Οι πρώην δήμαρχοι Βελβεντού, Τσιουκάνης Γιώργος & Μπελιάς Μάκης, για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Πνευματικό κέντρο στο Βελβεντό – Απάντηση στον Πρόεδρο και Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

23 Οκτωβρίου 2019
08:14

 

Προς κ. Πρόεδρο και Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

Α. Ίσως δεν θα δημοσιεύoνταν το σχετικό κείμενό σας ως προέδρου της Κοινωφελούς, με το οποίο επιχειρείται διοικητικά η επιβολή της άποψής σας, για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Πνευματικό κέντρο στο Βελβεντό, αν γνωρίζατε ότι:

α) το Πνευματικό μας Κέντρο θεμελιώθηκε το 1979 και τελείωσε το 1993, με χρήματα σχεδόν αποκλειστικά δημοτών, εσωτερικού και εξωτερικού· στη συγκέντρωση των οποίων πρωτοστάτησε ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού.

β) από τα μεταπολεμικά χρόνια ως σήμερα, η Κοινότητα και, από το 1985, ο Δήμος εμπιστεύονται ανελλιπώς τα πολιτιστικά πράγματα και το Πνευματικό Κέντρο από την έναρξη λειτουργίας του, στον Μορφωτικό Όμιλο (Μ.Ο.Β.), χρηματοδοτώντας ό,τι αναγκαίο σε υποδομές·

γ) ο Μ.Ο.Β. βάθυνε κι άλλο την εσωτερική αποκέντρωση του Δήμου κατοχυρώνοντας την λειτουργική αυτονομία των τμημάτων του·

δ) το μονοπάτι/τρόπος της δικής μας αυτοδιοίκησης (και κάθε τόπος έχει τη δική του) σημαδεύεται, δεκαετίες τώρα, από τις εμπειρίες μας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στις πολιτισμικές δράσεις του Μ.Ο.Β., όπου η μουσική έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Στη διαδρομή αυτή, προέκυψε η αυτοδιοίκηση που δεν προσφέρεται ούτε επιβάλλεται διοικητικά απ΄ έξω. Αλλά προκύπτει ως ανάγκη των μελών μιας κοινωνίας να κοινωνούν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Και στην εποχή μας, των «ιδιωτικών παραδείσων», η διαδρομή αυτή είναι σχεδόν μοναχική. Γι΄ αυτό αναπολήσαμε πολύ τις αυτοδιοικητικές μας διαδρομές, στη διάρκεια της Καλλικρατικής ντροπής της αυτοδιοίκησης.

Β. Ίσως δεν θα γνωρίζετε επίσης, ότι το θέμα που θίγεται στο σχετικό σας δημοσίευμα, συζητήθηκε, από το 2018 που προέκυψε, σε πολύωρες ανοιχτές συνελεύσεις, και σε δυο ως τώρα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου μας, σε εξαντλητικό διάλογο με δημότες. Η πρόσφατη δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να ανανεώνει και να επικαιροποιεί την 50χρονη αποκέντρωση των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου και να εμπιστεύεται την λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, στον Μορφωτικό Όμιλο. Γι΄ αυτό και η δημοσίευσή σας, με την οποία επισείετε απειλητικά την «διοικητική επιβολή της νομιμότητας», δεν αφορά σε δική μας ανάγκη.

Έγνοια κι ανάγκη μας, στην εδώ και 50 μέρες προκλητικά ενδιαφέρουσα διαδρομή του Δήμου μας είναι,

  • να ξανανοικοκυρευτεί και να ευπρεπιστεί ο Δήμος υπηρετώντας τα σημερινά στοιχειώδη του κοινωνικού μας βίου, και παράλληλα,

  • να ανανεώνονται οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών.

Γ. Είναι όντως θλιβερό να κατηγορείται ο Μ.Ο.Β. από μέλη του, ότι εμποδίζει την λειτουργία συλλόγου που καλλιεργεί την μουσική αρμονία. Σημεία των καιρών. Κι ο καιρός θα δείξει.

