Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κοζάνης: Στους ψαράδες λέμε ναι!

20 Οκτωβρίου 2019
17:58

Το τελευταίο διάστημα ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κοζάνης βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στις λίμνες και στα ποτάμια όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας, ένιωσε την ανάγκη να επέμβει ώστε η αειφορία των μικρών οικοσυστημάτων (λίμνες-ποτάμια) να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, να μπορούν δηλαδή οι οργανισμοί που ζουν σε αυτά να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους.

Έχοντας υπόψιν μόνο τα λόγια των επαγγελματιών αλιέων, η έλλειψη πρόθεσης ενασχόλησης των αρμόδιων αρχών , σε συνδυασμό με την ελλειπή νομοθεσία ήταν το κυριότερο πρόβλημα.

Χωρίς επιτήρηση, Χωρίς να ορίζεται το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αλιευμάτων σε κιλά ανά έτος , Χωρίς να ορίζεται το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αλιευτικών εργαλείων ανά επαγγελματία αλιέα ,Χωρίς να ορίζονται όρια από την ακτή κα το ελάχιστο βάθος εναπόθεσης επαγγελματικών εργαλείων , δεν υφίσταται επαγγελματική αλιεία.

Αντίστοιχα στην ερασιτεχνική αλιεία δεν μπορεί να μην ορίζεται π.χ. μέγιστος αριθμών καλαμιών (παράδειγμα Γαλλίας μέγιστος αριθμός τα τέσσερα καλάμια).

Ο Σύλλογος μας σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στα εσωτερικά ύδατα της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε στο Υπουργείο τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου. Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ερώτηση μέσο του βουλευτή Ιωαννίνων Κ.Αμυρά.

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης.

Με εκτίμηση το ΔΣ του Α.Σ.Ε.Α. ΚΟΖΆΝΗΣ

 

Τη στήριξη της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας στα εσωτερικά ύδατα της χώρας, δηλαδή λίμνες και ποτάμια, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Ο βουλευτής επισημαίνει το εξής παράδοξο: το υψόμετρο των 500 μέτρων καθορίζει την αρμοδιότητα επιτήρησης των ποταμών και λιμνών. Έτσι, τη φύλαξη των ποταμών από το υψόμετρο των 500 μέτρων και άνω την έχουν τα Δασαρχεία και οι Φύλακες Θήρας των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων και από 500 μέτρα και κάτω η Ελληνική Αστυνομία, η οποία χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό και πλωτά μέσα καλείται να διενεργήσει περιπολίες προκειμένου να ελέγξει λέμβους. Αποτέλεσμα, η αύξηση των κρουσμάτων λαθραλιείας, η παράνομη διακίνηση αλιευμάτων, αλλά και πλείστων άλλων έκνομων ενεργειών με περιβαλλοντικό κόστος όπως η ρύπανση ποταμών και λιμνών, η αλλαγή κοίτης ποταμών αλλά και η λειτουργία εργοταξίων με παράνομες αμμοληψίες και εκπλύσεις αδρανών.

Ο Γιώργος Αμυράς επιδιώκει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε ο αλιευτικός τουρισμός, που ανθεί παγκοσμίως, να παράγει υπολογίσιμο οικονομικό αποτέλεσμα και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 16.10.2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ερασιτεχνική και Επαγγελματική Αλιεία στα εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας»

Οι Σύλλογοι Ερασιτεχνικής και Επαγγελματικής Αλιείας της χώρας εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση των εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, την αειφορία των ιχθυοπληθυσμών τους, καθώς και το μέλλον που διαγράφεται για την Αθλητική Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό.

Απαιτείται αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς περιέχει ασάφειες, αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών και ελλείψεις στις διατάξεις της.

Συγκεκριμένα:

  • Στα ελληνικά δεδομένα, το υψόμετρο των 500 μέτρων καθορίζει την αρμοδιότητα επιτήρησης των ποταμών και λιμνών. Έτσι, τη φύλαξη των ποταμών από το υψόμετρο των 500 μέτρων και άνω την έχουν τα Δασαρχεία και οι Φύλακες Θήρας των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων και από 500 μέτρα και κάτω η Ελληνική Αστυνομία, η οποία χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό και πλωτά μέσα καλείται να διενεργήσει περιπολίες προκειμένου να ελέγξει λέμβους.

  • Στις διατάξεις που ρυθμίζουν την επαγγελματική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα, δεν προβλέπεται η μέγιστη ημερήσια ποσότητα αλιευμάτων ανά επαγγελματία αλιέα, ο μέγιστος αριθμός αγκιστριών παραγαδιών, η ελάχιστη απόσταση από την ακτή και το ελάχιστο βάθος για την απόθεση διχτυών, ο μηχανισμός ελέγχου των επαγγελματικών λέμβων, η χορήγηση νέων αδειών επαγγελματικής αλιείας χωρίς την εκπόνηση μελετών, ο καθορισμός ειδικών σημείων εκφόρτωσης (ιχθυόσκαλες) με αποτέλεσμα την ανυπαρξία ελέγχου των αλιευμάτων ως προς τα ελάχιστα μεγέθη, την υγειονομική κατάσταση, τη χρήση νόμιμων ή μη αλιευτικών εργαλείων, την έκδοση των απαραίτητων φορολογικών παραστατικών κ.α.

  • Απουσία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης και ελέγχου των χρήσεων των εσωτερικών υδάτων (άρδευση, ιχθυοκαλλιέργειες, υδροηλεκτρικά φράγματα κ.λ.π.).

  • Η μη θέσπιση της υποχρεωτικής έκδοσης Ατομικής Ερασιτεχνικής Άδειας Αλιείας, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και να προκύπτουν πόροι για τη φύλαξη και βελτίωση της ιχθυοπανίδας.

  • Η έλλειψη ίδρυσης Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων για τη φύλαξη των Λιμνών που γειτνιάζουν με αστικά ή τουριστικά κέντρα (Λίμνη Καστοριάς, Λίμνη Παμβώτιδα, Λίμνη Πλαστήρα, Λίμνη Πολύφυτου), τον έλεγχο των πλωτών μέσων (επαγγελματικών, τουριστικών, ναυταθλητικών) και άμεσης επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος.

Η έλλειψη κυρίως ενός οργανωμένου πλαισίου επιτήρησης και φύλαξης των υδάτινων συστημάτων, καθώς και ελέγχου των χρήσεων των εσωτερικών υδάτων αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα. Αποτέλεσμα, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων λαθραλιείας και παράνομης διακίνησης των αλιευμάτων, αλλά και πλείστων άλλων έκνομων ενεργειών όπως ρυπάνσεων ποταμών και λιμνών, αλλαγών κοίτης ποταμών, λειτουργίας εργοταξίων με παράνομες αμμοληψίες και εκπλύσεις αδρανών, μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας εκ μέρους των ιχθυοκαλλιεργειών, εμπλουτισμούς χωρίς αδειοδοτήσεις κ. α.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα στηρίζει και θα προάγει την ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα της χώρας;

  2. Θα δημιουργήσετε αυτές τις προϋποθέσεις ώστε ο αλιευτικός τουρισμός, που ανθεί παγκοσμίως, να παράγει υπολογίσιμο οικονομικό αποτέλεσμα και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.