Το Έργο του Αρδευτικού από τα νερά του ταμιευτήρα της λίμνης του Ιλαρίωνα που κατασκεύασε και ολοκλήρωσε η ΔΕΗ το 2013, αποτελεί αίτημα της περιοχής μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ειδικά την περίοδο που ήταν Υπουργός Γεωργίας ο μακαρίτης Γιάννης Ποτάκης.
Γράφω με Ε & Α κεφαλαία για να τονίσω τη μεγάλη σπουδαιότητα του για την τοπική οικονομία.
Το 2004 επί Νομάρχη Ανδρεάδη Ιορδάνη ολοκληρώθηκε από την ΑΝΚΟ ΑΕ, μια προκαταρκτική προμελέτη του έργου, που προέβλεπε άρδευση 13.000 στρεμμάτων περιοχών Αιανής, Καισαρειάς , Σπάρτου Σταυρωτής, Πύργου και Κοντοβουνίου με φυσική ροή. Ενθουσιασμός στους αγρότες.Ελπίδες. προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Τι απόμεινε; Η μελέτη φυσικά και η χρηματοδότηση του. Χρειαζόταν βέβαια και αναδασμός της αγροτικής γης. η οποία πολύ κακώς διεκόπη βίαια το 2002 στην Αιανή κατά τη διαδικασία της κλήρωσης .
Το έργο του αρδευτικού ήταν στην προμετωπίδα των διακηρύξεων και διεκδικήσεων όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κοζάνης και Δημοτικών Αρχών του Δήμου Αιανής, που ήταν ο κύριος υποστηρικτής του έργου.Και θα είχε ξεκινήσει η κατασκευή του αν ο Δήμος δεν είχε καταργηθεί το 2010 ελέω Καλλικράτη , διότι πίστευε πράγματι στην αξία και τα οφέλη του έργου αυτού και το είχε ανάγκη . Το αρδευτικό το έχουν υποσχεθεί οι πάντες. Βουλευτές , Αυτοδιοικητικοί Α΄& Β΄βαθμού. Κάτι κάνανε και βρίσκονταν το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά όχι με τη ζέση , τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που απαιτούνταν να δράσουν στη συνέχεια ιδίως οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Αρχές και Υπηρεσίες ,αλλά και ο Δήμος Κοζάνης από το 2011 και μετά. ΝΑΙ έλεγαν όλοι , αλλά στην πράξη.
Αρκεί μονάχα να πω , πως τον Νοέμβριο του 2008 , είχε επισκεφθεί την Κοζάνη ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκος Κοντός και είχε εξαγγείλει στα πλαίσια του Προγράμματος “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” τη χρηματοδότηση του έργου ως πρώτο έργο με 45 εκατομμύρια ευρώ, άμεσα τα 20 και σε 2η φάση τα υπόλοιπα.
Είχε προηγηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια Δήμου Αιανής , Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να φτάναμε στο σημείο της εξαγγελίας και ένταξης του στο πρόγραμμα Α. Μπ.
Ωστόσο στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα απολύτως από αυτούς που αποφασίστηκε να το διαχειριστούν και να τρέξουν Ν.Α. & ΑΝΚΟ. ΑΕ.
Χάθηκε τότε η σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει το έργο.
Και ποτέ δεν μάθαμε επίσημα το γιατί.
Το έργο έστω και τώρα πρέπει να γίνει ,γιατί μόνο έτσι μπορεί η ευρύτερη περιοχή να ελπίζει σε συγκράτηση του πληθυσμού κατά αρχήν , με ότι αυτή σημαίνει και σε μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στη συνλεχεια.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΝΩΡΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ.
Μετά λοιπόν από εισήγηση του κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2019 , το Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εισήγηση η απόφαση αφορά σε έγκριση υποβολής πρότασης στο Ε.Α.Π. 2012-2016 για τις «Προκαταρτικές μελέτες αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου με άρδευση από τους ταμιευτήρες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα»
Το ποσό για τις μελέτες, θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ) και θα ανέρχεται στις 187.000 ευρώ.
Περιλαμβάνει τον διαχωρισμό του έργου σε δυο αρδευτικές ζώνες την 1η και τη 2η.
Στη Ζώνη 1, συνολικής έκτασης 14000 στρέμματα που θα αρδεύεται με μεταφορά νερού με φυσική ροή, από την τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα,εντός των ορίων των αγροκτημάτων των οικισμών Αιανής, Καισαρειάς, Σπάρτου, Σταυρωτής, Πύργου και Κοντοβουνίου.
Στη Ζώνη 2, συνολικής έκτασης 24000 στρέμματα , που θα αρδεύεται με άντληση νερού από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Για την έκταση αυτή υπάρχει ήδη οριστική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Πολλά από αυτά που προτείνονται μας ήταν ήδη γνωστά από το 2004. Οι τρεις χάρτες της πρότασης του έργου παρουσιάστηκαν αυτούσιοι στις 6 Φεβρουαρίου του 2008 σε σύσκεψη αγροτικών φορέων και αγροτών στην Αιανή από την ΑΝΚΟ ΑΕ.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με την πρόταση να γίνει ο αγωγός από την Ν.Α.πλευρά , άλλα αυτό μπορεί να διορθωθεί στην πορεία της μελέτης..
ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.
Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια , αλλά παράλληλα καλά είναι και η τοπική κοινωνία να είναι σε εγρήγορση και να το ζητάει συνεχώς.
Τελικά τι μας είπε επί της ουσίας; Τίποτα!
Εξαρτάται πως και πόσο καταλαβαίνετε την ουσία.
Θα ΄λεγα να ξαναδιαβάσετε το κείμενο.
Τα πράγματα είναι απλά φίλε. Όσα πάνε να γίνουν τώρα για την περιοχή της Αιανής κλπ. είχαν γίνει ως το 2008 , με ένταξη και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα απολύτως από αυτούς που αποφασίστηκε να το διαχειριστούν και να τρέξουν.Και εξήγηση καμία Χάθηκε η ευκαιρία τότε. Ξανά από την αρχή. Το έργο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.Το έργο πρέπει να γίνει έστω και τώρα…Εκτός και αν δεν πρέπει να μιλάμε για να μη ενοχλούμε.