα (όπως αποδείχθηκε τελικά) του 1ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε στην Κοζάνη η προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα, είχαμε θεωρήσει ορισμένοι εξ αυτών που με “συνθήκες αχρωματοψίας” αγαπάμε τη γενέτειρά μας ότι θα άξιζε τον κόπο να παρέμβουμε μέσω καινοτόμων προτάσεων που μπορούν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση ανάπτυξης στον τόπο μας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είχα τοποθετηθεί κι εγώ δημοσίως παρουσιάζοντας μια άποψη- πρόταση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή μας (φυσικά όχι δομημένη στα ασιατικά πρότυπα, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να αποτελέσουν την βάση του σχεδίου της Ειδικής Φορολογικής Ζώνης).
Πρότασή που ούτε καν λήφθηκε υπόψη από τους “ειδήμονες” του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ατζέντα εκείνου του Συνεδρίου- παρωδία περιλάμβανε αποκλειστικά και μόνο θεματολόγιο λαϊκιστικού περιεχομένου, τοποθετήσεις κενού περιεχομένου και γενικά ήταν καθ’ ολοκληρία… “άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε”.

Όμως το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για την Κοζάνη, που μετ΄ επιτάσεως προτείνω εδώ και χρόνια, να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί στην περιοχή μας, είναι από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να δούμε σοβαρά στο άμεσο μέλλον και να τις εφαρμόσουμε στα πρότυπα που εφαρμόζονται και αποδίδουν τα μέγιστα οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχομαι και το επαναδιατυπώνω ως πρόταση, απευθυνόμενος προς κάθε αρμόδιο φορέα ή πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει και να καθορίσει το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) γνωρίζουν τεράστια άνθιση και περίπου 4300 ΕΟΖ λειτουργούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Εάν λάβουμε υπ” όψιν την υπερφορολόγηση και την άνευ προηγούμενου ανεργία στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μια πολιτική πρόταση χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις μιας και όπου έχει εφαρμοστεί είχε άμεσο αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία, αλλά και σε εθνικό ακόμη επίπεδο.

Πρόκειται για μια πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική, όπου περιλαμβάνει προτάσεις για την σύσταση μιας ζώνης και την παροχή διευκολύνσεων στους επενδυτές εντός αυτής. Διευκολύνσεις οι οποίες δεν θα μπορούν ν’ ανακληθούν από μία μεταγενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιδιώκεται, δηλαδή, να διασφαλισθεί ένας ελάχιστος βαθμός σταθερότητας, χρονικά, για τους πιθανούς επενδυτές.

Η Ζώνη αυτή θα παρέχει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα όπου θα μπορούν να λάβουν πολλές μορφές όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα ασφαλιστικά έξοδα (με ίσα δικαιώματα στη σύνταξη αλλά και στα νοσηλεία με την υπόλοιπη επικράτεια) για εργοδότες και εργαζομένους, ακόμη και προ-εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες στις περιπτώσεις που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν αργότερα “εκπλήξεις” για τους επενδυτές.

Κάθε αρμόδιος σήμερα και ειδικά η κυβέρνηση, πρέπει να αντιληφθεί πως για να μην μοιάζει σε λίγο καιρό κρανίου τόπος η περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης λόγω των και εξελίξεων σε σχέση με τη ΔΕΗ, όπου αν και απαξιωμένη σε σχέση με το παρελθόν της ειδικά μετά τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης προσφέρει ακόμη το 45% του ΑΕΠ του Νομού Κοζάνης και πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα αποφάσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην περιοχή μας, για να συνεχίσει να υφίσταται ως ενότητα με βιώσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.

Μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση και δε θα σταματήσω να επιχειρηματολογώ περί αυτού ως άνθρωπος της αγοράς, είναι η αλλαγή πολιτικής ατζέντας και η στροφή στον κόσμο των επενδυτών. Όμως για να επενδύσει κάποιος και να δώσει θέσεις εργασίας πρέπει να έχει σωστό φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον και να μην γίνεται δέκτης ιδεοληπτικών πολιτικών από την κυβέρνηση. Επιπλέον το κόστος αυτών των επενδύσεων βαρύνει τους επενδυτές και προφανώς δε χρειάζεται ούτε ένα ευρώ επένδυσης από τα κρατικά ταμεία. Εάν πολεμάς τον επενδυτή, δεν θα επενδύσει ποτέ. Για αυτό χρειαζόμαστε τα κίνητρα όπου θα φέρουν τους επενδυτές στο νόμο Κοζάνης. Ευχολόγια και αοριστολογίες δεν προσελκύουν κανένα. Συγκεκριμένή νομοθεσία όπου να συμπεριλαμβανει την απαραίτητη χωροταξική διευκρίνιση αλλά και το βαθος χρόνου όπου η πολιτεία εγγυάται την Ειδική Φορολογική Ζώνη.

Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση μας απέδειξε πως ποτέ δεν πίστεψε κάτι τέτοιο αλλά και ουδέποτε θέλησε να εφαρμόσει τον τρόπο της οικονομικής ανάπτυξης κάθε προηγμένης οικονομίας στον πλανήτη.

Αυτή η γωνία της πατρίδας μας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, γειτνιάζει με τα Βαλκάνια και ως γνωστών πάρα πολλοί επιχειρηματίες έχουν μεταναστεύσει και επενδύσει στις γειτονικές χώρες. Εάν λοιπόν δεν πάρουμε το πλεονέκτημα στα χέρια μας με τη λήψη ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, το οικονομικό τέλος του νόμου μας θα έρθει δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια. Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αναπτυξιακών αποφάσεων. Υπάρχουν προτάσεις εφικτές, όπως αυτή που μόλις περιέγραψα, υπάρχει ο τρόπος και κυρίως υπάρχει μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει και μπορεί να αλλάξει σελίδα στον τόπο μας, να φέρει την ανάπτυξη και για γίνει συνώνυμο μιας νέας δημιουργικής εποχής για την περιοχή μας και για τους ανθρώπους της.

Κάτανας Χάρης

22 σχόλια

  • Χάρη παιδί μου παλιότερα έχουν γράψει και άλλοι πολιτευτές για ΕΟΖ. Καλά είναι που μας το θυμίζεις και μας τους θυμίζεις

    • Από το 2014 υπάρχει καταγεγραμμένη αυτή η πρόταση από τον Χάρη τον Κάτανα και πέντε έχει αναφερθεί τόσες φορές σε αυτή από την τηλεόραση και τον τύπο που είναι να απορείς. Γιατί μια τόσο σημαντική πρόταση δεν εισακούεται και δεν υποστηρίζεται ; Δεν κοστίζει ένα ευρώ στο κράτος, οι επενδυτές θα βάλουν το χρήμα αρκεί να τους δώσεις τα κίνητρα το χώρο και το χρόνο . Χάρη τα θερμά συγχαρητήρια μου και πάλι!

    • ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΨΑΞΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.
      ΦΙΛΙΚΑ

    • Τώρα με την βίαιη απολιγνιτοποιηση ίσως είναι η μοναδική πρόταση που θα αντισταθμισει την απώλεια του παραγόμενου ΑΕΠ στην περιοχή

  • έτοιμος να αναλάβει υπουργείο ως εξωκοινοβουλευτικός !

    Θα θέλαμε και μια τοποθέτηση για δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή

  • Ακόμα μια φορά οι εκλεγμένοι κάνουν τις πάπιες , τους κινέζους , τον Κώτσο ;
    Δεν ξέρουμε,πάντως εσείς κύριε Κάτανα σίγουρα νοιάζεστε για τον τόπο σας και επιτρέψτε μου να πω σε βαθμό παρεξηγήσιμο μιας και χαλάτε την σούπα όλων όσων εκλέχθηκαν και δεν κάνουνε τίποτε

    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε που διαρκώς μιλάτε εκπροσωπόντας όλους εμάς που ψηφίσαμε τα άλλα τα λουλούδια και κανείς δεν μιλάει

    Απο το 2014 θυμάμαι που είχατε αναφέρει ως τότε βουλευτής το ίδιο πράγμα !

  • παιχτης σοβαρος ο χαρης. επιχειρηματα και προτασεις συγκεκριμενες. ετσι παει ομως η νδ παντοτε με τα τζακια και τις κλικες της, οποιος τραβαει πολιτικα κοβεται απο αλλους παλιους και φθαρμενους που εχουν προσβαση στο κομμα. ενα μονο θα πω. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!

  • ΧΑΡΗ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΕ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ . ΚΑΝΕ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΗΚΙΣΕ ΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ. ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΝΔ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ . ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ

    • Έχει δοκιμαστεί και στην Περιφέρεια ως περιφερειακός σύμβουλος του Καρυπίδη και ως βουλευτής του Καμμένου με τους συριζανέλ. Το ότι δεν ξαναβγήκε λέει πολλά, Γιατί δεν κατέβηκε ανεξάρτητος φέτος να δούμε πόσοι θα τον ψηφίσουν;

  • Όσο περναει ο καιρός τόσο πιο ώριμος πολιτικά γίνεστε κ. Κάτανα.
    Εύγε και καλή συνέχεια στην πορεία σας που τη θεωρούμε δεδομένη .

