Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή στο επίκεντρο της συζήτησης στην πρώτη συνάντηση οργάνου με συμμετοχή επιμελητηρίων/ κοινωνικών/επιστημονικών/επαγγελματικών φορέων (Φωτογραφίες)

7 Οκτωβρίου 2019
14:16

Το βράδυ του Σαββάτου 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Δημάρχου Κοζάνης υπό τον Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα η πρώτη συνάντηση – σύσκεψη του νεοσυσταθέντος οργάνου που με συμμετοχή επιμελητηρίων/ κοινωνικών/επιστημονικών/επαγγελματικών φορέων θα θέτει σε διάλογο σημαντικά ζητήματα για την περιοχή μας.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, κατά την οποία συζητήθηκε η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, εκπροσωπήθηκαν οι φορείς:
-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Πρύτανης, κ. Θεοδουλίδης Θεόδωρος και Αντιπρύτανης, κ. Μαρόπουλος Στέργιος)
-ΤΕΕ/ΤΔΜ (Πρόεδρος ,κ. Μαυροματίδης Δημήτρης)
-Οικονομικό Επιμελητηρίο παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας (Πρόεδρος ,κ. Καρακάσης Μανώλης)
-ΕΒΕ (Γραμματέας ,κ. Χασιώτης Ευθύμης)
-ΕΕΤΕΜ (Γενικός Γραμματέας, κ. Καψάλης Βασίλης και Γραμματέας Δ.Ε. του Ν.Τ. Κοζάνης-Γρεβενών, κ. Χονδροκώστας Αλέξανδρος)
-Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης (Πρόεδρος, κ. Δημητρόπουλος Χρήστος)
-Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης (Πρόεδρος,κ. Τσεβεκίδης Χαράλαμπος και Γραμματέας,κ. Κουτσιμανή Θεανώ)
-Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης (εκπρόσωπος,κ. Πλιάχα Ολυμπία)
-Εργατικό Κέντρο (Αντιπρόεδρος,κ. Καραγιαννίδης Σωφρόνης)
-ΓΕΝΟΠ (Πρόεδρος,κ. Αδαμίδης Γιώργος)
-Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Ν. Κοζάνης (Πρόεδρος,κ. Ψαλίδας Χρήστος)
-Νέοι Αγρότες Κοζάνης (Πρόεδρος, κ. Αρνίδης Λεωνίδας)

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέλυσε το γενικότερο πλαίσιο της κατάστασης που προκύπτει από την μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Τόνισε πως οι εξελίξεις αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση ώστε να κινητοποιηθούν εφόσον απαιτηθεί. Όπως είπε «Οι θέσεις εργασίας και η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μειώνονται. Πρέπει όλοι να καταλάβουν το διακύβευμα του ενεργειακού σχεδιασμού. Άμεσα, αύριο αν είναι δυνατόν, θα πρέπει η περιοχή να μάθει τις ακριβείς προθέσεις του νέου ενεργειακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης».

Οι παρόντες, καταθέτοντας ο καθένας την άποψή του, ανέδειξαν :
1) Την ανάγκη να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι η απολιγνιτοποίηση θα γίνει ομαλά, με μετρήσιμους στόχους, συγκεκριμένη και αναλυτική αναφορά σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που αφορά στις χρηματοδοτήσεις για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής
Η επόμενη μέρα για την περιοχή, να της διασφαλίσει συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων Για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών
Η περιοχή να απαιτήσει να διατηρηθούν λειτουργικές οι 3 μονάδες Άγιος Δημήτριος –Πτολεμαΐδα 5 – Μελίτη, με τη ΔΕΗ ενεργή στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα με τεχνολογίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον
Το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει τον πόλο γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί πολυεπίπεδα η περιοχή, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ιδρύματος
Για αναβάθμιση, στο πλαίσιο ανάπτυξης της επόμενης μέρας, των υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχει το Μαμάτσειο Γ.Ν. Κοζάνης
2) Την πρόθεσή τους να είναι παρόντες στον αγώνα κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης και να συμμετέχουν δυναμικά σε αυτό
3) Την αγωνία τους για τις θέσεις εργασίας που χάνονται στην περιοχή, τα εισοδήματα που απειλούνται και τα ανοιχτά ζητήματα των μετεγκαταστάσεων και αποκαταστάσεων εδαφών
4) Την υποχρέωση όλων μας, να ληφθούν υπόψη καλές πρακτικές άλλων χωρών, ώστε να αποφευχθούν νέες μονοκαλλιέργειες και η επόμενη μέρα να σχεδιαστεί σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσουν οι αρμόδιοι και θα αφορούν στην πορεία της περιοχής, στο μέλλον.

Κλείνοντας, ο κ. Μαλούτας είπε πως το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας όπως γινόταν έως τώρα με το λιγνίτη θα πρέπει να αλλάξει μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων. Η ανάπτυξη μελλοντικά θα γίνει σε πολυάριθμους πυλώνες. Τέλος, τόνισε για μια ακόμη φορά την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να βρίσκεται σε ουσιαστική επικοινωνία και στενή συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, ως απόρροια της ανάγκης για συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις.

 

9 σχόλια

  • Κριμα κριμα. Ολοι τους ειναι αξιολογοι αλλα δεν εχουν γνωση επι του θεματος. Δεν εχουν ασχοληθει καθολου με το ζητημα

  • ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ;
    ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ!
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ.
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΑΥΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!
    ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΕΑΣΑΝ. ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΜΕ…ΟΛΟΥΣ!

  • Ξεροσφυρι το νερακι Λαζαρε βλεπω τους κερασες ουτε ενα λουκουμακι, ενα γλυκο κουταλιου περγαμοντο βρε αδερφε!!!!!Καλα τους εκανες βρε να μην ξαναρθουνε αμα δεν τους αρεσε, να πανε αλλου
    Τοσες ωρες τοσα θεματα τοσα προβληματα, για λυσεις ομως μπαααα!!!!

    Λεμε για να λεμε

  • Αυτή την πρωτοβουλία έπρεπε να την πάρει ο περιφερειάρχης κ Κασαπίδης που μάλλον αποφεύγει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση στην πράξη παρά μόνο στα λόγια ..!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.