Η δε άποψη του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερβίων – (Βελβεντού) σεβαστή μεν, αλλά μήτε κοινή μήτε ωφέλιμη είναι για την κοινωνία μας· επειδή δεν είναι αυτοδιοικητική. Επιχειρεί να ερμηνεύσει μια σοβαρή μεν, αλλά συνήθη αυτοδιοικητική μας περιπέτεια αγνοώντας την, και κατασκευάζει μια κλειδαριά για να ταιριάξει το κλειδί του. Δυσκολεύοντας έτσι, ως εκπρόσωπος Δημοτικού θεσμού, και την αναγκαία από δω και πέρα συνεργασία των Δήμων μας.

Με εκτίμηση

Τσιουκάνης Γιώργος, Μπελιάς Μάκης (τ. δήμαρχοι Βελβεντού)

18 σχόλια

  • Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς απλά είπε ότι η διαχείριση και λειτουργία των πνευματικών κέντρων των δύο δήμων ανήκει στην Κοινωφελή επιχείρηση. προς τι λοιπόν γράφουν αυτά οι δύο πρώην δήμαρχοι; Ειναι η παροιμία με τους γαϊδάρους που μαλώναν σε ξένο αχυρώνα;

  • Κύριοι πρώην, που παρέχετε αφειδώς “στήριξη” στον νύν και στο ΜΟΒ, έχω να επισημάνω δυό πραγματάκια.
    1ον) Κανείς δεν υποτίμησε ποτέ το έργο του ΜΟΒ. Αντιθέτως είναι αναγνωρίσιμο καθολικά.
    2ον) Αν δεν συμβαδίζεις με την εποχή, αν δεν είσαι “ελατός” τότε είσαι εύθραυστος. Η κάθε δημοτική αρχή, πρέπει να αφουγκράζεται τα νέα σημάδια και να ασπάζεται τον κανόνα της δημιουργίας. Στον κανόνα αυτό υπόκεινται και οι Βελβεντινές φωνές. Οι αντιλήψεις “πρώτα εμείς και μετά εσείς” που προωθούνται από μεγάλη μερίδα αυλικών και αρχόντων, θυμίζει μακράν τη Ουργουελική Φάρμα των Ζώων. Θυμάστε τους παλιότερους που έλεγαν: “Μακριά απ’ αυτόν, ο μπαμπάς του ήταν κουμμουνιστής”???
    Απεταξάμην…

  • 8.49.
    κατάλαβες απόλυτα, βλέπω, την αυτοδιοικητική λογική του κειμένου τους.
    και είναι αυτοί που επί θητεία τους κατασκευάστηκε το Πνευματικό Κέντρο και ξεκίνησε η λειτουργία του

  • Η κοινωνία είναι διχασμένη, κάποια άτομα που έιναι στην εξουσία, εκτός το ότι δεν ακούν, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι πρέπει να δωσουν την σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Έτσι νομοτελιακά, έρχεται η γκρίνια, η μιζέρια και ο σπαραγμός. Βέβαια για να δικαιολογήσουμε και την παρουσία του Βελβεντού στο ευρύτερο γίγνεσθαι και σε όλους αυτούς που μας έχουν προσπεράσει, πρέπει να ανακαλύψουμε και εχθρούς. Εως τώρα είχαμε τους κακούς Σερβιώτες. Αφου τελειωσαμε με αυτους ψαχνουμε για εχθρούς γυρω μας και δίπλα μας. Δυστυχως αυτος ο κοσμος δεν θα αλλάξει ποτέ, κ. Χατζηδάκη όπως το είπατε!

  • Νίκο (η μήπως Κώστα Κ; μπα, μάλλον Νίκο Τσ.)8:57
    οι δυο πρώην, κατέθεσαν τον αυτοδιοικητικό τους (ή αν το θέλεις “τον αυτοδιοικητικό τους”) προβληματισμό.
    Εσύ ως μη “ελατός” γιατί δεν καταθέτεις; Ή το σχόλιο θεωρείται κατάθεση θέσης;

  • Ο δήμαρχος που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο το 1984 στον κομματικό-πολιτικό διαχωρισμό του αγροτικού συνεταιρισμού, επικροτεί τον νυν δήμαρχο που διαχωρίζει τα 130 ενεργά μέλη του συλλόγου βελβεντινές φωνές από τα 80; ενεργά μέλη του ΜΟΒ.