    • Ας αφήσει τα κόμματα και τα αποκόμματα και να κατέβει ανεξάρτητος για να δούμε πόσα πίδια πιάνει ο σάκκος. Ο Βοσκόπουλος στη Φλώρινα που δεν τον έβαλαν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ κατέβηκε με άλλο κόμμα. Δεν έπρεπε να χάσει την ευκαιρία

  • Εσείς ρε ανύπαρκτοι που μας ανάγκασε το κόμμα να σας ψηφίσουμε που είστε και δεν μιλάτε ..;

    Αλλά τι να πείτε όταν είστε πολιτικά νήπια ;

    Κύριε Κάτανα δώσε έναν λόγο παραπάνω στον κόσμο να δικαιωθεί εκ νέου η αρνητική του στάση απέναντι σε όσους έβαλε η ΝΔ στο ψηφοδέλτιο

    Βγείτε ρε στο μεταξύ οι υπόλοιποι που εκβιάσατε την ψήφο μας και την πήρατε να βάλετε πλάτη για τον επικείμενο οικονομικό μαρασμό της περιοχής σας ελέω απολιγνιτοποίησης .. κάποιους απο εσάς θεσμικούς και μη , πολιτευτές και μη το γάλα της ΔΕΗ σας μεγάλωσε

    Αντε ψυχούλες μου κάντε και εσείς καμια ουσιαστική πρόταση εκτός απο παρουσίες για φωτογραφήσεις

  • Βρήκαν την Κοζάνη χωρίς δυνατό υποψήφιο και το παίζουν τζάμπα μάγκες κάποιοι . Ναι τζάμπα μάγκες . Φρόντισαν για αυτό και είχαν σχέδιο μιας και ήταν ο νίκος τρόπος να βγούμε βουλευτές μερικοί. Επίσης η μεγάλη διαφορά στος αυτοδιοικητικές και την ευρωεκλογές έδωσαν δυστυχώς στη ΝΔ μια έπαρση άνευ προηγούμενου με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν τα τζάκια και να πεταχτούν έξω αρκετοί σαν τον Κάτανα σε πολλούς νόμους. Φυσικά εάν η διαφορά ήταν 2% τότε θα σου έλεγα εγώ εάν δε θα βάζανε νέους ανθρώπους που τραβάνε πολιτικά σε κάθε νόμο. Δυστυχώς χάρη την πλήρωσες για όλους αυτούς τους λόγους. Αλήθεια είναι και όσοι βλέπουν γήπεδο πολιτικά γνωρίζουν καλά . Την επόμενη πιο μοιαλωμενα χάρη .

  • Αυτός κι αν είναι γενικόλογο . Για το τέλος του λιγνίτη στην περιοχή από το Μητσοτακη χωρίς κανένα εναλλακτικό σχέδιο μούγγα τα παιδιά και ο Χάρης ..!

  • Κι εσυ κ. Χάρη καμία πρόταση συγκεκριμένη δεν κανεις για του τι είδους ανάπτυξη και σε ποιους τομείς προτείνεις να γίνουν επενδύσεις . Αλά τουλάχιστον κάποιους γενικούς άξονες για να καταλάβουμε τι εννοείς..! Εκτός αν εννοείς και ζητάς μόνο να γίνει η Κοζάνη ένας φορολογικός παράδεισος για κάποιους χωρίς να πληρώνουν μια ..!

  • Γιατί δεν πάτε όλοι μαζί στον ομοϊδεάτη σας περιφερειάρχη κ Κασαπίδη ν αναπτύξει σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και γενικότερα τα Βαλκάνια ..; Η δικαιολογημένα φοβάστε ότι θα σας απαντήσει ότι αυτό θα αποτελούσε «εσχάτη προδοσία» όπως χαρακτηρίζει τη συνθήκη των Πρεσπών..!

  • H μονη προταση που μπορει να αλαξει την περιοχη ολη προς το καλυτερο και γρηγορα το θεμα δεν ειναι πιος κανει την προταση αλλα ειναι και η πιο λογικη και αυτη που θα δωσει αμεσα αποτελεσματα

  • Οι επενδύσεις στην περιοχή μας πάντα θα είναι καλοπροαίρετές και μάλιστα σε ένα κλίμα με τα λιγνιτικής εποχής βέβαια όταν είναι ολοκληρωμένες και συγκροτημένες έχουνε περισσότερη αξία γι’ αυτό κύριε κατάνα μπράβο σας για άλλη μία φορά για τις προτάσεις σας που κανένας άλλος στην περιοχή μας δεν τόλμησεΤώρα καταλαβαίνει ο κόσμος ποιοι είναι για την καρέκλα και ποιοι για να παράγουν έργο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.