  • O M.O.B. θα επικρατήσει λόγω ιστορικότητας και επειδή βρίσκεται βαθιά στην καρδιά των Βελβεντινών. Οι αποσχισθείσες (και λίγο “πραξικοπηματικά”) “Βελβεντινές Φωνές” θα πάνε άπατες.

  • 10.23
    το 1986 και όχι το 1984, αποσπάστηκε μια ομάδα συνεταίρων από τον ΑΣΕΠΟΠ και έφτιαξε τη ΔΗΜΗΤΡΑ (και όντως τα κομματικά έπαιξαν ρόλο). Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία απ΄ το να καταλογίζουμε ευθύνη στον τότε δήμαρχο. Που καθόλου δεν έπαιξε ρόλο και μάλιστα “πρωταγωνιστικό”
    Και γιατί τόση απαξίωση (80 ενεργά μέλη) στον ΜΟΒ; Τρεις γενιές παιδιών πέρασαν απ΄τα τμήματά του. Και μαι ολόκληρη κοινωνία, όπως είπε στη συνεδρίαση και ο Μπελιάς, έχει μια διαχρονικά σημαντική πολιτισμική λειτουργία χάριν του ΜΟΒ. Οι Βελβεντινές Φωνές συγκροτήθηκαν ως σύλλογος πέρυσι, μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των μελών της Χορωδίας του Ομίλου. Χωρίς την θέληση του ΜΟΒ. Οπότε βάζουμε στο ίδιο τραπέζι ισοτιμίας τις Β.Φ. με 1,5 χρόνο λειτουργίας και τον ΜΟΒ με 55 χρόνια; Και αν αύριο ακόμα ένα κομμάτι αποχωρήσει και φτιάξει νέο πολιτιστικό σύλλογο; Ή κάποιοι βελβεντινοί αποφασίσουν να δημιουργήσουν ακόμα έναν; Σε μια κοινωνία 3.500 κατοίκων, ωφελεί μαι τέτοια πολυδιάσπαση; Και τι πρέπει να κάνει το Δημ Συμβούλιο; Να μοιράσει κι άλλο τους ελάχιστους χώρους του Πνευματικού Κέντρου;

  • Είτε 1984 είτε 1986 τα αίτια και το αποτέλεσμα είναι τα ίδια. Όχι και ελάχιστοι. 9 λειτουργικοί χώροι στο υπόγειο, οι 6 παραχωρημένοι αποκλειστικά στον ΜΟΒ. 3 λειτουργικοί στο ισόγειο, 1 αποκλειστικά παραχωρημένος στις βελβεντινές φωνές. 4 λειτουργικοί στον πάνω όροφο, 2 αποκλειστικά παραχωρημένοι στον ΜΟΒ. Αν αντιλαμβάνεσαι απαξίωση και όχι διαχωρισμό δεν μπορώ να το αναλύσω περισσότερο.

  • Αύριο οι Bελβεντινές Φωνές έχουν συνάντηση γονέων στο Αγνάντι.Γιατί δεν ζήτησαν τη συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο;Ποιος θα τους εμπόδιζε; Επίσης αύριο Πέμπτη το βράδυ ο Μ.Ο.Β. έχει σπουδαία συναυλία-αφιέρωμα στον Ελύτη με τον Μαν. Χατζημανώλη που τον συνοδεύει και χορωδιακό τμήμα του Μ.Ο.Β. Οι “Βελβ. Φωνές” (έστω κάποιοι) θα την παρακολουθήσουν;

    • Προεδρε της Κοινοφελους .Απο ποτε η επιχειρηση ειναι πανω απο τις αποφασεις των Δημοτικων Συμβουλιων!Καινουργια ηθη και εθιμα;

  • 17.08, το περασμένο καλοκαίρι ο Σύλλογος “Βελβεντινές Φωνές” διοργάνωσε συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Ν.Γκάτσο με 200 χορωδούς επί σκηνής και συνοδεία κλασικής ορχήστρας. Δεν αναρωτιέστε γιατί δεν ήταν εκεί ο κ. Χατζημανώλης και κατ’ επέκταση ο Μ.Ο.Β, παρά μόνο αναρωτιέστε αν θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Μ.Ο.Β. οι “Βελβεντινές Φωνές”;
    Αυτά, για να μην βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.